7 najlepših pohodniških poti

7 najlepših pohodniških poti
12.01.2022 AVTOR: Matej Zalar
Pri Tourism Review so nas spomnili na sedem atraktivnih pešpoti po vsem svetu.

Slovenska planinska pot, nekoč so jo imenovali Slovenska planinska transverzala, je najbolj znana slovenska pohodniška pot. Od Maribora preko Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter Idrijsko- Cerkljanskega hribovja preko Nanosa, Vremščice in Slavnika do Ankarana po označenih planinskih poteh vodi več kot 600 kilometrov dolga trasa. Med bolj atraktivnimi potmi, ki vodijo čez Slovenijo, je še Alpe Adria Trail, ki izpod Velikega Kleka čez Avstrijo in po zahodnem delu Slovenije pripelje v Italijo ter do Tržaškega zaliva. Pred kratkim pa smo pisali tudi o poti Via Dinarica, ki je za zdaj še v razvojnih povojih, vzdolž Dinarskega gorovja pa povezuje države zahodnega Balkana.

Katere pa so druge poti, ki jih morate prehoditi v svojem življenju?

Laugavegur (Islandija)
Pot v jugozahodnem delu Islandije je dolga le 55 kilometrov, povprečni pohodniki pa jo prehodijo v dveh do največ štirih dneh. Od gejzirjev v regiji Landmannalaugar preko polj okamnele lave, pod bučečimi slapovi, mimo brbotajočih jezerc in s snegom pobeljenih gora, vodi pot do ledeniške doline Thórsmörk. Vsako leto julija po trasi organizirajo tudi ultramaratonsko preizkušnjo za tekače, ki s potjo opravijo v le nekaj urah.

uploaded

Inca (Peru)
Ena zahtevnejših turističnih pešpoti bo povprečnemu, a na življenje na visoki nadmorski višini odlično pripravljenemu pohodniku, pričarala petdnevni užitek v neokrnjeni naravi. Seveda k izgubljenemu mestu Machu Picchu rinejo množice turistov, zato je lahko na poti Inca dnevno največ 500 pohodnikov.

uploaded


White Mountain Traverse (New Hampshire, ZDA)
Pohodniška transverzala Belih gora naj bi bila najlepši del skoraj 3400 kilometrov dolge pohodne poti, ki vodi preko Apalačev. Dolga je 37 kilometrov, preko sedmih vrhov Predsedniških gora (poimenovani so po predsednikih ZDA), ki so visoki okoli 1200 metrov, pa se skupaj vzpnemo za približno 2700 metrov.

uploaded


Tour du Mont Blanc (Francija, Švica,Italija)
170-kilometrska pot z več kot 11.000 metri vzponov in spustov obkroži najvišjo goro v Alpah, vsako leto pa naj bi se po njej podalo 10.000 pohodnikov. V povprečju se na poti zadržijo deset dni. Najvišje vrhove seveda gledajo od daleč, saj se najvišje vzpnejo na prelaza Col des Fours v Franciji in Fenetre d'Arpette v Švici, ki sta visoka 2665 m.

uploaded

West Highland Way (Škotska)
Na 155 kilometrov dolgo pot po Škotskem višavju se vsako leto poda okoli 85.000 pohodnikov. Za pot od mesteca Milngavie do turističnega centra v Fort Williamu si vzemite približno teden dni časa, vreme pa naj bi bilo idealno (kolikor je na Otoku sploh lahko idealno) od aprila do oktobra. Sprehodili se boste po tipični škotski pokrajini preko mehkih gora, obširnih barij, skozi goste gozdove in ob samotnih jezerih.

uploaded
Foto:Mogens Engelund

Pennine Way (Anglija)
Če imate tri tedne časa, se lahko v severni Angliji lotite 431 kilometrov dolge pešpoti. Angleži se lahko sicer pohvalijo tudi z daljšimi označenimi pešpotmi, toda za Pennine Way pravijo, da je najzahtevnejša. Kakorkoli, pohodniki se vseeno ne povzpnejo višje od 893 metrov, kolikor je visok Cross Fell.

uploaded

Veliki Kitajski zid (Kitajska)
Mnoge turistične agencije organizirajo tudi pohode po Velikem kitajskem zidu. Ne sicer vzdolž vseh 21.196 kilometrov, najlepši del pa naj bi bil prav v okolici Pekinga in v goratih predelih Kitajske.

uploaded



Značke: Pohodništvo, Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ