Deset najzanimivejših gondol

Deset najzanimivejših gondol
24.05.2022 AVTOR: Matej Luzar
Naj gre za turistično atrakcijo ali običajno prevozno sredstvo - nekatere gondole nedvomno izstopajo iz povprečja. Ekipa Red Bull-a je poiskala deset najzanimivejših.

Najhitrejša na svetu

uploaded


Gondola Genting Skyway povezuje malezijski kraj Gohtong Jaya in letovišče Resorts World Genting. Njena najvišja hitrost znaša 21,6 kilometra na uro, lasti pa si tudi naziv najhitrejše v jugovzhodni Aziji.

Najbolj slikovita

uploaded


Gondola Aiguille du Midi v Franciji vozi iz Chamonixa do ploščadi Aiguille du Midi na višini 3842 metrov, kjer se zdi Mont Blanc kot na dosegu roke. Za večino potnikov se pot konča na omenjeni ploščadi, kjer lahko poleg razgleda uživajo ob skodelici kave in kupovanju spominkov. Izkušeni alpinisti pa tam šele začnejo svojo pustolovščino, ki jih lahko popelje vse do vrha Mont Blanca.

Rešilna vrv do zunanjega sveta

uploaded


Prebivalci območja Yushan na Kitajskem lahko preostale kraje obiščejo le s pomočjo kilometer dolgega sistema jeklenic, ki ga v Evropi verjetno nikdar ne bi poimenovali gondola. Varnostni standardi pač niso povsod enaki.

Švicarska učinkovitost

uploaded


Gondola na 1900 metrov visoko goro Stanserhorn v Švici je bila prva na svetu, ki je ponujala stojišča tudi na strehi. Nedvomno izjemen razgled, ki pa ni za vrtoglave.

Rio de Janeiro, Brazilija

uploaded


Gondola, ki vozi na vrh gore Sugarloaf, je zaslovela v enem od filmov o Jamesu Bondu, ki pa med bojem z zlikovci ni našel časa za razglede.

Kitajski inženiring – drugič

uploaded


Lepote kitajskih gora lahko opazujemo tudi s te gondole, ki naj bi bila najdaljša visokogorska potniška gondola na svetu. Dolga je 7455 metrov, premaga pa 1279 metrov višinske razlike.

La Paz, Bolivija

uploaded


To desetkilometrsko gondolo so leta 2014 odprli z namenom preprečiti prometne zamaške.

Prečkanje Temze malo drugače

uploaded


London slovi po 34 mostovih, zato bi si mislili, da dodaten način za prečkanje reke Temze ni potreben. Kljub temu so leta 2012 odprli Emirates Air Line, ki 90 metrov nad tlemi ponuja fantastične razglede na glavno mesto Združenega kraljestva.

Gondola z najdaljšo razdaljo med dvema nosilnima stebroma

uploaded


Kanadčani so upravičeno ponosni na gondolo PEAK 2 PEAK, ki pelje do letovišča Whistler Blackcomb. Med nosilnima stebroma je kar 3024 metrov jeklenic brez podpore, nad tlemi pa se dvigne za 436 metrov.

Najvišja na svetu

uploaded


Konkurenca je na tem področju huda, kljub temu pa nesporno zmaga Merida Cable Car v Venezueli. Odrine z nadmorske višine 1640 metrov, njena končna postaja pa je kar 4765 metrov visoko.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ