Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere

Anže Peharc s srebrom v ZDA do uspeha kariere
30.05.2022 AVTOR: M.V., Foto: Vladek Zumr

Slovenski športni plezalec Anže Peharc je 30. maja na četrti tekmi svetovnega pokala 2022 v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto in tako dosegel uspeh kariere. 

Po polfinalu je bil tretji, v finalu pa je zaradi boljše popotnice iz polfinala moral priznati premoč le Japoncu Yoshiyukiju Ogati. V polfinalu je nastopil tudi Slovenec Gregor Vezonik.

Anže Peharc (AO PD Kranj) v letošji sezoni iz tekme v tekmo stopnjuje svojo pripravljenost - pred tednom dni si je v Salt Lake Cityju priplezal osmo mesto, danes pa drugič v karieri stopil na stopničke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Na ameriškem tekmovalnem prizorišču si je po kvalifikacijah delil 13. mesto z reprezentančnim kolegom Gregorjem Vezonikom, v polfinalu je z vsemi štirimi osvojenimi vrhovi zasedel tretje izhodišče, v finalu pa znova osvojil vse štiri vrhove v petih poskusih, tako kot zmagovalec, Japonec Yoshiyuki Ogata, a je o zmagi odločalo boljše izhodišče iz polfinala. Tretji je bil prav tako Japonec Kokoro Fujii.

Štiriindvajsetletni Tržičan je z balvanskih srebrom na tekmi svetovnega pokala dosegel uspeh kariere in tako splezal še stopničko više, saj je leta 2019 v balvanskem plezanju že osvojil bronasto medaljo svetovnega pokala. Leta 2017 se je veselil brona tudi na evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju, medtem ko je lani na svetovnem prvenstvu osvojil šesto mesto.

V ZDA so pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerja Luke Fonda nastopili še trije člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. Gregor Vezonik (PK Kamnik) se je uvrstil na 17., Katja Debevec (PK Scena) na 23. in Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) na 25. mesto. V ženski konkurenci je tretjič zapored v letošnji sezoni slavila Američanka Natalia Grossman, potem ko je na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju, aprila v Meiringenu, s konkurenco pometla olimpijska prvakinja Janja Garnbret (Šaleški AO).

Svetovni pokal v balvanskem plezanju se seli v Evropo, kjer bo naslednja preizkušnja od 10. do 12. junija v italijanskem Brixnu, med 22. in 26. junijem pa bo v avstrijskem Innsbrucku tudi začetek sezone SP v težavnosti. Vrhunec letošnje sezone bo evropsko prvenstvo, ki bo avgusta v Münchnu.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ