--Notification--

logo

Kakšno je stanje v slovenskih plezališčih?

Športno plezanje doživlja pravi razmah, tako na tekmovalni kot rekreativni ravni, vse bolj obiskana in obremenjena so tudi naravna plezališča. Nov mejnik pa zagotovo predstavlja Projekt OSP za prihodnost slovenskih plezališč.
Kakšno je stanje v slovenskih plezališčih?
Z vse večjim obiskom plezališč rastejo potrebe po njihovem vzdrževanju in preopremljanju (foto Andrej Trošt)

Večina urejenih smeri je plod dela plezalnih zanesenjakov, a z vse večjim obiskom rastejo tudi potrebe po vzdrževanju in preopremljanju plezališč ter nadgradnji dela opremljevalcev. Nov mejnik predstavlja projekt OSP ali Opremimo slovenska plezališča, namen katerega je zagotoviti trajnostni razvoj plezališč, plezalcem še naprej omogočiti njihovo brezplačno uporabo, skrbeti za varnejše plezanje, zmanjšati negativni vpliv plezalcev na naravno okolje in okoliške prebivalce ter opremljevalcem smeri omogočiti primerno plačilo.

V Sloveniji je okorg 120 plezališč

V Sloveniji je okrog 120 urejenih naravnih plezališč in opremljenih več kot 5500 plezalnih smeri. Opremljati se jih je začelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in večina je plod dela zagnanih opremljevalcev, ki so pogosto sami prispevali svedrovce in sidrišča in porabili nešteto ur, da lahko danes v Sloveniji plezamo v več tisoč smereh, z vse večjim obiskom pa rastejo tudi potrebe po vzdrževanju in preopremljanju plezališč ter nadgradnji dela opremljevalcev.  

Tudi zaradi uspehov slovenskih tekmovalcev, ki so s svojimi dosežki Slovenijo povzdignili v športnoplezalno velesilo, olimpijske prihodnosti tega športa, želje po vznemirljivi rekreaciji v naravi in cenovne dostopnosti čedalje več ljudi pleza, plezanje je postalo šport za vsakogar in turistična priložnost, a ob tem ne smemo pozabiti na naravo, poudarja plezalec, trener in opremljevalec smeri Jurij Ravnik: "Naravna plezališča so pomemben poligon za veliko ljudi, od mladih do starih, od rekreativcev do vrhunskih športnikov. Spodbujajo ljubezen do rekreacije in preživljanja časa v naravi, vzgajajo v spoštovanju narave in nudijo mladim celosten športni razvoj. Ob primernem trajnostnem upravljanju je zelo velik tudi turistični potencial, saj urejena plezališča ne le privabijo velikega števila plezalnih turistov, ki pogosto oživijo zapostavljene regije, ampak tudi ostalim ponujajo možnost aktivnega raziskovanja Slovenije. "

Jurij Ravnik, opremljevalec smeri in tehnični vodja projekta OSP (foto Urban Urbanc)


Ker je slovenska plezalna skupnost iz leta v leto večja, se je treba zavedati vpliva, ki ga pušča na plezališčih in v njihovi okolici; na naravi, pri ljudeh, na opremi v smereh. Zato je skupina predanih plezalcev, ki želijo plezališča ohraniti varna, dostopna in urejena, septembra lani pod okriljem Planinske zveze Slovenije zagnala projekt OSP ali Opremimo slovenska plezališča, ki ga koordinira Štefan Wraber: "Projekt OSP vse obiskovalce plezališč nagovarja k aktivni udeležbi pri njihovi skrbi in k donacijam za Sklad slovenskih plezališč, ki bo prevzel nalogo preopremljanja in urejanja plezalnih smeri in plezališč v Sloveniji. Nadzor nad stanjem opreme v smereh, načrtno, kakovostno in strokovno opremljanje smeri ter reševanje težav z lokalnimi skupnostmi bodo zagotovili ohranitev in razvoj plezališč ter brezskrbne plezalne užitke tudi v prihodnosti. " 

Kot pravi eden vidnejših in angažiranih plezalcev iz mlajše, športnoplezalno usmerjene generacije, je projekt OSP nastal po zgledih iz tujine, kot so Access Fund v ZDA, Greenspits v Franciji, Dorset bolting fund v Veliki Britaniji in številni drugi manjši, lokalni projekti, kjer se zbira sredstva za obnovo lokalnih plezališč, "je pa naš projekt zagotovo eden prvih podobnih, kjer poskušamo povezati vsa nacionalna plezališča v enoten sistem vzdrževanja ". 
 

Štefan Wraber, koordinator projekta OSP (foto Petra Polončič)

Kaj je cilj projekta OSP

"Cilji projekta OSP in sklada plezališč so zagotoviti trajnostni razvoj plezališč, plezalcem še naprej omogočiti njihovo brezplačno in nemoteno uporabo, skrbeti za varnejše plezanje, zmanjšati negativni vpliv plezalcev na naravno okolje in okoliške prebivalce, prav tako pa želimo s primernim plačilom pošteno nagraditi trud opremljevalcev in jih motivirati za preopremljanje dotrajanih smeri, " razloži Wraber. V zimskih mesecih so se osredotočili na promocijo projekta, spodbujanje varnega plezanja in zbiranje prispevkov za urejanje plezališč. 

Z namenom dviga kulture obnašanja so oblikovali Zavezo za plezališča, začeli popis smeri in stanja opreme v plezališčih, pripravili obrazec za javljanje težav v plezališčih, uredili računalniško bazo smeri, opreme, opremljevalcev in posegov ter vzpostavili mrežo regionalnih koordinatorjev in strokovno skupino za opremljanje plezališč. (celotno poročilo > > >) 

"V letu 2017 je bilo zbranih 4.014,49 evra, porabljenega 1.338,80 evra. V 2018 je bilo zbranih 2020,57 evra in do konca aprila porabljenih 18 evrov. Sklad plezališč bo v prihodnjih mesecih začel aktivno delo v plezališčih, načrtujemo vzdrževanje in preopremljanje v Črnem Kalu, Mišji peči, Ospu, Bohinjski Beli, pod Reško planino, v Čolnišču, Logarski dolini, Završnici, Turncu in Kotečniku, " sklene Wraber.

Posamezniki lahko prispevajo z nakazilom, PayPal donacijo, SMS-sporočilom PROJEKTOSP5 na 1919 ali nakupom majice in ščetke za oprimke z logotipom projekta. Klubi, podjetja, organizacije lahko prispevajo z nakazilom ali v stvarnih sredstvih, ki se potrebujejo za opremljanje smeri in delovanje sklada.

Trenutno najuspešnejši balvanist na svetu Jernej Kruder prisega na plezanje v naravnih plezalis?c?ih (foto Jurij Ravnik)


Na plezanje v naravnih plezališčih prisega tudi Jernej Kruder, po izjemnem začetku tekmovalne sezone trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Prvega maja je v Ospu preplezal smer Water world z oceno 9a, pa tudi sicer je redni obiskovalec slovenskih plezališč in podpornik projekta OSP: "Čar plezanja v skali je zame v tem, da sem v naravi, na svežem zraku in se sam odločam, kdaj in kaj bom plezal. Moje najljubše plezališče je lokalni Kotečnik, ampak z veseljem menjam lokacije po vsej Sloveniji. Plezanje je zelo varen šport, dokler vse delaš prav, seveda pa je za znanjem plezalne tehnike druga najpomembnejša stvar oprema. Kot opremljevalec vem, koliko truda je treba vložiti v pripravo smeri, a to pomeni tudi strošek. Nekaj simboličnih evrov pa menim, da lahko vsak ljubitelj naravnih plezališč donira brez slabe vesti. "

Opremi v plezalnih smereh zaupamo svoje življenje, zato je pomembno, da je varna in zanesljiva in da smeri opremljajo kompetentne in izkušene osebe (foto Urban Urbanc)

"Preopremljanje pomeni vzdrževanje varnega stanja ali posodabljanje slabše opremljenih smeri. Treba si ga je predstavljati kot vzdrževanje doma ali avta, saj nič ni večno, opremi v smereh pa zaupamo svoje življenje! Prihajamo v obdobje, ko bo začetna oprema zastarana in bo več poudarka treba nameniti ohranjanju obstoječega kot dodajanju novih smeri. To delo je zelo odgovorno z najnižjo predpostavko, da je opremljevalec naredil ustrezen tečaj. A tu gre tudi za večletne izkušnje, zato morajo to delo opravljati kompetentne osebe, manj izkušeni pa naj njim ob boku naberejo kar največ potrebnega znanja, " poudari tehnični vodja projekta OSP Ravnik. Ekipi se je kot vodja opremljevalcev pridružil Rajko Zajc, zadnja leta eden aktivnejših slovenskih opremljevalcev smeri, kot del strokovne skupine za opremljanje plezališč pa s svojimi neprecenljivimi izkušnjami in znanjem sodelujejo še Tomo Česen, Vili Guček in Albin Simonič, staroste opremljanja pri nas.

Komentarji

 • MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE

  Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...

  Cena: Po dogovoru
 • P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  P: Suunto Ambit2 Sapphire HR

  Slo. račun, garancija feb.2016, kot nova!  Info na ZS.

  Cena: 400,00 EUR
 • Saucony Hattori tekaški copati

  Saucony Hattori tekaški copati

  Prodam popolnoma nove SAUCONY Hattori (barefoot) tekaške copate.  Številka so sicer 42.5 ampak so številke zelo majhne, tako da ustrezajo normalni številki 40 - 41.So unisex barve, primerne tako ...

  Cena: 50,00 EUR
 • Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  Nahrbtnik + hidracijski meh GeigerRig RIG700

  GeigerRig RIG 700 nahrbtnik z 2-litrskim hidracijskim mehom; teža 1200 g. Moder = 120,00 € Črn (ballistic nylon material) = 130,00 € Za gorsko kolesarjenje, krajše pohodniške ture, trail, SUP, go ...

  Cena: 120,00 EUR
 • Ženski čevlji Salomon

  Ženski čevlji Salomon

  Prodam ženske čevlje Salomon, številka 38. Čevlji so zelo malo nošeni. Več informacij na: www.bolha.com/oblacila-obutev -modni-dodatki/zenska-oblacil a -obutev/obutev/obutev-za-pros t i-cas/ ...

  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • OlgaFerm has_voted +1
  Izleti na Janče (792 m), 1.5.15-31.8.15
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
 • pajzbar has_voted +1
  GRINTOVEC 2558m
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

  Oglas 300x250

  • Prodajam
   ADIDAS TERREX SWIFT NOVI !!!
   Prodam vrhunske pohodne čevlje z GORE TEX membrano (nepremočljivi)  model ADIDAS TERREX SWIFT MID številka  11,5 UK, 12 USA 46,5 EUR. Čevlji so novi , zapakirani, z vsemi etiketami. Meni žal prem ...
   Cena: 99,00 EUR
  • Prodajam
   Planinski čevlji
   Popolnima novi, nikoli nošeni planinski čevlji Planika BOVEC LITE MEN AIR TEX. Številka 44 (Po dogovoru možna tudi druga številka). Čevlji so v originalni embalaži. Cena 80€ oz. po dogovoru.Več i ...
   Cena: Po dogovoru
  • Prodajam
   MAMMUT HLAČE HAUTE ROUTE
   Prodam čisto nove NIKOLI nošene smučarske hlače Mammut Haute Route velikosti L, primerne za turno smuko, smučanje ali pohodništvo.Podrobnosti na:www.mammut.ch/INT/en/B2C-Cate gory/Men/Haute-Rout ...
   Cena: Po dogovoru
  Prikaži večplusNova objava


  V redu

  Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih