Janja podrla nov mejnik

Janja podrla nov mejnik
03.11.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Osebni arhiv

Janja je postala prva ženska plezalka, ki je v prvem poskusu brez dodatnih informacij preplezala smer težavnosti 8c.

Plezanje na pogled (on sight) – plezalec prepleza športnoplezalno smer v prvem poskusu v vodstvu in o plezalni smeri nima nikakršnih predhodnih informacij.


Janja Garnbret se je ponovno zapisala v zgodovino, in sicer je v španski Oliana kot prva ženska preplezala smer imenovano Fish Eye težavnosti 8c na pogled (on sight). 22-letnica je ponovno dokazala, da je neustrašna sila športnega plezanja, ki premika mejnike enega za drugim. plezanje na pogled v tej težavnosti je bil do sedaj za ženske nedosegljiv mejnik.

Kot prvi je to težavnost na pogled leta 2004 osvojil japonec Yuji Hirayamav smeri White zombie v jami Baltzola v Španiji. Kasneje so mu sledili še nekateri, a to je bil plezalni razred rezerviran za peščico najboljših plezalcev. In danes se jim je pridružila še naša neustavljiva Janja, ki s svojim surovim talentom kroji zgodovino plezanja.

Janja čestitke tudi iz strani uredništva NaProstem.

V času pisnja članka, je Janja objavila še en uspeh in sicer je v Španiji postavila že drug na pogled vzpon v smeri 8c (smer se imenuje American Hustle)

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ