5 najglobljih jezer na svetu

5 najglobljih jezer na svetu
02.03.2022 AVTOR: Matej Zalar
Pogledali smo, katera so najgloblja jezera na svetu. Vsa so zanimiva tudi za avanturiste.

V Sloveniji sta najgloblji šaleški jezeri: Šoštanjsko jezero je globoko dobrih 85 metrov, Velenjsko pa dobrih 54 metrov. Sledi jima Moščansko jezero (50 m) na Savi pri Mostah, ki pa je prav tako umetnega nastanka. Najgloblje naravno jezero je tako Bohinjsko (45 m), z enako globino pa se lahko pohvali tudi podzemno Ledeno jezero v Ledeni jami pri Kočevju. To je seveda daleč od petih najglobljih na svetu …

5. Jezero Matano (Indonezija)
Največja globina: 590 m
Indonezijsko jezero je med turisti priljubljeno predvsem zaradi kristalno čiste vode, potapljači pa cenijo bogato podvodno življenje s celo vrsto endemičnih vrst rib in rastlin. Med turisti je priljubljeno še veslanje ali smučanje na vodi, avanturisti pa se podajo na izlet v okoliške gozdove in na obisk v vasi tamkajšnjih domorodcev.

uploaded

4. Veliko suženjsko jezero (Kanada)
Največja globina: 614 m
Drugo največje kanadsko mesto slovi kot eno najatraktivnejših severnoameriških jezer. V povprečju je globoko 41 metrov, dolgo je do 480 km in široko do 109 km, njegova površina pa je kar 48-krat večja od površine Slovenije. Ledeniško jezero privlači predvsem ribiče, pa tudi vse ostale ljubitelje narave, ki v okolici iščejo divjad, najraje lisice, volkove in kojote.

uploaded

3. Malavijsko jezero (Malavi, Mozambik in Tanzanija)
Največja globina: 706 m
Tropsko jezero je v povprečju globoko kar 292 metrov, slovi pa predvsem po pestrosti favne, saj naj bi v njem živelo največje število različnih vrst rib med vsemi jezeri na svetu. Zato so ga leta 2011 mozambiške oblasti razglasile za naravni rezervat. Seveda je pravi raj za ljubitelje šnorkljanja in potapljanja. Voda je čista kot solza, v tem odmaknjenem delu sveta pa seveda ni prav veliko turistov.

uploaded

2. Tanganjiško jezero (Burundi, Kongo, Tanzanija in Zambija)
Največja globina: 1470 m
Tako kot Malavijsko, tudi Tanganjiško jezero leži v Velikem tektonskem jarku v srednji Afriki. Ne samo, da je drugo najgloblje, je tudi najdaljše sladkovodno jezero (673 km) in po volumnu (18.900 km3) drugo največje na svetu. Jezero je polno endemičnih vrst rib, med njimi je več kot 300 vrst ostrižnikov. Z ribolovom se ukvarja približno 45.000 ljudi.

uploaded

1. Bajkalsko jezero (Rusija)
Največja globina: 1642 m
Jezero slovi tudi kot najstarejše na svetu, količina vode v njem pa je enaka količini 20 % vseh sladkih voda na svetu. Dno jezera leži kar 1285 metrov pod vodno gladino. V jezeru živi 1700 različnih živalskih in rastlinskih vrst, od tega jih 1100 ne najdemo nikjer drugje na svetu. Ker leži globoko v Sibiriji, je od januarja do maja zamrznjeno.

uploaded



Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ