Izletniške ideje: 5 manj znanih slovenskih jezer

Izletniške ideje: 5 manj znanih slovenskih jezer
03.05.2023 AVTOR: Maja Vojska
Za nedeljski izlet lahko izbirate med več priljubljenimi jezeri, večinoma so vsa primerna tudi za plavanje.

Planšarsko jezero

Planšarsko jezero je manjše jezero na Zgornjem Jezerskem in je znano predvsem zaradi svoje čudovite oblike srca. Okrog jezera poteka prijetna in razgibana sprehajalna pot.

Jezero je najbolj znana turistična točka v kraju in njihov simbol. Za obiskovalce je privlačno v vsakem letnem času.

"I still remember the days i prayed for the things i have now." ?

A post shared by ???? T A J D A R E Š E K ???? (@tajdaresek) on

Jezero Črnava

Jezero Črnava se nahaja v Preddvoru pri Kranju. Je priljubljena izletniška točka za domačine in okoličane. Okoli umetnega jezera Črnava vodi urejena sprehajalna pot. Prodnato jezersko obrežje je primerno za kopanje, jezerska površina za veslanje, pozimi drsanje. Posebna zanimivost v bližini je dvostrani gabrov drevored, pravijo mu tudi poročni, saj je mladoporočencema, ki se sprehodita pod spletenimi krošnjami, je zajamčena 50-letna zvestoba.

Podpeško jezero

Podpeško jezero ali drugače imenovano tudi Podkrimsko jezero, Jezero pod Planinco ali Jezero pod sv. Ano. Podpeško jezero je eno izmed najbolj globokih jezer kar jih ima Slovenija. Njegova lega je na južnem delu Ljubljanskega barja. V svoji okolici ima Podpeško jezero tudi močvirnat travnik in skupaj z njim je označen za naravni spomenik. Zanimivost jezera je tudi, da je skoraj popolnoma okroglo, podpeško jezero je lahko začetna točka za pohodništvo v bližini pa se nahajata tudi dve jami, ki pa žal nista odprti za turiste.


Krnsko jezero

Za tiste bolj aktivne in zagrete pohodnike pa je prava izbira prav gotovo Krnsko jezero, ki leži v slovenskem visokogorju. Njegova lega je pod Krnom in Batognico. V jezeru je prepovedano plavanje, ker je Krnsko jezero zaščiteno, saj plavalci ogrožajo živali.

Ob jezeru lahko doživite prelep razgled na Krn in sosednje vrhove. V bližini jezera je tudi priljubljen planinski dom kam se lahko sprehodite, imenuje se Planinski dom pri Krnskih jezerih.

Life is better at the lake

A post shared by Sabina Zupan (@sabinazupi) on


Divje jezero

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine. Zato je bilo že leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Leži dobra 2 km južno od mesta.

Med botaničnimi posebnostmi Divjega jezera je vsekakor treba omeniti kranjski jeglič (Primula carniolica), saj je to rastlina, ki raste samo v Sloveniji.

Divje jezero sodi v sklop številnih drugih zanimivosti, ki jih ponuja Idrija z okolico.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ