Everest: Alpinizem ali himalajski turizem?

Everest: Alpinizem ali himalajski turizem?
24.05.2019 AVTOR: M.V.

Pred dvema dnevoma je po spletu zaokrožila fotografija iz najvišjega vrha sveta, ki je na prvi pogled zgledala kot fotomontaža. A spodnja fotografija je še kako resnična. 

V četrtek je več kot 120 alpinistov doseglo vrh najvišje gore na svetu Everest. Množica alpinistov je obtičala na grebenu pred Hilarijevo stopnjo in čakala na svojo priložnost, kar je privedlo do izčrpanosti, dehidracije in tudi smrti, saj so trije alpinisti "zastoj" plačali z življenjem. Skupno je gora to pomlad vzela že 7 življenj. Novica in slika o prometnem zamašku tik pred vrhom in Hilarijevo stopnjo je hitro zakrožila po svetu, ter dala jasno vedeti, da so razmere na Everestu zaradi prevelikega števila ljudi zelo zaskrbljujoče.

Zgornja slika je sprožila burno debato v svetu alpinizma ali je to sploh še alpinizem ali gre resnično za turizem. 

Po zadnjih podatkih je Nepal v tej plezalni sezoni, ki se konča konec tega meseca, izdal že kar 381 dovolilnic za vrh Everesta. Cena posamezne dovolilnice za osvojitev najvišje gore sveta Everest pa je 11.000 dolarjev.

Nepalski organizator odprav Keshav Paudel je za medijsko agencijo AFP povedal, da je eden izmed ponsrečenih (Nihal Bagwan – 27 let) obtičal v gneči več kot 12 ur.

V letošnjem letu 2019 bi lahko presegli rekord števila ljudi, ki so se lansko leto povzpeli na vrh Everesta, skupno kar 807.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ