Janji Garnbret tretja zaporedna zmaga v balvanih, Peharc prvič na stopničkah

Janji Garnbret tretja zaporedna zmaga v balvanih, Peharc prvič na stopničkah
28.04.2019 AVTOR: M.V.

Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Dvajsetletnica je po Meiringenu in Moskvi zmagala tudi v Chongqingu. Uspeh Garnbretove je pred tem s tretjim mestom, premiernimi stopničkami v svetovnem pokalu, dopolnil Anže Peharc.

Ganbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov.

Garnbretova, ki deluje tako, kot da jo v letošnji sezoni prav nič ne more ustaviti, je edina na prvi postaji kitajske turneje preplezala vseh trinajst smeri od prvega do zadnjega oprimka, pet v sobotnih kvalifikacijah in po štiri najprej v današnjih polfinalu in nato še finalu.

Druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, ki je edina lahko vsaj približno sledila tempu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Noguchijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha.

Katja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.

Med moškimi je na tretji tekmi sezone na balvanih zmagal Francoz Manuel Cornu, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju, tretji je bil Peharc.

Oba, tako kot Peharc, nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma tretjega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Peharc je v nedeljskem polfinalu precej izboljšal svoje izhodišče iz sobotnih kvalifikacij, ko je bil deveti. V polfinalu je vpisal najboljši dosežek ter prvič v finalu branil mesto vodilnega. Tega v finalu sicer ni ubranil, a je prvič na tekmah svetovnega pokala stopil na oder za zmagovalce.

Enaindvajsetletni Tržičan je drugič letos nastopil v finalu, potem ko se je med najboljših šest uvrstil že v Moskvi, kjer je s četrtim mestom segal najvišje v svetovnem pokalu, do tekme na Kitajskem, kjer je izid kariere še izboljšal.

Peharc je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Münchnu, na katerem je bila Ganbretova druga, osvojil bron na balvanih.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ