Izletniška ideja: Potočka zijalka

Izletniška ideja: Potočka zijalka
22.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Kraji.eu

Jama Potočka zijalka je naša najvišje ležeča paleolitska postaja in najdišče množičnih ostankov jamskega medveda.

Visoko nad Solčavo, na pobočju Olševe na nadmorski višini 1700 m, leži kraška jama, poimenovana Potočka zijalka.

V poznavanju preteklosti današnjega slovenskega prostora zavzema Potočka zijalka pomembno mesto – tu se je v aurignacienu, pred okoli 30.000 leti, zadrževal ledenodobni človek.

Potočka zijalka je pomembno jamsko najdišče. Jama je ime dobila po eden izmed lastnikov, ki se je pisal Potočnik. Potočka zijalka se nahaja na 1700 metrov nadmorske višine, pod goro Olševa. Potočka zijalka je dolga 115 metrov in široka 40 metrov. Višina jame je od 4 do 10 metrov. Od tu so lepi razgledi na Kamniško- savinjske alpe in na  Logarsko dolino.

Kako do Potočke zijalke?

  • Lahka označena pot nas vodi od kraja Sveti Duh pod Olševo do Potočke zijalke in traja približno 1 uro in 15 minut. 

  • Višinska razlika na poti: 460 m

  • Izhodišče: Sveti Duh pod Olševo, kjer je lep razgled po pobočjih Olševe in na najvišje vrhove Savinjskih Alp.

Kaj si še ogledati?

Če se boste zapeljali še v Logarsko Dolino na razstavo o Potočki Zijalki, si lahko tam ogledate marsikaj, na primer izvir Črne, Logarjevo lipo, Slap Palenk, Slap Rinka in še več. V Logarski dolini imate tudi veliko možnosti za prenočit.

Od cerkve sv. Duha se lahko zapeljete tudi do izvira kisle vode. Izvir se nahaja pod Olševo med Logarsko dolino in Podolševo, bolj natančno v bližini ceste, ki ta dva kraja povezuje in cesta se imenuje panoramska cesta. Ob cesti pustimo avto in do izvira imamo manj kot 5 minut hoje.  Do izvira pa se lahko sprehodimo tudi peš od cerkve sv. Duha pod Olševo. Pot je dolga 25 minut in je označena. Voda vsebuje železo in ogljikov dioksid ter je tudi zdravilna.

Potočka zijalka bo lepa točka našega izleta. Lahko jo obišče celotna dolina in uživate tukaj vsi skupaj. Če hočete se lahko povzpnete še na goro Olševo, vam priporočam. S sabo si vzamite hrano in pijačo, ter obujte primerno planinsko obutev, planinske čevlje. Tudi v notranjost jame lahko greste, ampak takrat si ne pozabite s sabo vzeti dobrih svetilk. Obiščite tudi rastave o Potočki Zijalki in tako boljše spoznajte zgodovine jame, ne pozabite pa tudi na izvir Kisle vode. 

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ