Janja Garnbret srebrna na svetovnem prvenstvu, Domen Škofic končal na 5. mestu

Janja Garnbret srebrna na svetovnem prvenstvu, Domen Škofic končal na 5. mestu
10.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Luka Fonda
Janja Garnbret (Šaleški AO), zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, je tudi na najpomembnejši tekmi v sezoni pokazala svojo vrhunsko pripravljenost, a žal izgubila bitko s sekundami. Pred dvema letoma je na SP v Parizu s 17 leti v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, pri 19 letih pa je morala zaradi enajst sekund počasnejšega plezanja do vrha finalne smeri premoč priznati Avstrijki Jessici Pilz. Ker sta obe dosegli vrh tako finalne kot polfinalne smeri, je odločal čas, četudi je izjemna Korošica edina tekmovalka, ki je v Innsbrucku dosegla vse štiri vrhove - tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in finalu. 
"Res sem vesela drugega mesta, a tudi malce razočarana. Mislim, da noben tekmovalec v težavnosti ne bi smel biti razvrščen po času, ne glede na mesto. Vesela sem, da sem vse smeri splezala do vrha in si dokazala, da znam dobro plezati tudi pod pritiskom. Vedela sem, da je Jessica splezala smer, vedela, da bo čas odločilen, malo pa je žalostno, da je šlo le za nekaj sekund. Polfinale je bil prelahek, videli smo štiri vrhove in nobena plezalka ni mogla pokazati, katera je boljša," se je z grenkim priokusom veselila 19-letna Korošica, ki je letos na vseh tekmah, na katerih je nastopila, zmagala ali osvojila drugo mesto, v Innsbrucku pa jo čaka še vrsta izzivov z balvansko preizkušnjo na čelu: "Ponosna sem, da sem vso sezono bodisi prva bodisi druga, da se je svetovno prvenstvo začelo s kolajno, je res odlično. Seveda sem si želela ubraniti naslov svetovne prvakinje v težavnosti, a ker na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju še nisem nastopila, vem, da lahko tam tudi zmagam ali pa se zgodi kar koli, kot v težanosti, se ga pa veselim." Tretja je bila Južna Korejka Jain Kim, svetovna prvakinja leta 2014 v Gijonu.
Uspeh Garnbretove je dopolnila 18-letna Mia Krampl (AO PD Kranj), ki si je na avstrijskem Tirolskem na svojem prvem svetovnem prvenstvu v članski konkurenci priplezala odlično sedmo mesto.

Domnu se je finale ponesrečil

Slovenski adut v težavnosti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je kot zmagovalec polfinala v večerni finale vstopil z najboljšo mogočo popotnico, a je ni unovčil, kot si je želel, tako da je svetovno prvenstvo, ki ga je drugič v karieri dobil Avstrijec Jakob Schubert, sklenil na petem mestu. "Na začetku sem res užival, a je bilo naporno plezati zadnji, sploh potem ko se je občinstvu zmešalo, ko je Jakob dosegel najvišjo točko. Samega sebe sem vrgel iz stene, saj nisem užival toliko, kot sem hotel. V polfinalu mi je uspelo imeti občinstvo na svoji strani, tokrat pa ni šlo. Zbegal me je komplet, ki ga nisem mogel vpeti, poskusil sem rešiti, a ni šlo, in to se je takoj pokazalo v glavi. Za ta mentalni pritisk moraš biti dovolj močan, da ga zdržiš, fizično sem res dobro pripravljen, čeprav v finalu ni bilo videti tako. Razočaran sem, ampak hkrati sem še vedno v polfinalu pokazal super plezanje in s tem grem naprej v sezono," je vtise strnil 24-letni Radovljičan, ki je letos že dvakrat stal na tretji stopnički svetovnega pokala, v skupem seštevku katerega je trenutno četrti, na preteklih dveh svetovnih prvenstvih, leta 2016 v Parizu in 2014 v Gijonu, pa si je v težavnosti priplezal četrto mesto: "To so dobri rezultati. Če pogledam zadnja tri prvenstva, je najslabše peto mesto, kar ni slabo, a želim si več, priznam. Do neke točke sem tokrat plezal tekoče, nato pa hotel stvari delati preveč gotovo, a na takšni tekmi z gotovostjo ne gre, na taki tekmi moraš dati vse od sebe in tvegati. Svetovni prvak mora tvegati, sicer ne postane svetovni prvak." 

Srebro je osvojil Čeh Adam Ondra, ki je slavil na SP v Parizu 2016, bron pa Nemec Alexander Megos.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ