Ferate za dvig srčnega utripa

Ferate za dvig srčnega utripa
14.07.2022 AVTOR: Matej Luzar
Pri Red Bull-u so pripravili osem predlogov za naslednji cilj vseh ljubiteljev ferat oziroma zavarovanih plezalnih poti.

Od Mürrna do Grimmelwalda

uploaded


Triurno prečenje med švicarskima vasema Mürren in Grimmelwald se v določenem pogledu zelo razlikuje od večine preostalih ferat – pot se namreč ves čas polagoma spušča in ne vzpenja. Vmes lahko uživate ob panoramskem pogledu na Bernske Alpe, za dodatno zabavo pa poskrbijo zanimive naravne ovire na poti.

La Guagua

uploaded


Sedem in pol kilometrov dolga ferata se vije po pobočjih vulkana v nacionalnem parku Tamadaba na otoku Gran Canaria. Poleg dolžine je zahtevna tudi tehnično – izziv med drugim predstavlja viseči most, ki ga je treba prečkati. Ljubitelji geologije bodo navdušeni nad kamnitimi vulkanskimi formami, zgodovinarje pa bodo pritegnile starodavne ruševine ob poti, po kateri sestopamo po uspešnem vzponu.

Via Ferrata Roc de la Toviere

uploaded


Avtorja gorskih vodnikov Iris Kürschner in Dieter Haas sta to francosko ferato ocenila kot eno najtežjih na območju zahodnih Alp. Celotna ferata, ki vzame tri ure, je razdeljena v tri dele. Začetni je primeren tudi za neizkušene, drugi postreže že z nekaj zahtevnostmi, tretji pa predstavlja trd oreh tudi za izkušene feratarje.

Via Ferrata du Roc du Vent

uploaded


Ta štiriurna ferata je speljana nad slikovitim jezerom Lac de la Gittaz v francoskih Savojskih Alpah. Za uspešno opravljeno pot moramo biti povsem brez strahu pred višino, saj najtežji del (na sliki zgoraj) vključuje hojo po eni sami jeklenici, medtem ko pod nami zija praznina.

Via Ferrata Rocca Senghi

uploaded


To ferato v italijanskem Piemontu odlikujeta odličen razgled in previsnost. Ni zelo zahtevna; po besedah prej omenjenega gorskega vodnika Dieterja Haasa predstavlja športno bližnjico na vrh.

Via Ferrata des Canyons de Lantosque

uploaded


Manj kot kilometer dolga ferata v francoskem departmaju Alpes-Maritimes je raj za začetnike in tiste, ki jih poleg same ferate zelo privlači tudi njena okolica. Razdeljena je na tri dele, pri čemer je drugi bolj kot gorništvu podoben soteskanju. Pot namreč vodi po slikoviti soteski, polni vode.

Via Ferrata Bergsee

uploaded


Ta ferata v švicarski dolini Göschenen je med drugim znana po kamnitem stolpu, katerega oblika od daleč spominja na krokodila. Po mnenju Dieterja Haasa območje ferate Bergsee spada med najbolj ohranjene bisere alpske narave. Največja atrakcija na poti, ki skupaj s pristopom do koče vzame šest ur, je 18-metrski viseči most.

Mount Kinabalu

uploaded


Ferata, ki poteka po pobočjih gore Mount Kinabalu na otoku Borneo, velja za najvišjo na svetu, saj se konča na kar 3776 metrov nadmorske višine. Je tudi prva ferata na območju Azije.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ