Janja Garnbret v drugo svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, začela je napad na drugo medaljo

Janja Garnbret v drugo svetovna prvakinja v balvanskem plezanju, začela je napad na drugo medaljo
14.08.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Manca Ogrin

Janja Garnbret ne bi mogla lepše začeti svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Hačiodžiju na Japonskem. 

Tam si je prepričljivo priplezala drugo zaporedno svetovno krono v balvanskem plezanju in po izjemni sezoni, ko je slavila na vseh balvanskih tekmah svetovnega pokala, še enkrat več pokazala, da je v tej disciplini preprosto nepremagljiva. Med najboljšo deseterico balvanistov se je uvrstil tudi Jernej Kruder, Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl pa so se v svetovni konkurenci razvrstile med 12. in 17. mestom.

Potem ko je v letošnji sezoni dosegla nov zgodovinski mejnik z nizom šestih zaporednih balvanskih zmag v svetovnem pokalu, je bila Janja Garnbret (Šaleški AO) razred zase tudi na najpomembnejši preizkušnji v sezoni in prepričljivo ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, v svojo skupno bero pa dodala že peto odličje s svetovnih prvenstev. "Lani je bilo res posebno, ker sem naslov osvojila prvič, letos pa je bilo malo bolj napeto zaradi moje celotne balvanske sezone, da sem zmagala še na svetovnem prvenstvu, pa je še toliko bolj posebno. Oba naslova mi res veliko, veliko pomenita in res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in da mi je to uspelo," se je kar smejalo 20-letni Korošici, ki je bila v deželi vzhajajočega sonca korak pred konkurenco, saj je prepričljivo vodila v vseh krogih svetovnega prvenstva. "Vedno rečem, da je treba uživati. Vem, da kadar sem v svojem svetu, ko se imam res fajn, takrat tudi najbolje plezam. To mi je uspevalo celotno tekmo, že v kvalifikacijah in polfinalu, pa tudi v finalu sem res uživala, dala vse od sebe in se mi je vse lepo sestavilo, tako da si ne bi mogla želeti boljšega začetka svetovnega prvenstva," lahko le prikimamo nesporni kraljici balvanskega plezanja, ki pa je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva: "Rada bi imela krajši odmor, da bi lahko malo proslavili to zmago, a sem z glavo že pri težavnosti, še naprej moram biti zbrana, pa bomo proslavili na koncu." Drugega mesta se je veselila Japonka Akiyo Noguchi, tretjega pa Britanka Shauna Coxsey.

V moškem polfinalu je slovenske barve zastopal le Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki se je z osvojenim vrhom in tremi conami zavihtel na 10. mesto. "S svojim plezanjem v polfinalu sem kar zadovoljen, sploh glede na to, da sem si v izolacijski coni pred tekmovanjem rahlo pretegnil mišico. V marsikaterem gibu sem se pozitivno presenetil, žal pa se v dveh najbolj ključnih nisem, kar me je na žalost stalo finalnega nastopa. Glede na to, da je kombinacija zame tukaj glavna, sem zadovoljen z rezultatom in upam na čim boljše plezanje še v naslednjih dneh," je dejal 28-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 osvojil balvansko srebro, lani pa bil skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanih in na svetovnem prvenstvu dosegel osmo mesto.

Janja Garnbret z odliko začela napad na drugo medaljo na Japonskem

Četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju na Japonskem je v znamenju kvalifikacij težavnosti. Kar sedem Slovencev se je prebilo v jutrišnji polfinale. Janja Garnbret kot vodilna vstopa v drugi krog, kamor so se uvrstili tudi Mia Krampl, Tjaša Kalan, Lučka Rakovec, Vita Lukan, Domen Škofic in Martin Bergant.

Od slovenskih tekmovalk so se med najboljših 26, kolikor se jih bo pomerilo v polfinalu, Poleg Janje uvrstile še Mia Krampl s sedmim, Tjaša Kalan z 12., Lučka Rakovec s 16. in Vita Lukan z 18. dosežkom kvalifikacij.

Polfinale je bil predaleč za Mino Markovič, ki je na 46. mestu končala nastope na Japonskem. Veteranka vertikale je nastopila na svojem že osmem svetovnem prvenstvu, v preteklosti pa je na svetovnih prvenstvih osvojila pet odličij - srebrno in bronasto v težavnosti ter tri bronaste v kombinaciji.

Toliko kolajn ima od srede tudi Garnbretova, od tega štiri zlate in eno srebrno. Korošica je na prvenstvu glavna favoritinja za najžlahtnejše odličje tako v težavnosti kot tudi v novi olimpijski kombinaciji, ki bo čez eno leto v Tokiu doživela svojo olimpijsko premiero. V olimpijski kombinaciji je Garnbretova lani postala sploh prva zmagovalka na SP.

V moški konkurenci bosta v polfinalu težavnosti nastopila Domen Škofic, ki si je v kvalifikacijah priplezal 15. dosežek, ter Martin Bergant s 23. dosežkom.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ