Himalajska sopotnika se bosta danes predstavila slovenskemu občinstvu

Himalajska sopotnika se bosta danes predstavila slovenskemu občinstvu
22.01.2018 AVTOR: Maja Vojska
Alpinista Stipe Božić in Viki Grošelj se bosta danes v Cankarjevem domu predstavila slovenskemu občinstvu. Nekaj vstopnic je še na voljo.

Danes, 22.1. 2018 od 16:3022:00
Cankarjev dom

Vstopnice so še na voljo!
Več o predavanju > > >

Stipe Božić in Viki Grošelj, hrvaško-slovenska alpinistična naveza, praznuje 50-letnico ukvarjanja z alpinizmom ter se ozira na skupaj prehojeno in preplezano pot. Od prvih korakov v gore in prvega srečanja v ljudski armadi takratne skupne države do skupnih, zahtevnih odprav v najbolj odmaknjene predele zemeljske oble.

Himalaja, Arktika, Antarktika in vedno znova spet Himalaja. Njunega, v trdih preizkušnjah skovanega prijateljstva razpad skupne države ni omajal, ampak le še okrepil. To ju hote ali nehote predstavlja kot zgled odličnega sodelovanja med sosednjima državama. Ne le zahtevne pustolovščine na mejah mogočega, tudi številne knjige, filmi in predavanja, ki sta jih ustvarjala vsak zase in skupaj, ju danes izpostavljajo kot eno najbolj prepoznavnih navez v njunih domovinah, prav tako pa tudi v svetu.

Zato je kanadska pisateljica Bernadette McDonald v svoji knjigi Alpski bojevniki, ki govori o slovenskem alpinizmu, izčrpno predstavila tudi njuno delovanje.

Za Delovo sobotno prilogo sta izjavila:

Grošelj: Ko smo šli prvič na Everest, smo bili člani odprave, torej tujci, tisti, ki smo zavarovali pot in preplezali najtežje raztežaje. Šele ko smo to naredili, smo zraven pustili šerpe, da prinesejo tovor. Na komercialni odpravi je to obrnjeno.

Božić: Umirajo vodniki in klienti. Vendar je med ljudmi, ki dobro zaslužijo, to postala nekakšna moda. Nekaterim ni težko plačati 70.000 dolarjev za vzpon. Šerpe in vodniki zavarujejo pot, postavijo tabor, postavijo šotor, cel vzpon jim prinašajo kisik, kuhajo ...

Celoten intervju > > >

Pol stoletja dolga alpinistična pot

Ob slikah in filmih bosta, skupaj s prijatelji, spregovorila o pol stoletja dolgi gorniški poti. Uspehi in neuspehi, zmagoslavja in tragedije, smeh in solze … Prava, veličastna prispodoba življenja samega. 

Posebna gosta:

  • Miro Cerar, slovenski olimpionik in športna legenda,
  • Vedran Mlikota, hrvaški dramski in filmski igralec.

Moderira: Matjaž Berger, Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

Značke: Alpinizem
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano