5 najvišje ležečih mest na svetu

5 najvišje ležečih mest na svetu
19.01.2022 AVTOR: Matej Zalar
Zbrali smo pet mest z najredkejšim zrakom na svetu.

Redek zrak domačinom ne povzroča nobenih težav, saj so vajeni nizke vsebnosti kisika v zraku. Seveda pa visoka nadmorska višina povzroča kar nekaj nevšečnosti. Med drugim motorji z notranjim izgorevanjem na visoki višini zaradi nizke vsebnosti kisika izgubijo precejšen del svoje moči, zato domačini v višavjih pod Andi kupujejo avtomobile z močnejšimi motorji. V Sloveniji si naziv najvišjega mesta lasti Postojna (556 m).

5. La Paz (Bolivija) – 3640 m
Bolivijsko glavno mesto slovi kot najvišje ležeča prestolnica na svetu. Skoraj milijonsko mesto se razprostira na nadmorskih višinah od 3200 do kar 4100 metrov, središče pa je na višini 3640 m. V Andih so ga na kraju nekdanjega indijanskega mesta Laja leta 1548 ustanovili španski konkvistadorji.

uploaded

4. Lhasa (Tibet) – 3650 m
Tibetanska prestolnica leži le nekoliko višje od središča La Paza. Toda Lhasa je bistveno manjša, v mestu pod Himalajo živi četrt milijona ljudi. Do leta 1959, ko so kitajske oblasti izgnale sedanjega Dalajlamo Tenzina Gyatsa, je bila prestolnica tudi sedež tibetanskega verskega vodje. Mesto, kamor romajo milijoni budistov, je del Unescove kulturne dediščine.

uploaded

3. Potosi (Bolivija) – 4067 m
Bolivijsko mesto z 240 tisoč prebivalci leži pod goro Cerro de Potosi, ki jo imenujejo tudi Cerro Rico, Bogata gora. Lahko si mislimo, da je španske zavojevalce visoko pod Ande pripeljalo prav njeno bogastvo – srebro. Kot simbol bogastva ga v Don Kihotu omenja tudi Cervantes. Nekoč eno izmed največjih južnoameriških mest je danes pod Unescovo zaščito.

uploaded

2. El Alto (Bolivija) – 4150 m
Ime mesta pomeni preprosto »višina«. V najhitreje rastočem mestu v Boliviji trenutno živi več kot 650.000 prebivalcev, na širšem območju pa celo več kot milijon. El Alto je nastal v času gradnje železnice med jezerom Titikaka in La Pazom, kasneje pa je nekaj časa veljal za predmestje prestolnice. Danes je v EL Altu letališče La Paz.

uploaded

1. La Rinconada (Peru) – 5100 m
Za najvišje stalno naseljeno naselje je La Rinconado leta 2003 proglasil National Geographic. Perujsko mesto ima okoli 50.000 prebivalcev, ki se večinoma ukvarjajo z izkopavanjem zlata v bližnjem rudniku. Življenje ni na tej višini prav nič romantično – ne samo zaradi redkega zraka, temveč tudi zato, ker mesto nima vodovodnega in kanalizacijskega omrežja.

uploadedZnačke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ