Janja Garnbret zmagoviti niz nadaljevala v Švici

Janja Garnbret zmagoviti niz nadaljevala v Švici
07.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: IFSC

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v kantonu Vaud v Švici.

Slovenija je imela v finalu tri predstavnice in predstavnika. Domen Škofic je v moškem finalu osvojil četrto mesto, Mia Krampl je bila peta, Lučka Rakovec je ženski finale končala na šestem mestu.

Garnbretova je letošnjo sezono v težavnosti začela tako kot lansko z zmago v Villarsu. To je njena že četrta zmaga na tem prizorišču svetovnega pokala. Vsakič doslej, ko je zmagala v Villarsu, je nato ob koncu osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je osvojila svojo še 26. zmago v svetovnem pokalu. Štirinajst jih ima v težavnosti, dvanajst pa je osvojila na tekmah v balvanskem plezanju.

Po premoru spet na najvišji stopnički

Dvajsetletnica letos v svetovnem pokalu še ne pozna poraza ali drugega mesta. Letošnji zmagoviti niz je začela 5. aprila, prav tako v Švici, v Meiringenu. Korošica je dobila vseh šest letošnjih tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju ter kot prva s samimi zmagami 7. junija v Vailu osvojila balvanski seštevek.

Premor med koncem balvanske in začetkom težavnostne sezone je trajal 29 dni. Po premoru pa je znova skočila na najvišjo stopničko odra za zmagovalke.

Ni vedela, kaj pričakovati

"To je kar noro, da sem lahko nadaljevala s takšnim nizom, kot sem končala balvansko sezono. Nisem vedela, kaj naj pričakujem na prvi tekmi sezone v težavnosti. Med Vailom in Villarsom je bilo nekaj časa, ki sem ga seveda posvetila treningu težavnosti in plezanju dolgih smeri. Sem samo uživala in je vse šlo odlično," je bila s še četrto zmago v Villarsu zadovoljna najboljša slovenska športna plezalka: "Bila sem kar nekoliko živčna, je pa bila finalna smer zelo zabavna. Vedela sem, da je zahtevna, saj so prav vsa dekleta pred mano padla na istem oprimku. Finalna smer moram reči, da je bila obupna. Postavljavci so naredili ogromno napako, da so postavili tak gib, na katerem je padlo sedem finalistk. Meni ta gib niti ni bil tako težek, mi je pa bil zelo težek naslednji gib. Bi si želela drugačno smer."

Postavljavci smeri so bili tokrat tarča hudih kritik. Oprimek 35 plus je bil namreč nerešljiva uganka za sedem finalistk. Ne pa za Garnbretovo, ki je zahteven problem rešila z lahkoto. Ko je vpela vrv, je bilo jasno, da je zmaga njena. Nato je naredila še en raztežaj, a smeri ni več mogla nadaljevati. Tokrat je vrh ostal neosvojen.

"Srečna sem, da sem lahko sezono v težavnosti začela z zmago." Foto: Peter Podobnik/Sportida

V polfinalu do vrha brez vrečke za magnezij

V kvalifikacijah in polfinalu je edina preplezala vse tri smeri do vrha. Kot vodilna je nastopila kot zadnja med finalistkami. Tokrat je ves čas imela na pasu pripeto vrečko za magnezij.

"Vedno rečem, da je treba uživati. Ker če ne uživaš, delaš nekaj narobe. Jaz bom samo rekla, da bom tudi vnaprej tako uživala in da bom tudi v Chamonixu tako uživala, kot sem uživala v Villarsu." Foto: Ana Kovač

V polfinalu se ji je nepričakovano pripetila nezgoda, ki pa je ni zmedla ali ovirala. Že po uvodnih nekaj gibih v smeri je izgubila del osnovne opreme. Vrečka za magnezij, ki jo je imela pripeto za pasom na hrbtu, se je odpela in padla. A je enako prepričljivo plezala naprej in brez vrečke s kredo kot edina med polfinalistkami in polfinalisti osvojila vrh smeri.

"Magnezij seveda pomaga, zato ga imamo vsi pri sebi med plezanjem. Sem pa bila zelo sproščena in se nisem tako potila v roke in mi je šlo. Oprimki so sicer malce drseli, bil je slabši oprijem, še vedno sem pa odplezala smer, kot je bilo treba."

Škofic tik pod stopničkami

Domen Škofic je sezono težavnosti začel tik pod stopničkami. Foto: SportidaSlovenski športni plezalec Domen Škofic je na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti Villarsu v Švici osvojil četrto mesto. Škofic, ki je po polfinalu zasedal drugo mesto, bi za stopničke moral osvojiti vrh smeri, a je padel tik pod vrhom.

Razplet moškega finala je bil precej presenetljiv. Vrh smeri so osvojili trije tekmovalci, ki pred tekmo niso sodili v ožji krog favoritov.

Zmagal je 21-letni domačin Sascha Lehmann, ki je prvič stopil na zmagovalni oder v svetovnem pokalu in še to na najvišje mesto. Lehmann je bil po polfinalu tretji.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ