Danes praznujejo čebele

Danes praznujejo čebele
20.05.2019 AVTOR: M.V.

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki je namenjen osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo.

Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane, čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele povečujejo kmetijsko pridelavo, ohranjajo biotsko raznovrstnost in so pomemben vir prihodka za kmete.

Slovenski čebelarji, katerih idejo za praznik je posvojila država in bila pri tem tudi uspešna, ob tem opozarjajo, da so čebele so vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga obeležili lani.

V počastitev čebel bo danes potekalo več prireditev. Osrednja slovesnost na mednarodni ravni v organizaciji slovenskega kmetijskega ministrstva in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) bo v Rimu, potekala bo namreč okrogla miza o krepitvi ozaveščenosti o vlogi čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane.

Osrednja slovesnost v organizaciji čebelarske zveze in pod častnim pokroviteljstvom ministrstva je sicer potekala v soboto na Ravnah na Koroškem.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ