Janja Garnbret v boju za naslov športnice leta svetovnih iger

Janja Garnbret v boju za naslov športnice leta svetovnih iger
16.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Luka Fonda

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je uvrstila med deseterico, ki se poteguje za laskavi naslov športnice leta 2018 svetovnih iger. 

Slovenska športnica leta 2018 je edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije v uglednem mednarodnem izboru športnika leta v neolimpijskih športih. O končni zmagi bo odločalo spletno glasovanje, ki poteka do 31. januarja.
Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu in slovenska športnica leta 2018, je med 10 kandidati za športnika leta po izboru svetovnih iger. Svetovne igre so najvišje športno tekmovanje v več kot 30 športih, ki (še) niso vključeni v program olimpijskih iger - športno plezanje bo to postalo leta 2020 v Tokiu -, in jih vsaka štiri leta priredijo pod okriljem mednarodnega združenja International World Games Association (IWGA). IWGA je Garnbretovo, ki se je v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji športnoplezalskih disciplin, izbral že za športnico septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za njihovo športnico leta 2018.
Slovenska športnoplezalna junakinja je sito prvega glasovanja, v katerem je bilo 25 športnikov, uspešno prestala in se 16. januarja uvrstila med 10 športnikov, ki se potegujejo za laskavi mednarodni naslov, o katerem bo odločalo spletno glasovanje. Za Janjo je mogoče glasovati na spletni strani IWGA www.theworldgames.org >>>. Glas je mogoče oddati enkrat na dan s posamezne naprave (računalnik, telefon) oz. IP-naslova. Glasovanje poteka do 31. januarja 2019, dan pozneje pa bo znan zmagovalec. 

Lani je športnik leta svetovnih iger postal Iranec Reza Alipourshenazandifar, svetovni rekorder v hitrostnem plezanju, športno plezanje pa je z Adamom Ondro slavilo že leta 2014, ko je Čeh postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju.
Garnbretova je decembra postala slovenska športnica leta 2018 in športnica leta po izboru Bloudkovih nagrajencev. Komaj 19-letna Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima kolajnama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu) in balvanskem plezanju (Innsbuck 2018), nato pa kot prva zmagovalka nove discipline, olimpijske kombinacije, kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Poleg tega je na svetovnem prvenstvu osvojila tudi drugo mesto v težavnostnem plezanju ter v letošnji sezoni prav na vsaki tekmi svetovnega pokala stopila na prvo ali drugo stopničko – skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga. Že tretje leto zapored je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter kljub zaradi mature okrnjeni balvanski sezoni četrta v skupnem seštevku SP v balvanih.
Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ