ABC pohodniške opreme: Kaj potrebuje vsak začetnik?

ABC pohodniške opreme: Kaj potrebuje vsak začetnik?
21.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

Se tudi vi na novo zanimate za pohodništvo? Preverite vse, kar morate vedeti o opremi!

V Sloveniji in njeni okolici se ponujajo raznovrstne možnosti pohodništva, od tistih najbolj obleganih poti pa do skrivnih in le redko obiskanih kotičkov neokrnjene narave.

V pohodniških čevljih za prst prostora


Odločitev, kateri čevlji so najprimernejši, je odvisna predvsem od tega, za kaj jih bomo uporabljali.

Vsi vemo, da so lahki športni copati za izlete v visokogorje povsem neprimerni. Na tehnično nezahtevnih pohodih v sredogorju pa največkrat ne potrebujemo težkih gorniških čevljev s trdim podplatom, ki so za dolge pohode na ravnini neudobni, če imajo tudi vodoodbojno membrano, pa še premalo zračni.

Pomerite več modelov (s pohodniškimi nogavicami), v čevlju mora biti seveda dovolj prostora za prste, saj dobro prekrvavljena noga med aktivnostjo nekoliko nabrekne. Ob tem morata opetnik in zgornji del čevlja stopalo objeti dovolj čvrsto, da ne zleze naprej, kar je še posebej pomembno med hojo navzdol, ko lahko pride do “nabijanja prstov”. Material naj bo kakovosten.

Lahkotno tudi s težkim nahrbtnikom

Nahrbtniki so običajno narejeni iz umetnih poliestrskih materialov, ki do neke mere zadržijo dežne kaplje. Proizvajalci običajno ne zagotavljajo, da so šivi in zadrge popolnoma vodotesni, zato poiščemo nahrbtnik, ki v posebnem žepu že vsebuje nepremočljivo pokrivalo.

Za manj zahtevne izlete izberemo nahrbtnik s hrbtiščem, ki omogoča ventilacijo. To seveda ne pomeni, da nahrbtnik kar prosto visi, ampak je od hrbta odmaknjen zaradi posebne mrežice oziroma všitih mrežastih panelov, ki dopuščajo kroženje zraka. Takšni nahrbtniki so bolj udobni, a ne smejo biti prekomerno obteženi, saj se s tem zaradi oddaljenosti od hrbta naravno težišče pomakne nekoliko nazaj. Pozorni bodite na naramnice, ki morajo biti dovolj široke, pomemben pa je tudi oblazinjen ledveni pas, s katerim razbremenimo ramena in hrbet.
Nič pa ne pomaga, če imamo popoln nahrbtnik, če vanj nepravilno zlagamo opremo. Ker je težišče našega telesa pri vzravnani drži znotraj medenice, moramo poskrbeti, da težjo vsebino naložimo v center nahrbtnika, čim bližje hrbtu.

Pohodniške palice, da ali ne?

Krajše treninge je bolje opraviti brez palic, da poleg splošne telesne pripravljenosti treniramo tudi ravnotežje. Pri dolgih pohodniških turah pa je zgodba obratna.

Palice za pohodništvo morajo biti primerne dolžine, sicer ne bodo tako učinkovite, kot bi lahko bile. Če jih držimo v rokah in so konice palic zabodene v tla 15 cm pred čevlji, morata biti oba komolca ukrivljena pod kotom 90° (tik ob telesu). S palicami ste lahko hitrejši, saj bolje razporedite obremenitve, poleg tega pa se učinkoviteje odrivate v hrib in se varneje spuščate.

Športna oblačila so temelj vsake odprave

Športna oblačila lahko razdelimo v tri kategorije – plasti. Prva, osnovna plast poskrbi za hiter prehod znoja in odvečne toplote v srednjo izolacijsko plast, tej pa sledi zunanje oblačilo, ki ščiti pred vremenskimi vplivi. Najboljše je čebulno oblačenje hitro sušečih se oblačil, ki odvajajo znoj. Ne pozabimo, da to velja za vse plasti, saj lahko premočeno bombažno spodnje perilo uniči ves učinek dihajočih vrhnjih slojev.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ