Janja Garnbret rekordno sezono končala s prvo zmago v Kranju

Janja Garnbret rekordno sezono končala s prvo zmago v Kranju
12.11.2017 AVTOR: Maja Vojska
Danes je v Kranju kar trikrat zadonela naša himna. Slovenska plezalska šampionka in zmagovalka svetovnega pokala Janja Garnbret je sanjsko sezono končala z zmago in ob podelitvi ni mogla zadrževati solz.

Trikrat je v kranjski dvorani Zlato polje zadonela Zdravljica v čast slovenski športnoplezalni junakinji Janji Garnbret, zmagovalki sklepne tekme svetovnega pokala v težavnosti in skupni zmagovalki SP 2017 v težavnosti in kombinaciji.

Skozi celotno tekmo je bilo v dvorani neverjetno vzdušje, a jasno je bilo kdo je ljubljenka občinstva, ko se je kot zadnja na steno podala Janja. 

Osemnajstletna Korošica je v Kranju prvič ugnala vso svetovno konkurenco, potem ko je bila na domači tekmi dvakrat tretja.

Drugo mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretje mesto je presenetljivo osvojila Britanka Molly Thompson-Smith, četrta je bila Francozinja Julia Chanourdie.

Prvi finale za Lukanovo, Škofic končal na 4. mestu

V finalu sta tekmovali še dve Slovenki Mina Markovič je osvojila peto mesto, Vita Lukan pa je svoj prvi veliki finale končala na sedmem mestu. "Občutek je bil fenomenalen, res sem zadovoljna, da sem prišla v finale ravno na kranjski tekmi. Občinstvo mi je dalo dodatno energijo, da sem plezala, res je bilo neverjetno, koliko ljudi pride, da bi spodbujali plezalce, in verjamem, da so uživali, " je bila navdušena 17-letna Radovljičanka Vita Lukan.

Jakob Schubert je zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost v Kranju. Avstrijski tekmovalec je zmagal z najbolj prepričljivo predstavo, saj se je edini dotaknil vrha smeri. Slovenski finalist Domen Škofic je mednarodno sezono tekmovanj končal na četrtem mestu in na četrtem mestu skupno.

Šestindvajsetletni športni plezalec iz Innsbrucka je v Kranju vodil že po kvalifikacijah, mesto vodilnega je ubranil v polfinalu, v finalu pa je svojo kranjsko premoč pokazal tako, da je edini zahtevno finalno smer splezal prav do finalnega oprimka, ki označuje vrh smeri. Schubert je v Kranju osvojil še tretjo zmago. Zmagal je že v letih 2012 in 2013.

Nemec Alexander Megos je osvojil drugo mesto (38+), tretji je bil Rusi Dmitrij Fakirjanov (36). Škofic je pristal tik pod stopničkami na nehvaležnem četrtem mestu. 

Janja pri podelitvi za skupni seštevek ni mogla zadrževati solz

"Sem zelo čustvena, pri podelitvi za kranjsko tekmo sem se še zadrževala, pri skupnem seštevku pa nisem mogla zadržati solz," se je po podelitvi znova smejalo serijski zmagovalki Janji Garnbret (Šaleški AO), ki ji je vendarle uspelo zmagati tudi pred domačim občinstvom: "Kranjsko občinstvo sem prej dvakrat gledala s tretje, zdaj pa končno z najvišje stopničke. Neverjetno je, ko vsi vstanejo, ti ploskajo in res cenijo, kar si jim pokazal prej in kaj na tekmi.

" Po lanski sanjski sezoni, ko je postala svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, se je zdelo težko stopiti še stopničko više, a Garnbretova je, z vnovično dvojno skupno zmago SP, medtem ko je v balvanih skupno druga, za nameček pa z zgodovinskimi devetimi zmagami SP v isti sezoni, šestimi v težavnosti in tremi v balvanih. Kaj lahko pričakujemo v letu 2018? "Ničesar ne morem obljubiti za naslednjo sezono, ker ne vem, kdaj se bo takšna sezona ponovila. Za naslednje leto upam, da bom osebno napredovala, da bom močnejša kot letos, da bom to pokazala tudi rezultatsko - upam, da se ne ponesreči, se bom potrudila. Devet zmag v isti sezoni mislim, da je kar maksimum, sploh si ne upam razmišljati, če je mogoče še kaj več. Ne morem obljubiti nič, se bom pa potrudila, da vsem - in tudi sebi - pokažem, da se da doseči še več. " 

Zaradi bližajočih se olimpijskih iger, ki bodo za športno plezanje premierno leta 2020 v Tokiu, je med najboljšimi plezalci v težavnosti vse več balvanistov in vrh postaja vse širši. "Že v zadnjih dveh letih je vsako leto težje ohraniti oziroma napadati naslov, res si ne moreš privoščiti napak, z glavo moraš biti na pravem mestu, sicer ni dobrega rezultata. Morda je lažje balvanistom priti v težavnost, kot iz težavnosti iti na balvane, ker se močno razlikujejo, a se bodo tekmovalci kar zgostili. V Kranju so tudi balvanisti videli, da lahko dobro plezajo in bodo močna konkurenca, " ocenjuje osemnajstletna Korošica, ob svoji vsestranskosti glavna slovenska kandidatka za olimpijsko odličje, ki pa se zaveda, da bo treba več pozornosti nameniti tudi hitrostnemu plezanju. 

"Vrhunsko, Janja ni iz tega sveta, to je nenormalno, kaj počne. Upam, da se tudi mene prime malo tega. Lansko sezono sem zmagal tudi zaradi nje, ker je pokazala, da to ni nemogoče, " se je z najboljšo tekmovalko na svetu veselil tudi njen fant Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je kranjsko tekmo sklenil tik pod zmagovalnim odrom, v znamenju štirice je bila tudi celotna sezona.

Janjino neverjetno plezanje v Kranju si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Za Janjo rekordna sezona!

Garnbretova si je s sijajnim nizom dosežkov že pred kranjskim zaključkom sezone zagotovila kar dva naslova, saj je že drugič v zadnjih dveh letih kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja.

Rekordna pa je bila tudi njena celotna sezona, tako balvanska kot težavnostna, saj je skupno osvojila devet zmag, kar je največ doslej v eni sezoni v zgodovini tega športa, šest v težavnosti in tri v balvanih. Šest zmag, sicer v neprekinjenem nizu, je leta 2007 kot prva Slovenka vpisala Maja Vidmar, prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Rezultati tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Kranj 2017

ženske - 52 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 61 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO)
2. Jain Kim (KOR)
3. Molly Thompson-Smith (VB)
4. Julia Chanourdie (FRA)
5. Mina Markovič (SLO)
6. Shauna Coxsey (VB)
7. Vita Lukan (SLO)
8. Anak Verhoeven (BEL)
...
10. Urša Repušič (SLO)
19. Mia Krampl (SLO)
22. Katja Kadić (SLO)
23. Lučka Rakovec (SLO)
29. Tjaša Kalan (SLO)
30. Lana Skušek (SLO)
33. Veronika Meke (SLO)
41. Tjaša Slemenšek (SLO)
43. Kaja Skvarč Božič (SLO)
1. Jakob Schubert (AVS)
2. Alexander Megos (NEM)
3. Dmitrii Fakirianov (RUS)
4. Domen Škofic (SLO)
5. Stefano Ghisolfi (ITA)
6. Francesco Vettorata (ITA)
7. Marcello Bombardi (ITA)
8. Jan Hojer (NEM)
...
19. Martin Bergant (SLO)
21. Jernej Kruder (SLO)
32. Milan Preskar (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
46. Zan Sudar (SLO)
51. Luka Potočar (SLO)
52. Klemen Novak (SLO)

Oglejte si tudi najboljše trenutke tekme v Kranju:

Janji za neverjetno sezono iz srca čestitamo in seveda čestitamo vsem našim plezalcem, ki so tudi v letošnji sezoni dokazali, da smo Slovenci v sami svetovni plezalni špici.

Čestitke!

Značke: Plezanje, Aktivnosti, Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ