48. praznik terana in pršuta je pred vrati!

48. praznik terana in pršuta je pred vrati!
02.08.2018 AVTOR: Maja Vojska
V Dutovljah na Krasu bo med 10. in 12. avgustom potekal že 48. Praznik terana in pršuta, ki ga je tudi letos Občina Sežana zaupala v organizacijo sežanskemu Zavodu za šport, turizem in prosti čas, ki obiskovalcem pripravlja pester program.

Več o dogajanju preberite na letošnjem letaku > > >

Ljubiteljem kraških dobrot bodo v času praznika številni kraški vinarji, pršutarji in gostinci v pokušino ponujali svoje dobrote. Prvič že na Bunčetovi domačiji, v sklopu kulinaričnega dogodka Terra Carsus – kulinarika Krasa, na katerem bo letos poseben gost kuharski mojster chef Janez Bratovž. V sklopu spremljevalnega programa se boste med drugim lahko udeležili vodenega pohoda po Teranovi krožni poti ali vodenega kolesarskega izleta po Krasu »S kolesom na teran in pršut «, vinske delavnice in še česa. Tudi letos bo skozi Dutovlje stekla že tradicionalna povorka, na čelu katere bo kraljica terana Tinkara Gulič. Na sklepni prireditvi, ki jo bo povezovala priznana TV in radijska voditeljica Darja Gajšek, pa bodo podeljena priznanja desetim kraškim vinarjem z najbolje ocenjenim teranom PTP. Za zabavo ob večerih bodo v soboto oziroma nedeljo poskrbeli pevka Ines Erbus, Čuki in Projektili ter Dejan Vunjak & Brendijeve barabe ter skupina Zvita Feltna.

 

Praznik terana in pršuta se že vse od leta 1970 odvija v Dutovljah

Je največji turistični praznik na Krasu ter eden večjih in najstarejših v Sloveniji. Občina Sežana pa ga je že drugič zapored zaupala v organizacijo Zavodu za šport, turizem in prosti čas Sežana.

Letos se bo praznik odvijal že oseminštiridesetič zapored, in sicer med 10. in 12. avgustom. Začel se bo kulinarično obarvano na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, kjer bo v petek 10.8. od 19h dalje potekal dogodek Terra Carsus – kulinarika Krasa, ki ga organizator dogodka pripravlja v sodelovanju z Območno obrtno zbornico Sežana.

Na njem vas bodo s svojimi dobrotami razvajali vrhunski kraški gostinci:

  • GOSTILNA IN PRENOČIŠČA SKOK (Štorje),
  • HOTEL & CASINO RESORT ADMIRAL (Kozin),
  • GOSTILNICA RUJ (Dol pri Vogljah),
  • BISTRO GRAD ŠTANJEL (Štanjel), GOSTILNA KOBJEGLAVA (Kobjeglava),
  • OKREPČEVALNICA APETIT (Sežana),
  • RESTAVRACIJA OKUSI KRASA (Lipica)
  • in TURISTIČNA KMETIJA ŠKERLJ (Tomaj).

Poseben gost dogodka pa bo kuharski mojster chef Janez Bratovž, lastnik JB restavracije. Ob hrani boste lahko poskusili tudi vina in druge kraške dobrote, ki jih bodo ponujali OŠTIRJEVA KMETIJA (Dutovlje), Q KOMEL (Štanjel), KMETIJA ŽERJAL (Tomaj), UL. VF. CSR VREMŠČICA (Gabrče), CV COLJA VINO (Coljava), ČOTOVA KLET (Vrhovlje), DOMAČIJA VRABČI – DOKTOR ŠUC (Pliskovica), OŠTIRJEVA KMETIJA (Voglje), VINAKRAS (Sežana), VINA SANABOR (Ravnje) in VINA ŠTOKA (Dutovlje). Konzumacija za vstop na dogodek, ki zajema degustacije, znaša 25€ na osebo.

Praznično dogajanje se bo nadaljevalo tudi čez vikend 

V soboto, 11. avgusta se bo veliko dogajalo predvsem na Bunčetovi domačiji, ki bo sicer odprta tudi v nedeljo. Na njenem dvorišču si boste lahko ogledali Pepino kraško zgodbo, ki je leta 2012 na RHS Chelsea Flower Show osvojila pozlačeno medaljo, in Pepin kraški vrt, ki je leta 2009 v kategoriji malih vrtov na Hampton Court Place Flower Show osvojil zlato medaljo. Vrtova sta posebna predvsem zato, ker prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka. V notranjosti domačije si boste lahko ogledali tudi spominsko sobo pisatelja Borisa Pahorja, ki je bila odprta pred dobrim letom dni. Dogajanje na domačiji se bo pozno popoldne sklenilo z odprtjem razstave noš kulturnega društva Kraški šopek. Zatem se bo dogajanje preselilo na prireditveni prostor, kjer bodo od 20h dalje kraški gostinci ponujali svoje dobrote, za zabavo pa bodo skrbeli pevka Ines Erbus ter skupini Čuki in Projektili. Vstopnina na dogodek bo 5€.

 

Najbolj bogat program dogajanja na letošnjem Prazniku terana in pršuta je predviden za nedeljo, 12. avgusta, ko bo pestro že od zgodnjih jutranjih ur. Ob 9:30 Turistično društvo Kras, Dutovlje organizira voden pohod po Teranovi krožni poti, ki se bo začel pred Bunčetovo domačijo. V dobrih dveh urah, kolikor pohod traja, vas bodo vodniki popeljali po Dutovljah in okolici ter vam pokazali številne vaške in kraške znamenitosti. Za konec boste lahko uživali tudi ob pokušanju kraških dobrot. Prijavnina znaša 5€ na osebo, plača se vodniku na dan prireditve.

 

Prav tako v nedeljo ob 9:30 Zavod za šport, turizem in prosti čas organizira voden kolesarski izlet po Krasu, ki so ga poimenovali »S kolesom na teran in pršut «. Trasa, ki je letos osvežena in tudi za nekaj kilometrov daljša, ni zahtevna in je primerna tudi za manj izkušene kolesarje, poteka pa pod vodstvom kolesarskih vodnikov. Ti vas bodo v več manjših skupinah vodili po 32 kilometrov dolgi trasi, ki je speljana skozi osrčje Krasa po gozdnih in makadamskih poteh. Med potjo si boste lahko ogledali tipično kraški vasici Avber in Kobjeglavo; v slednji boste v pršutarni Ščuka lahko poskusili njihov pršut. Od tam se boste podali proti slikoviti vasici Kosovelje, ki je obdana z gozdovi črnega bora. Zadnji del poti bo potekal po Pliskini učni poti, ki vodi v Pliskovico, kjer si boste ogledali hostel Pliskovica. Zatem pa boste pot nadaljevali nazaj proti Dutovljam, kjer vas bo za konec na prireditvenem prostoru pričakala pristna kraška »marenda «.

Cena izleta je 20€ na osebo v primeru predhodne prijave po elektronski pošti do 9. avgusta 2018, na dan izleta in brez pred prijave pa je cena 25€ na osebo. Prijavnina se v obeh primerih plača vodniku na dan prireditve. Za otroke do 14. leta je udeležba brezplačna. Prijave in dodatne informacije so mogoče preko maila: info@sport-sezana.com ali na telefonski številki 040 513 545.

 

V dopoldanskih urah boste na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki boste na Kras prišli v želji, da bi poskusili kraški teran in pršut. Pršutarna Kras iz Šepulij in vinska klet Vinakras iz Sežane sta namreč združili moči in bosta v Šepuljah od 10.00 ure dalje izvajali degustacije kraškega pršuta in vin.

 

V zgodnjih popoldanskih urah se bo začelo dogajati tudi na prireditvenem prostoru v Dutovljah, kjer bo za vstop potrebno plačati konzumacijo v višini 5€. Tam bo mogoče mogoče poskusiti vina in pršute kraških vinarjev in pršutarjev. Aktivna bo tudi kraška tržnica, na kateri bo mogoče kupiti domače izdelek in pridelke, kot so sivka, mlečni izdelki, zelenjava, nakit, kamnoseški izdelki in še kaj. Poskrbljeno bo tudi za otroke, za katere je predviden pester program, ki vključuje športne aktivnosti, ustvarjalne delavnice, ježo konjev in podobno.

 

Točno ob 15h se bo začela tradicionalna povorka z aktualno kraljico terana Tinkaro Gulič, ki ji bo tokrat družbo delala aktualna vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič. Sicer pa se bodo na dogodku predstavili vozovi, folklorne skupine iz različnih koncev Slovenije, starodobniki in tudi drugi. Povorka se bo zaključila na prireditvenem prostoru, kjer bo od 16h dalje potekal sklepni program dogodka, ki ga bo povezovala priznana TV in radijska voditeljica Darja Gajšek. V sklopu tega bodo podeljena priznanja desetim kraškim vinarjem z najbolje ocenjenim teranom PTP. Na izboru, ki je potekal v začetku julija, je prvo mesto zasedel JOŽEF ŠKERLJ (Tomaj), drugo BORIS LISJAK (Dutovlje), tretje TURISTIČNA KMETIJA ŠKERLJ (Tomaj), četrto VINAKRAS z.o.o. (Sežana), peto VINSKA KLET PRI STARC?IH - TAVC?AR (Križ), šesto VINSKA KLET OREL (Avber), sedmo VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO PETELIN ROGELJA (Tomaj), osmo DAVID ŠTOK (Dutovlje), deveto MARKO PUPIS (Tomaj) in deseto TURISTIČNA KMETIJA PETELIN DURCIK (Pliskovica). Celotno dogajanje bo popestril nastop kulturnih društev, praznik terana in pršuta pa se bo sklenil z nastopom skupin Zvite Feltne in velikim koncertom Dejana Vunjaka in Brendijevih barab.

 

Projekt Odprte kleti aktiven tudi v času praznika

Od konec junija pa vse do začetka septembra na Krasu poteka tudi projekt Odprte kleti, ki bodo odprte tudi v času praznika. Podrobnosti o sodelujočih vinarjih, urnikih odprtih klet in zemljevidi najdete na spletni strani www.visitkras.info

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ