Kljub negotovi tekmovalni sezoni športni plezalci trenirajo v polnem zamahu

Kljub negotovi tekmovalni sezoni športni plezalci trenirajo v polnem zamahu
02.07.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani zabeležila zavidljive rezultate. Na največjih tekmovanjihje osvojila 24 kolajn, mladinska reprezentanca je k uspehu članov dodala še 8 medal,

Žal se je letos zgodila epidemija koronavirusa in odpadla je večina mednarodnih tekmovanj. To je bil šok za naše tekmovalce, ki pa so karanteno vzeli za svojevrsten izziv in pripravo na drugačno sezono.

Letos je zaradi omejitve epidemije koronavirus odpadlo precej mednarodnih tekem, k sreči ostaja državno prvenstvo. Tekmovalci v času karantene niso počivali, pridno so trenirali v želji, da se čimprej pokažejo v vsej svoji formi. Da bi tekmovalcem prebudili malce tekmovalnega duha, smo na Planinski zvezi Slovenije organizirali Prvo tekmo v 2020. Najboljši tekmovalci so se pomerili med sabo v balvanskem plezanju v Plezalnem centru Koper. Prva tri mesta med dekleti so si razdelile Vita Lukan, Janja Garnbret in Julija Kruder ter med fanti Jernej Kruder, Žiga Zajc in Martin Bergant.

Letošnja sezona v športnem plezanju je zelo posebna. Vse kar smo v PZS načrtovali, od udeležbe na mednarodnih tekmah do udeležbe na olimpijskih igrah in plezalnega spektakla v Stožicah, je čez noč padlo v vodo. »Sledil je dvomesečni premor. Sedaj se stvari počasi normalizirajo, nekako smo se navadili živeti z virusom. Konec prejšnjega tedna smo bili veseli sporočila Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), da bo letos organizirala vseeno nekaj mednarodnih tekmovanj. Urnik so optimistično zastavili, držimo pesti in si želimo, da bo tudi uresničen. V PZS že preverjamo, katere tekme bodo imele zagotovljen televizijski prenos, da bi v sodelovanju z RTV SLO omogočili ogled vsem ljubiteljem športnega plezanja. Najprej bi se zahvalil tekmovalcem in vodstvu reprezentanc, da so tudi v takšnih okoliščinah našli motivacijo za treniranje in priprave, da bodo ostali v koraku s konkurenco. Zahvala tudi partnerjem reprezentanc v športnem plezanju Telekomu Slovenije, Lapisu in predvsem Prvi osebni zavarovalnici, ki nam ostajajo zvesti in nas podpirajo tudi letos v spremenjenih razmerah,« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

K sreči je v letošnjem letu vsaj nekaj konstantnega. Tudi letos ostaja generalni sponzor reprezentance v športnem plezanju Prva osebna zavarovalnica, ki je velika podpora športnemu plezanju. »Kot generalni sponzor reprezentance v športnem plezanju smo imeli skupaj s Planinsko zvezo Slovenije ob jubilejnem praznovanju 20. obletnice Prve osebne zavarovalnice za leto 2020 velike načrte. Jeseni bi naj bila  tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v ljubljanskih Stožicah, projekt Prva na svetu, ki bi pomenil prvi velik format takšnega dogodka v Sloveniji. Zdaj je naša nova stalnica prilagajanje spremembam, zaradi česar današnja Prva tekma predstavlja popolnoma svež kanvas. Ob odlični formi naših plezalcev torej skupaj gledamo naprej in se zopet, kot eno, veselimo osvajanja novih vrhov«, je zaključila Nataša Hajdinjak, članica uprave Prve osebne zavarovalnice.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Urška Repušič, Lučka Rakovec, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Domen Škofic, Zan Sudar, Gregor Vezonik in Žiga Zajc.

Letošnjo izbrano vrsto je na novinarski konferenci po koncu tekme predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: »Letošnja sezona bo 'čudna'.  Velika verjetnost je, da sezone na nivoju svetovnega pokala niti ne bo. Na začetek sezone smo se dobro pripravili, uspešni smo bili tudi na zadnji pripravljalni tekmi v Nemčiji, a žal se je potem zgodilo, kar se je in tako smo od takrat dalje v veliki negotovosti. Res je, da smo pretekli petek dobili nov koledar svetovnega pokala, a se mi zdi, da je urnik s tekmami v Franciji, Ameriki, Koreji in na Kitajskem kar preveč optimističen. Tekmovalci so si letos privoščili nekaj več plezanja v naravi, za kar jim velikokrat ob natrpanem urniku treningov in tekem zmanjka časa. Seveda vsi tudi normalno trenirajo, saj si v reprezentanci ne moremo privoščiti, da bi sezono vzeli preveč na lahko. To obdobje poskušamo obrniti sebi v prid in delati na posameznih pomanjkljivostih. Zdaj je čas, da se lahko bolj posvečamo treningu hitrosti ter tehniki in dinamiki plezanja balvanov. Vsekakor bomo nadaljevali z reprezentančnimi treningi, če mednarodne tekme bodo ali ne

»Letošnje leto je kar svojevrsten izziv,« je dodal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda. »V reprezentanci poskušamo trenirati na visokem nivoju, ki je prilagojen našim tekmovalcem. V obdobju karantene seveda to ni bilo mogoče, tako da sedaj ponovno veliko treniramo skupaj. Tako kot olimpijske igre so tudi vse mednarodne tekme prestavljene ali odpovedane. V tem obdobju so treningi malce drugačni, usmerjeni so predvsem v tisto, za katere v običajnem tekmovalnem ciklusu ni časa. Pomembna je tudi motivacija, saj je v sezoni brez tekmovanj potrebno poiskati drugačno notranjo stimulacijo in se zavedati, da lahko naredimo veliko kakovostnega za tisto obdobje, ko bo spet dokaj normalna tekmovalna sezona. V ospredju ostaja dobra priprava na morebitna tekmovanja v drugi polovici letošnjega leta ter vzdrževanje dobre forme

Značke: Plezanje
Ključne besede:
Športno plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ