Kako vam v hribih lahko pomaga piščalka?

Kako vam v hribih lahko pomaga piščalka?
01.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Očistimo naše gore

Če ponavadi piščalke v gorah nimate s seboj, razmislite, da jo naslednjič dodate med obvezno opremo. Spodaj preverite zakaj.

Pred odhodom v hribe morate obvezno poskrbeti, da napolnite telefon (če boste s telefonom slikali morate s seboj nujno vzeti dodaten vir polnjena), saj boste le tako lahko poklicali na pomoč, če se znajdete v težavah.

A včasih se zgodi, da se v težavah znajdete nekje, kjer ni signala, takrat vam lahko življenje reši tudi piščalka.

Zakaj je v hribih piščalka pomembna?

Kot je za portal Očistimo naše gore spregovoril Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec, lahko s piščalko pokličemo na pomoč ali odgovorimo nekomu, ki pomoč potrebuje.

Najbolje bo, če piščalko namestimo na pas, ki spredaj povezuje naramnice nahrbtnika. Dolžina vrvice nam mora dovoljevati, da jo brez težav vtaknemo v usta. Tako je piščalka vedno pri roki in ni nevarnosti, da bi se kje izgubila.

Kako pa piščalko uporabiti?

Če se nam izprazne baterija ali pa nimamo signala, piščalko uporabimo za klic na pomoč. Lahko kričimo, a se tako prej utrudimo, poleg tega pa človeški glas nima tako velikega dosega kot pisk piščalke.

Dogovorjeni znak za klic na pomoč je 6 piskov/minuto. To pomeni 6 zaporednih piskov vsakih 10 sekund. Počakamo 3 minute. Ponovimo.

V odgovor pričakujmo 3 piske/minuto. To pomeni 3 piske vsakih 20 sekund. Če slišimo tak odgovor, pomeni, da so nas slišali. Enak dogovorjen znak za klic na pomoč lahko uporabimo ponoči s čelno svetilko. Ko smo odgovorili klicočemu na pomoč, pokličimo 112.

Matjaž pa še opozarja naj ne pihamo v piščalko, če nismo v težavah in potrebujemo pomoč, saj s piskanjem motimo živali, na drugi strani pa drugi planinci ne vedo ali smo v težavah ali ne.

Vir: Očistimo naše gore

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ