Bloudkova nagrada 2018 Janji Garnbret, plaketa Gregorju Vezoniku

Bloudkova nagrada 2018 Janji Garnbret, plaketa Gregorju Vezoniku
15.02.2019 AVTOR: M.V., foto Matej Planko

Janja Garnbre je prejemnica najprestižnejše Bloudkove nagrade. 

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 13. februarja 2019 podelili na Brdu pri Kranju, sta tudi športna plezalca Janja Garnbret, prejemnica najprestižnejše Bloudkove nagrade, in Gregor Vezonik, prejemnik Bloudkove plakete.

Prestižna Bloudkova priznanja, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so podelili na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju. Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa, sta za vrhunski mednarodni dosežek prejela športna plezalka Janja Garnbret in biatlonec Jakov Fak, za življenjsko delo v športu pa trenerja padalcev oziroma odbojkarjev Drago Bunčič in Adolf Urnaut.

Devetnajstletna Garnbretova, prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, je bila decembra okronana tudi za slovensko športnico leta 2018, Bloudkovo plaketo pa je prejela že leta 2017. 

Med desetimi prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2018 je bil na predlog Planinske zveze Slovenije tudi športni plezalec Gregor Vezonik, ki je lovoriko prejel za pomemben tekmovalni dosežek v športu, potem ko je v lanski sezoni dosegel tretje mesto na svetovnem prvenstvu in svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, oboje v balvanskem plezanju.

Janja Garnbret je brez kančka dvoma trenutno najboljša športna plezalka na svetu v vseh pogledih. Po impresivnih rezultatih v sezonah 2016 in 2017 je 19-letna Korošica lani v prestolnici Tirolske (Innsbrucku) postala svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju. Na svetovnem prvenstvu pa je dosegla še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini - olimpijski kombinaciji, ki združuje vse tri plezalne discipline. Za vse to jo je športna javnost uvrstila za dobitnico Bloudkove plakete za leto 2016, na drugo mesto na izboru športnice leta 2017 in za športnico leta 2018.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ