GreGor - film o paraplezalcu Gregorju Selaku

GreGor - film o paraplezalcu Gregorju Selaku
12.02.2019 AVTOR: M.V.

Zgodba Gregorja Selaka, člana slovenske paraplezalne reprezentance, ki s plezanjem kljubuje multipli sklerozi. 

Film bo na 13. Festivalu gorniškega filma na ogled na velikem platnu Linhartove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani, in sicer v sredo, 20. februarja, ob 18. uri.

Dokumentarni film GreGor oriše življenjsko pot Gregorja Selaka, vrhunskega športnega plezalca, ki mu je zgodaj v karieri zmanjkalo motivacije, a se je po srečanju z neizogibno usodo uspel vrniti na zmagovalno stopničko (življenja). Film bo v sredo, 20. februarja, ob 18. uri na 13. Festivalu gorniškega filma  v Cankarjevem domu v Ljubljani predvajan v sklopu s filmom Era Adama Ondre o češkem plezalcu, ki premika meje človeških zmogljivosti. Nakup vstopnic (cena 6 EUR) je mogoč na blagajni Cankarjevega doma oz. prek spletne strani.
Gregor Selak je na obeh preteklih paraplezalnih svetovnih prvenstvih - leta 2016 v Parizu in 2018 v Innsbrucku - osvojil bronasto kolajno. 
Plezanje je Selaku takoj zlezlo pod kožo, to lepo, elegantno premagovanje navpičnice ga je gnalo višje in višje. Treniral je pod vodstvom Romana Krajnika, ki je najbolj zaslužen za vse njegove uspehe v športnem plezanju. Prvi uspehi so prišli zelo hitro, že leta 2000 je postal državni prvak v kategoriji cicibanov. Pri 12 letih je uspel preplezati svojo prvo smer z ocena 8a, Samsara. Kasneje je bil državni prvak v kategorijah mlajših dečkov, starejših dečkov in kadetov v letih 2002, 2004, 2006. Kot član mladinske reprezentance je svoja največja uspeha dosegel z zmago na tekmi evropskega mladinskega pokala v Kranju leta 2003 in 3. mestom prav tako na tekmi za evropski mladinski pokal leta 2006. Istega leta je uspel preplezati svojo prvo smer z oceno 8b, Mrtvaški ples v drugem poskusu. Leta 2007 je preplezal tri smeri z oceno 8a na pogled in se nato odločil, da konča tekmovalno kariero.

Tako je leta 2011 opravil izpit za inštruktorja športnega plezanja in začel poučevati športno plezanje, leta 2014 pa zbolel za multiplo sklerozo ter se januarja 2016 vrnil v športno plezanje kot paraplezalec. Kot član slovenske parareprezentance, ki deluje pod vodstvom selektorja 
Jurija Ravnika, je zadnje tri sezone odlično nastopal na tekmah svetovnega pokala in paraplezalnih mastersih, svoje uspehe pa kronal z bronasto kolajno na obeh preteklih svetovnih prvenstvih - leta 2016 v Parizu in leta 2018 v Innsbrucku. Več kot tekmovalni dosežki pa mu pomeni to, da bolezen drži na vajetih in ima ob sebi ljudi, ki jih ima rad. 

Vabljeni na ogled filma GreGor in pogovor z Gregorjem Selakom!

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ