--Notification--

logo

47. Praznik terana in pršuta

Le še dober teden dni nas loči do 47. Praznika terana in pršuta, ki bo letos še posebej pester, saj je organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas za obiskovalce pripravil bogat program dogajanja.
47. Praznik terana in pršuta
Praznik terana in pršuta

Projekt Poletje odprtih kleti bo aktiven tudi v času praznika

Vse do 30. avgusta na Krasu poteka Poletje odprtih kleti, ki bo aktiven tudi v času praznika. V sklopu tega projekta izbrani kraški vinarji, vinogradniki in turistične kmetije odprejo svoja vrata in vinske kleti ter obiskovalcem ponudijo domače izdelke in pridelke, med katerimi sta tudi teran in pršut. Kateri ponudniki bodo v dneh praznika odprli svoja vrata in kje, lahko preverite na spletni strani www.visitkras.info , kjer je na voljo tudi več informacij o samem projektu.

 

Bunčetova domačija bo odprta za obiskovalce

V času praznika bodo vse tri dni odprta tudi vrata Bunčetove domačije v Dutovljah. Na njenem dvorišču si lahko ogledate Pepino kraško zgodbo (pozlačena medalja na RHS Chelsea Flower show 2012) ter Pepin kraški vrt (zlata medalja v kategoriji malih vrtov na Hampton Court Place Flower Show 2009). Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka.

Prav tako pa je zanimiva notranjost domačije, v kateri si lahko ogledate sobo pisatelja Borisa Pahorja.

 

Več informacij:

Spletna stran: visitkras.info/praznikteranai nprsuta

Med drugim bo na Bunčetovi domačiji v petek potekal kulinaričen dogodek ' 'Terra Carsus – Kulinarika Krasa ' ', v nedeljo pa voden pohod po Teranovi poti ter voden kolesarski izlet po Krasu, ki so ga poimenovali ' 'S kolesom na teran in pršut ' '. Dogajanje bo pestro tudi na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer bodo mogoče degustacije pršutov in vin kraških ponudnikov, organizirana pa bo tudi kmečka tržnica. Tako kot vsako leto se bo tudi letos skozi vas Dutovlje odvila tradicionalna povorka. Na sklepni prireditvi, ki jo bo povezoval priznani TV in radijski voditelj Evgen Ban, bodo podeljena priznanja najboljšim kraškim vinarjem, predstavljena bo tudi nova kraljica terana. Dogajanje pa bodo v soboto oziroma nedeljo popestrili koncerti glasbenih skupin Rok 'n 'band, Pop Design, Nera ter Zvita Feltna in Modrijani. Sicer pa bo dogodek letos obiskal tudi podpredsednik vlade Republike Slovenije in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan.   

 

Naslednji vikend bo na Krasu zelo pestro, saj se bo v Dutovljah zgodil že 47. Praznika terana in pršuta, ki bo letos trajal kar tri dni. Dogajanje se bo začelo v petek 11.8. na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, kjer bodo popoldne odprli razstavo kamnoseških izdelkov ter diaprojekcijo fotografij Alumni kluba Višje strokovne šole Sežana. Temu pa bo sledil kulinarični dogodek  ' 'Terra Carsus – Kulinarika Krasa ' ', ki sta ga zasnovala organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana ter Območna Obrtno-podjetniška zbornica Sežana. Na njem vas bodo s svojimi dobrotami postregli vrhunski kraški gostinski ponudniki - GOSTILNICA RUJ (Dol pri Vogljah), ŠPACAPANOVA HIŠA (Komen), BISTRO GRAD ŠTANJEL (Štanjel), GOSTILNA IN PRENOČIŠČA SKOK (Štorje), HOTEL ST. DANIEL (Hruševica). Ob odlični hrani pa boste lahko izbirali tudi med odličnimi vini lokalnih vinarjev. Konzumacija za dogodek, ki zajema degustacije, znaša 20.

 

Svoje dobrote bodo gostinci ponujali tudi v soboto 12.8. na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer bo celotno dogajanje popestrila glasba. Od 20.00 dalje bodo obiskovalce zabavale glasbene skupine Rok 'n 'band, Pop Design in Nera. Vstopnina za vstop na dogodek pa bo znašala 4.

Bo pa ob tem v soboto in tudi v nedeljo na Bunčetovi domačiji v Dutovljah potekala tudi razstava slik kraškega slikarskega samorastnika Marjana Miklavca in društva kmetic Sežanske občine.

                                                                                                                     

Najbolj bogat program je predviden za nedeljo 13.8., ko se bo v Dutovljah začelo dogajati že zjutraj. Turistično društvo Kras, Dutovlje organizira voden pohod po Teranovi poti, ki se bo začel že ob 9.30 z zborom pred Bunčetovo domačijo v Dutovljah. Pohod je nezahteven, trajal bo okoli tri ure, v tem času pa si boste lahko ogledali tako vinograde kot tudi tipične kraške domačije, kamnite kraške štirne, korita, kale in še kaj. Je pa za udeležbo na pohodu potrebno plačati prijavnino v znesku 5.

 

Prav tako v nedeljo ob 9:30 zjutraj so organizatorji dogodka pripravili tudi voden kolesarski izlet, ki so ga poimenovali ' 'S kolesom na teran in pršut ' '. 25 km dolga krožna proga, ki se bo začela iz prireditvenega prostora v Dutovljah, je pretežno nezahtevna, a zelo lepa. Na poti se boste namreč zapeljali skozi nekaj starih kraških vasi, kot so Tomaj, Križ, Šepulje ter Kosovelje in Pliskovica, kjer si boste ogledali nekatere lokalne znamenitosti ter preizkusili lokalne dobrote, med katerimi sta tudi teran in pršut. Za udeležbo na izletu je v primeru predhodne prijave po elektronski pošti info@sport-sezana.com treba vodniku na dan prireditve plačati 15 €. Brez predhodne prijave in na dan izvedbe izleta, bo cena nekoliko višja, in sicer 22€. Za otroke do 14 leta je udeležba brezplačna, dodatne informacije o dogodku so na voljo tudi na spletni strani visitkras.info/praznikteranai nprsuta.

 

 

Prav tako v dopoldanskih urah bo svoja vrata za obiskovalce odprla tudi pršutarna Kras Šepulje v Šepuljah. Tam bodo na voljo vodeni ogledi pršutarne, razstava in degustacija pršutov, ob 11.00 pa bo organizirana tudi posebna Vodena degustacija kraškega pršuta in vin iz kleti Vinakras.

 

 

Ob 14.00 se bo dogajati začelo na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer bo za vstop potrebno plačati konzumacijo v višini 4€. Sicer pa bodo tam številni kraški ponudniki v pokušino ponujali svoje pršute ter tudi vina. Med slednjimi boste lahko poskusili tudi 10 najboljših teranov PTP, ki so bili pridelani pri vinarjih na Krasu. Organizirana bo tudi kmečka tržnica, na kateri bodo domačini ponujali svoje pridelke in izdelke, kot so sivka, mlečni izdelki, domača zelenjava, nakit ter izdelki iz kamna. Ob tem bo prikazana tudi obdelava kamna, predstavila pa se bodo številna lokalna društva in skupnosti. Poskrbljeno pa bo tudi za otroke, saj so zanje organizatorji pripravili poseben otroški program, v katerem bodo na voljo ustvarjalne delavnice, športen program in ježa konj.

 

Tudi letos praznik ne bo minil brez tradicionalne povorke, ki se bo čez vas Dutovlje začela odvijati od 15.00 dalje. Tej pa bo uro kasneje sledil sklepni del prireditve, ki ga bo povezoval TV in radijski voditelj Evgen Ban. Na njej bodo podelili priznanja najboljšim kraškim vinarjem ter najboljšim vozovom. Dosedanja kraljica terana, Kristina Tavčar pa bo krono in lento predala svoji naslednici, ki bo prvič predstavljena prav na sklepni prireditvi. Je pa sam izbor kraljice terana potekal 14. julija, novo kraljico pa je izbirala in izbrala petčlanska žirija, ki so jo sestavljali predstavniki Vinakras Sežana, Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa, Združenje konzorcij kraških pridelovalcev terana ter Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana.

Celotno dogajanje bodo popestrili nastopi kulturnih društev ter revija kraških harmonik, v večernih urah pa bo sledil še koncert skupin Zvita Feltna in Modrijani, ki bodo obiskovalce zagotovo dvignili na noge.

Sicer pa bodo kot gostje na prireditvi prisotne tudi Vinska kraljica Slovenije 2017, Maja Žibert ter kraljica rebule, Katja Erzetič; Kogovska vinska kraljica, Anja Kocjan; kraljica metliške črnine, Katarina Plut in jeruzalemska vinska kraljica, Mateja Šek. Svoj obisk pa je potrdil tudi podpredsednik vlade Republike Slovenije in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan.

Komentarji

 • MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...

  Cena: Po dogovoru
 • P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  Slo. račun, garancija feb.2016, kot nova!  Info na ZS.

  Cena: 400,00 EUR
 • Saucony Hattori tekaški copati

  Saucony Hattori tekaški copati

  Prodam popolnoma nove SAUCONY Hattori (barefoot) tekaške copate.  Številka so sicer 42.5 ampak so številke zelo majhne, tako da ustrezajo normalni številki 40 - 41.So unisex barve, primerne tako ...

  Cena: 50,00 EUR
 • Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  GeigerRig RIG 700 nahrbtnik z 2-litrskim hidracijskim mehom; teža 1200 g. Moder = 120,00 € Črn (ballistic nylon material) = 130,00 € Za gorsko kolesarjenje, krajše pohodniške ture, trail, SUP, go ...

  Cena: 120,00 EUR
 • Ženski čevlji Salomon

  Ženski čevlji Salomon

  Prodam ženske čevlje Salomon, številka 38. Čevlji so zelo malo nošeni. Več informacij na: www.bolha.com/oblacila-obutev -modni-dodatki/zenska-oblacil a -obutev/obutev/obutev-za-pros t i-cas/ ...

  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • OlgaFerm has_voted +1
  Izleti na Janče (792 m), 1.5.15-31.8.15
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   ADIDAS TERREX SWIFT NOVI !!!
   Prodam vrhunske pohodne čevlje z GORE TEX membrano (nepremočljivi)  model ADIDAS TERREX SWIFT MID številka  11,5 UK, 12 USA 46,5 EUR. Čevlji so novi , zapakirani, z vsemi etiketami. Meni žal prem ...
   Cena: 99,00 EUR
  • Prodajam
   Planinski čevlji
   Popolnima novi, nikoli nošeni planinski čevlji Planika BOVEC LITE MEN AIR TEX. Številka 44 (Po dogovoru možna tudi druga številka). Čevlji so v originalni embalaži. Cena 80€ oz. po dogovoru.Več i ...
   Cena: Po dogovoru
  • Prodajam
   MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE
   Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...
   Cena: Po dogovoru
  Prikaži večplusNova objava


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih