Iz Planine kuhinja preko Batognice na Krn

Iz Planine kuhinja preko Batognice na Krn
21.03.2019 AVTOR: M.V.

Krn je izredno priljubljena gora, ki s svojo značilno obliko privlači poglede že od daleč. Čudovit pohod pa je, če nanj krenemo mimo jezera v Lužnici in Batognico.

S parkirišča pri manjšem kamnolomu nadaljujemo po desni zgornji cesti v smeri planine Kašina (levo planina Kuhinja 3 minute). Cesta, ki se naprej zmerno vzpenja, pa nas že po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo planina Zaslap). Razmeroma zložna cesta, ki se postopoma spreminja v kolovoz, nas kmalu pripelje na prostrana travnata pobočja, kjer stopimo na pašnike planine Kašina.

Tu se cesta oz. kolovoz obrne še bolj v desno, za tem naredi oster levi ovinek, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij proti desni. Po približno 45 minutah (od izhodišča) zmernega vzpona, pa nas razmeroma razgledna pot pripelje do s koprivami porasle planine Leskovca. Od omenjene planine nadaljujemo rahlo levo po markirani in sprva precej zložni planinski poti. Poti, ki preide na zahodna in vse bolj strma travnata pobočja, se višje z desne priključi še nekoliko manj uhojena pot s planine Sleme. Nadaljujemo levo, po že zelo strmi poti, ki se vzpenja ob vznožju strmih sten Maselnika (1906 m). Nekoliko višje se poti, ki je zaradi precejšnje strmine izpostavljena padajočemu kamenju, priključi še druga pot s planine Sleme. Nadaljujemo naravnost po poti, ki se nekoliko višje položi, za tem pa zavije precej v levo, kjer preide v manjšo dolino. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in levo nekoliko pod seboj zagledamo jezero v Lužnici (1801 m).

Če se vam le ne mudi naprej, se spustite do jezera

Markirana pot omenjeno jezerce obide po desni strani in se naprej vzpenja ob vznožju melišč grebena Mali Peski. Višje pot zavije nekoliko v levo in se čez travnata pobočja Srednjega vrha (2032 m) vzpne na sedelce imenovano Prag (2068 m).

Na Pragu, kjer je označeno razpotje, nadaljujemo levo v smeri Batognice (naravnost navzdol Krnsko jezero desno Vrh nad Peski in koča na planini Razor) po poti, ki se zmerno vzpenja po vršnem pobočju Batognice. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje.

Na Batognici lahko še vedno vidite precej vojnih ostankov

Z Batognice nadaljujemo po sprva nekoliko slabše vidni poti, ki se nadaljuje po levi strani vrha. Pot, ki se sprva le rahlo spušča, nas kmalu pripelje v bolj strm svet, kjer se začnemo strmeje spuščati. Po kratkem spustu, pridemo do razmeroma strmih stopnic, po katerih se začnemo strmo spuščati. Na tem delu je zaradi drobirja na poti velika nevarnost zdrsa. Pot naprej se postopoma položi in nas le nekoliko naprej pripelje na Krnsko škrbino (do škrbine lahko pridemo tudi če na Pragu nadaljujemo po t.i. Severni poti, ki obide vrh Batognice; slednja je nekoliko krajša, a tudi bistveno manj razgledna).

S škrbine nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja, desno Krnsko jezero) po poti, ki se začne vzpenjati po travnatem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po približno 30 minutah hoje od Krnske škrbine.

Z vrha se lahko v 5 minutah spustimo do Gomiščkovega zavetišča in nato do planine Kuhinja sestopimo po običajni poti.

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
Krn Batognica
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ