Koliko gibanja vas bo stal en krof?

Koliko gibanja vas bo stal en krof?
05.03.2019 AVTOR: M.V.

Ste si tudi vi preko vikenda privoščili kakšen krof preveč? Preverite, kako boste pokurili vse kalorije zaužite s pustnimi dobrotami.

En standarno velik krof z marmelado (100g) ima cca 380 kCal. Če boste hodili eno uro zmernega tempa boste porabili približno 300 kCal, če boste zmerno tekli eno uro pa cca 500 kCal. Torej en zaužit krof vas bo stal dobro uro hoje ali slabo uro teka. Kaj pa če ste pojedli dva ali tri in morda še nekaj zraven? Potem boste morali kar malo gibati!

Po domovih diši po krofih... Kaj pa storiti z odpadnim oljem, ki je ostal od peke?

Odpadna jedilna olja, ki nastajajo v kuhinjah, še zlasti v tem času, zaradi priprave pustnih dobrot, nikakor ne sodi v straniščno školjko ali v vodovodni odtok.
Odpadna jedilna olja je tudi prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko tudi mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo na čistilnih napravah. Kjer le-teh ni, so posledice onesnaževanja dolgotrajne.

In kaj storiti s tem odpadkom, ki vam je ostal v ponvi po cvrtju? Olje ohladite, zlijte ga v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v vam najbližjem zbirnem centru za odpadke. Za večje imetnike tovrstnega odpadka (pekarne, šole) so pri zbiralcih na voljo ustrezne posode, ki se tesno zaprejo. Ko napolnijo posodo, sporočijo zbiralcu in ta jim posodo zamenja z novo.Gospodinjstva imajo možnost oddati odpadno jedilno olje preko celega leta v zbirnih centrih. Olja pa lahko oddate tudi ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov enkrat letno.
Zakaj je koristno ločevati odpadna olja? Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v bio-diesel. Iz enega litra olja nastane 90% bio-diesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ