Garmin GPSMAP 66s

Garmin GPSMAP 66s
02.09.2019 AVTOR: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja

Garmin GPSMAP 66 je nadgradnja modela GPSMAP 64 z nekoliko večjim zaslonom in boljšo ločljivostjo, ki v realnosti deluje še bolje, kot kažejo številke.

Garmin je z modelom 66 ohranil vse lastnosti svojega predhodnika in jih nadgradil predvsem s hitrostjo delovanja in za polovico večjim pomnilnikom, ki je razširljiv s spominsko kartico.

Poleg tega lahko shrani polovico več točk od svojega predhodnika, torej kar 20.000, in 250 načrtovanih poti. V specifikacijah je omenjeno, da podpira spominske kartice microSD do velikosti 32 GB, sam pa sem uspel vzpostaviti delovanje tudi s 64-gigabajtno, ki pa mora biti formatirana v formatu FAT. Pridobitev je tudi neposreden prenos posnetkov BirdsEye, za kar ne potrebujete več letne naročnine.

Odlična povezljivost

Ohranili so standard IPX7, pridobil pa je še vojaški standard MIL-STD-810G, ki mu zagotavlja odpornost na toploto in udarce. Preizkušeno je naprava resnično robustna, saj sem s testnim modelom nenamenoma uprizoril kar nekaj padcev, prizanešeno pa mu ni bilo niti z vodo in blatom.

Odličen je tudi sprejem satelitskega signala na račun podpore treh satelitskih sistemov: GPS, Galileo in GLONASS in je ocenjen na 8 točk od možnih 10. Pri tem je za točko boljša Garminova Montana 680. Napravo je možno povezati s pametnim telefonom in prenašati vsebine, preveriti vreme na svoji lokaciji, prenašati točke in sledi med različnimi napravami, kot je na primer Fenix 5X. Poti lahko načrtujete v brezplačnem programu BaseCamp, ki zna prebrati zemljevide z naprave, ko jo priklopimo na računalnik preko vmesnika Micro USB, medtem ko lahko na pametnem telefonu uporabljate aplikacijo Explore. Sam sem sicer bolj navdušen nad Locus Mapom, ki je pred kratkim izdal vmesnik za povezovanje z Garminovimi napravami, predvsem zato, ker za podlago uporablja natančne planinske zemljevide Planinske zveze Slovenije s celotnim katastrom planinskih poti, povežete pa ga lahko tudi z bazo Geodetske uprave RS, s čimer je mogoče brezplačno pregledovati podlage ortofoto in drugo javno infrastrukturo, na primer ceste, meje občin, planinske poti …

Garmin GPSMAP 66 je zmogljiva navigacijska naprava, ki zadovolji tudi zahteve resnih uporabnikov. Poleg uporabnosti in praktičnosti jo odlikujejo še robustnost, velik in svetel zaslon ter možnost menjave baterij.



Naprava za resno delo

Posebej všeč so mi veliki gumbi, ki omogočajo preprosto pomikanje med meniji in različnimi funkcionalnostmi. Poleg uporabe v gorah in pri gorskem reševanju sem ga testiral na kolesu, kamor ga namestimo s posebnim nosilcem, ki napravo trdno drži na mestu in se ni snela niti pri skokih in kakšnem občasnem padcu. Odlika Garminovih naprav so tudi preprosti in logični meniji, do katerih lahko prideš z enim klikom. Tako je potreben en klik za dostop do sledi in točk, en klik za prehod nazaj na zemljevid in ponovno na kompas … Veliki gumbi omogočajo upravljanje z rokavicami. Zaslon, ki je dobro viden tudi ob močnem soncu, pa poskrbi, da bodo podatke lahko prebrati tudi tisti s slabšim vidom.

Povezovanje naprave s pametnim telefonom in aplikacijo Garmin Connect je še ena od prednosti Garmina. Ravno v času testiranja me je klical kolesarski kolega Marko za informacijo o gorskokolesarki enoslednici. Preprosto sem podatke z naprave prenesel v telefon in poslal v formatu gpx prek e-pošte. Poskusil sem tudi obratno: sled v formatu gpx sem prenesel na napravo in jo preko aplikacije Garmin Connect brez težav prenesel v napravo. Takšna povezljivost in možnost prenašanja podatkov je še posebej pomembna in uporabna v sistemu zaščite in reševanja, torej za gorske reševalce, jamarje, vodnike reševalnih psov, policijo, vojsko in za gasilce. Gorski reševalci uporabljamo Garminove naprave in fantje ter dekleta že uporabljajo model GPSMAP 66. Odprava omejitev povezljivosti pa je za nas tako pomembna kot odprava motnje natančnosti leta 2000, saj lahko hkrati vsem reševalcem v iskalni intervenciji posredujemo enake podatke, ki si jih prenesejo v GPSMAP 66 in z njimi nadaljujejo iskanje pogrešane osebe.

Majhna zverinica, ki navduši

Med pomembnejše odlike štejem tudi možnost menjave baterij in odločitev Garmina, da pri teh napravah ni prešel na integrirane polnilne baterije. Ob polni obremenitvi in polnih baterijah lahko z napravo realno delamo od 10 do 12 ur oziroma ob normalni rabi do 16 ur, kar je več kot zadovoljivo.

Kot pri prejšnjih modelih še vedno grajam možnost vstavljanja spominske kartice, za kar je potrebno napravo izklopiti in odstraniti baterije. To bi lahko rešili po vzoru pametnih telefonov. Prav tako se vratca, ki na mestu držijo spominsko kartico, ob določenih trenutkih samodejno odprejo in kartica zleze iz vložišča in ob neprevidni menjavi baterij, na primer v temi in slabem vremenu, se je že zgodilo, da sem ostal brez nje. Pomanjkljivost rešujem s koščkom mikroporja, ki ga prelepim čez vratca. Kot vsi predhodniki ima trenutna verzija programske opreme nekaj hroščkov, ki jih Garmin s posodobitvami uspešno odpravlja.

Garmin GPSMAP 66 je sicer majhna zverinica, ki me je takoj navdušila in sem jo priporočil za uporabo v gorskem reševanju. Z novo generacijo je že napovedana integracija satelitskega komunikatorja inReach. V dobro mu štejem odlično povezljivost, možnost shranjevanje večje količine podatkov in prepoznavanje uporabniških kart. Sam imam poleg kartografije Adria Topo v4 naložene planinske zemljevide, preko katerih pregledujem tudi dodatne informacije o terenu, in lokacije vseh planinskih koč v obliki interesnih točk POI.



Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
garmin
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ