
Da je kostanj zdrav ste zagotovo že vedeli, a boste zagotovo presenečeni kako zelo je zdrav. Spodaj pa najdete tudi nekaj nasvetov, kako ga lažje olupiti.
Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, največ škroba, skoraj nič maščob in okoli 6 odstotkov beljakovin. Po zaslugi takšne sestave in bogastva z vitamini B skupine je odlična hrana za starejše, otroke ali športnike. Kostanj bogati telo tudi s folno kislino, kalijem, fosforjem in številnimi drugimi pomembnimi elementi v sledovih. Zaužitje 100 g pečenega kostanja vas bo oskrbelo s približno 250 kalorijami, če ga boste jedli kuhanega, pa s 170. Kostanj je užiten tudi surov, paziti pa morate, da boste pred uporabo skrbno očistili plod lupine in kožice.
Razgrnite ga po papirju in pustite stati, saj je izsušenega lažje lupiti.
Pred pečenjem vedno zarežite, če ne vam bo žal. Po sprednjem delu zarežite dolgo in dovolj globoko zarezo, da prerežete lupino in spodnjo ovojnico.
Če kostanj pečemo na močnem ognju ali čim bolj razgreti ponvi, bo njegova lupina hitro počila in bo hotel kostanj kar sam skočiti ven
Če vaši recepti potrebujejo surov olupljen kostanj si pomagajte z mikrovalovno pečico. V plosko stran kostanja zarežite križec, tako da prerežete lupino in notranjo kožico. Potem po približno deset kosov naenkrat dve minuti pecite v mikrovalovni pečici. Še vroči se bodo z lahkoto lupili.
Kostanj je res odličen, če imate možnost, da ga pripravite na zunanjem ognjišču, ampak vam ponuja tudi nešteto možnosti za pripravo v kuhinji:
V ponvi: Uporabite kar teflonsko ponev (pazite le, da kostanj večkrat pretresete, da se ne bo zažgal). Kostanji so pečeni, ko olupek postane temnejše barve.