Izletniška ideja: Divje jezero in Divje babe

Izletniška ideja: Divje jezero in Divje babe
08.09.2022 AVTOR: Maja Vojska
Idrijsko-cerkljanska regija očitno skriva v sebi kar nekaj divjega, a hkrati čudovitega.

Območje občin Idrija in Cerkno se nahaja v Zahodnem predalpskem hribovju, ki je zelo razčlenjeno in hribovito. Območje je pestro ne samo v geografskem, geološkem, botaničnem in hidrografskem, ampak tudi v zgodovinskem in kulturnem smislu.

Krajinski park zgornja Idrijca

Idrija je seveda dobro poznana po svoji rudarski zgodovini in čudovitimi idrijskimi čipkami. A ob enem ta okoliš skriva tudi veliko neverjetnih naravnih danosti in nešteto možnosti za rekreativce.

V primeru, da boste obiskali Po dobrem kosilu v mestu Idrija, najbolje da poskusite specialiteto: Idrijske žlikrofe s prilogo, lahko peš vstopite v del parka, ki se dotika mesta. Že ob vstopu se srečate z manjšim botaničnim vrtom, rudniško izvozno postajo, Kamštjo in Rakami.

Divje jezero je naravna zanimivost, ki ji skoraj ni enake v slovenskem prostoru, je najverjetneje največja znamenitost parka in tudi širše okolice. Skrito pod navpičnimi stenami leži le kakšna dva kilometra od mesta Idrije. Je značilen kraški izvir kjer vode pritekajo izpod skorajda navpičnih sten, ki se okrog jezera strmo dvigajo in tvorijo obliko kotla. Glede na količino padavin se spreminja tudi stanje vode v jezeru. Večino časa je jezernica mirna in z okoliško naravo tvori izjemen biotop, ki je privabil že mnoge naravoslovce, botanike in doprinesel k pionirskim korakom botanike na slovenskem.

Od Idrije do Divjega jezera:
V dobre pol ure dolgem sprehodu v družbi vode, bujnega zelenja in zvokov narave, od Idrije do jezu pri Kobili, nas na vsakem koraku spremlja naravna, kulturna in tehniška dediščina.

Arheološki park Divje Babe

Okrog 20 kilometrov stran v bližini Cerkna pa najdete Arheološki park Divje Babe. Divje babe so arheološko najdišče, ki se nahaja v arheološkem parku Divje babe. Najznamenitejša najdba je več kot 50.000 let stara piščal izdelana iz kosti jamskega medveda. Koščena piščal je najstarejše najdeno glasbilo na svetu, zato ta kraj imenujemo tudi zibelka svetovne glasbe.

Arheološki park Divje Babe poleg paleolitskega najdišča ponuja tudi druge zanimivosti, ki kar vabijo k obisku. Na kraški planoti se nahaja vas Šebrelje za katero je značilna svojevrstna mikroklima , ki ugodno vpliva na počutje in zdravje ljudi . Posebna mikroklima ima velik pomen tudi pri zagotavljanju ustreznih pogojev za zorenje in sušenje kulinarične specialitete – šebreljskega želodca. Razgibanost pokrajine orisuje Kazarska grapa, zanimiva soteska, ki navdušuje z naravnimi lepotami, kot so naravni most, korita in brzice, smaragdni tolmuni in skladi lehnjaka. S svojo čistostjo in lepoto pozornost privablja tudi dolina reke Idrijce.

Arheološko najdišče lahko obiščete iz dveh smeri: Dostop do jame je mogoč po urejeni pešpoti iz vrha Šebreljske planote, od cerkvice sv. Ivana po nekoliko bolj zahtevni, vendar dobro zavarovani poti navzdol ali pešpoti iz naselja Reka navzgor.

Vodenje se prične v Šebreljah, do Šebrelj se pripeljete z lastnim prevozom.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ