10 podzemnih železnic z največ potniki

10 podzemnih železnic z največ potniki
19.12.2021 AVTOR: Matej Zalar
Velemestno življenje je nerazdružljivo povezano s podzemnimi železnicami. Pri Tourism Review so pogledali, v katerih mestih podzemni vlaki prepeljejo največ potnikov.

Newyorški Subway, londonski Underground ali Tube, pariški Metro … vsem je skupno, da jih meščani sovražijo, a hkrati se zavedajo, da brez podzemne železnice ne bi šlo. Marsikje je podzemna železnica postala ena od značilnosti mest, ki jo mora nujno spoznati vsak tuj obiskovalec. Pri Tourism Review so imeli tokrat lažje delo – številke pač ne lažejo. Kje je dejansko največja gneča, pa je drugo vprašanje.

10. Hong Kong – 1,44 milijarde potnikov letno
Kljub zajetnemu številu potnikov velja hongkonška podzemna železnica za eno najbolj učinkovitih, varnih in stroškovno ugodnih na svetu.

uploaded

9. Pariz (Francija) – 1,52 milijarde potnikov letno
Na eni izmed šestih velikih pariških železniških postaj, Gare Saint-Lazare, se vsako leto zvrsti 100 milijonov potnikov. Hkrati je to tudi postaja pariškega Metroja. Znana je tudi po uličnih, no, podzemnih umetnikih.

uploaded

8. Ciudad de Mexico (Mehika) – 1,61 milijard potnikov letno
Nad zemljo vlada prometni kaos, zato je podzemna železnica v skoraj devetmilijonskem mestu praktično edina možnost za hiter transport z enega na drugi konec mesta. Najbolj obiskana je postaja Cuatro Caminos, kjer se vsak dan zvrsti 138.000 potnikov.

uploaded


7. New York (ZDA) – 1,65 milijard potnikov letno
Čeprav je New York znan kot ameriško mesto pešcev, je podzemna železnica seveda najhitrejši način za daljše mestne migracije. Newyorški Subway ima kar 468 podzemnih postaj, največ potnikov pa se zvrsti pod trgom Times Square – več kot 195.000.

uploaded

6. Guangzhou (Kitajska) – 1,83milijard potnikov letno
11-milijonsko mesto na jugovzhodu Kitajske ima podzemno železnico s 144-imi postajami. Odprli so jo šele leta 1997 in ima trenutno 236 kilometrov prog, do leta 2020 pa naj bi 15 linij vozilo na več kot 500 kilometrih prog.

uploaded

5. Šanghaj (Kitajska) – 2,28 milijard potnikov letno
8. marca 2012 se je s šanghajsko podzemno železnico prepeljalo 8,48 milijonov potnikov! Precejšen delež so zavzemali turisti, saj je šanghajski metro s celo vrsto trgovin na postajah med glavnimi znamenitostmi.

uploaded

4. Moskva (Rusija) – 2,46 milijard potnikov letno
Moskovska podzemna železnica ni samo med najbolj obremenjenimi, ampak tudi med najlepšimi. Marmornata tla, kipi in mozaiki na postajah privlačijo predvsem turiste, medtem ko se meščani – kot povsod po svetu – razburjajo zaradi teh ali onih tegob, ki jih prinaša podzemni promet. Postaja Kieskava je menda najlepša podzemna železniška postaja na svetu.

uploaded

Foto: Wikipedia

3. Peking (Kitajska) – 2,47 milijard potnikov letno
Z več kot 440 kilometri prog in 225-imi postajami je šanghajska podzemna železnica največja na svetu, z voznino, ki stane zgolj dobrih 20 centov, pa tudi ena najdostopnejših. Tudi za kitajske razmere. Sicer pa omenjajo tudi zaplete, navajajo na primer uriniranje otrok in pretepe.

uploaded

2. Seul (Južna Koreja) – 2,5milijard potnikov letno
Slaba stran seulskega metroja je gneča, a hkrati slovi kot eden uporabnikom najprijaznejših: pod zemljo lovi tudi mobilni signal za telefone, na voljo je brezžična internetna povezava, potniki lahko gledajo televizijo, če dobijo prost sedež, pa lahko uživajo z ogretima hrbtom in zadnjico. Vse to za manj kot evro!

uploaded

1. Tokio (Japonska) – 3,1 milijard potnikov letno
Daleč največ potnikov sprejme tokijska podzemna železnica, ki slovi tudi kot eden najbolj zapletenih sistemov. Postaja Shinjuku je zapisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov: vsak dan se na njej zvrsti okoli 3,64 milijonov potnikov! Postaja, na katero pripelje 10 različnih linij, ima kar 200 vhodov.

uploaded



Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ