Janja Garnbret tretjo sezono zapored kraljica športnega plezanja

Janja Garnbret tretjo sezono zapored kraljica športnega plezanja
22.10.2018 AVTOR: M.V.

Janja Garnbret je zmagala na šesti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. S še četrto zmago v sezoni težavnosti je potrdila tretji naslov skupne zmagovalke.

To je tretji zaporedni naslov, potem ko je bila na vrhu seštevka tudi v sezonah 2016 in 2017.

Razplet tekmovanja v Wujiangu je bil presenetljiv. Zaradi dežja, ki je zmočil oprimke in jih naredil spolzke, so po uradnem protestu razveljavili izid ženskega finala, moškega pa sploh niso opravili.

Tako so kot uradni obveljali izidi polfinala, kar pomeni, da sta zmagovalki Wujianga dve tekmovalki. Takšen razplet je bil seveda odlična novica za slovenski tabor, saj si je Garnbretova po polfinalu prvo mesto delila z Jain Kim iz Južne Koreje.

V razveljavljenem finalu sta zmagovalki Wujianga padli na istem oprimku na tretje mesto, druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, Avstrijka Jessica Pilz, ki je splezala do vrha, pa bi pripadla zmaga. A se to ni zgodilo.

Tretjo sezono zapored kraljica

Po razveljavljenem finalu je avstrijska športna plezalka pristala na zanjo nehvaležnem tretjem mestu, tako da jo do najboljše slovenske športne plezalke loči prevelikih 90 točk. To seveda pomeni, da bo 19-letna Garnbretova še tretjo sezono po vrsti končala na prvem mestu razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

Janja Garnbret si je z zmago v Wujiangu, ki si jo je delila s Korejko Jain Kim, tretja pa je bila Avstrijka Jessica Pilz, že pred zadnjo tekmo v sezoni zagotovila tretjo skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti (foto Eddie Fowke - IFSC)

Za Garnbretovo je izjemna sezona, na vseh tekmah doslej, na katerih je nastopila v balvanih in težavnosti, je bila na stopničkah, prva ali druga. Nazadnje je bila konec septembra druga na domači tekmi v Kranju. Po tritedenskem premoru pa je spočita začela kitajsko turnejo in se po kvalifikacijah in polfinalu pričakovano utrdila povsem na vrhu nastopajočih.

Garnbretova je v svetovnem pokalu v težavnosti letos štirikrat zmagala, v Kranju je najvišjo stopničko prepustila Kimovi, v Chamonixu pa Avstrijki Pilzevi, ki je bila pred zadnjima dvema tekmama na Kitajskem teoretično edina preostala izzivalka za prestižno zmago v skupnem seštevku sezone.

Pika na i sanjski sezoni

Slovenko (460) in Avstrijko (395) je po Kranju in pred začetkom kitajske turneje ločilo 65 točk, po Wujiangu pa ima Garnbretova 550 točk, Pilzeva pa 460 točk. Za delitev zmage v Wujiangu sta Garnbretova in Kimova dobili vsaka 90 točk in ne standardnih 100 točk. Kimova bo sezono končala kot tretja skupna. Osvojen seštevek sezone v težavnosti je pika na i že tako odlične sezone, v kateri je 19-letna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku postala svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji ter svetovna podprvakinja v težavnosti.


Tjaša Kalan
 in Mia Krampl sta tekmo v Wujinagu končali na šestem mestu, Domen Škofic je bil 19., Mina Markovič pa 22. Markovičeva ima v svetovnem pokalu v težavnosti prav tako kot Garnbretova tri skupne zmage (2011, 2012, 2015). Po enkrat sta seštevka sezone v težavnosti dobila Maja Vidmar (2007) in Škofic (2016). Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone, Janja Garnbret je številka ena v težavnosti, Jernej Kruder pa si je svojo premierno krono zmagovalca v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju.
Sezona svetovnega pokala se bo končala prihodnjo nedeljo v Xiamenu.

Vir: STA

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ