Kostanji niso le dobri, ampak tudi zdravi

Kostanji niso le dobri, ampak tudi zdravi
19.10.2018 AVTOR: M.V.

Da je kostanj zdrav ste zagotovo že vedeli, a boste zagotovo presenečeni kako zelo je zdrav. Spodaj pa najdete tudi nekaj nasvetov, kako ga lažje olupiti.

Narava nam tik pred zimo ponuja kostanj, pravi jesenski plod, ki je hkrati eden od simbolov tega letnega časa. Hranilne snovi in aktivne sestavine kostanja krepijo krvni obtok in nam pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme.
Domači kostanj (Castanea sativa) je kultivirana sredozemska rastlina, ki je zelo razširjena tudi na Slovenskem. Poznamo tudi oplemetinene sorte kostanja, marone, ki so značilni za toplejše kraje, kjer prirejajo prireditve, na katerih predstavljajo široko paleto kostanjevih jedi in poslastic.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, največ škroba, skoraj nič maščob in okoli 6 odstotkov beljakovin. Po zaslugi takšne sestave in bogastva z vitamini B skupine je odlična hrana za starejše, otroke ali športnike. Kostanj bogati telo tudi s folno kislino, kalijem, fosforjem in številnimi drugimi pomembnimi elementi v sledovih. Zaužitje 100 g pečenega kostanja vas bo oskrbelo s približno 250 kalorijami, če ga boste jedli kuhanega, pa s 170. Kostanj je užiten tudi surov, paziti pa morate, da boste pred uporabo skrbno očistili plod lupine in kožice.

Kako lažje olupiti kostanj?

Kostanj naj vsaj tri dni počiva

Razgrnite ga po papirju in pustite stati, saj je izsušenega lažje lupiti.

Ne pozabite na zarezovanje

Pred pečenjem vedno zarežite, če ne vam bo žal. Po sprednjem delu zarežite dolgo in dovolj globoko zarezo, da prerežete lupino in spodnjo ovojnico.

Pečenje na ognju- Ključ do uspeha!

Če kostanj pečemo na močnem ognju ali čim bolj razgreti ponvi, bo njegova lupina hitro počila in bo hotel kostanj kar sam skočiti ven

Kako olupiti kostanj pred pečenjem.

Če vaši recepti potrebujejo surov olupljen kostanj si pomagajte z mikrovalovno pečico. V plosko stran kostanja zarežite križec, tako da prerežete lupino in notranjo kožico. Potem po približno deset kosov naenkrat dve minuti pecite v mikrovalovni pečici. Še vroči se bodo z lahkoto lupili.

Kako lahko pripravite kostanj:

Kostanj je res odličen, če imate možnost, da ga pripravite na zunanjem ognjišču, ampak vam ponuja tudi nešteto možnosti za pripravo v kuhinji:

V ponvi: Uporabite kar teflonsko ponev (pazite le, da kostanj večkrat pretresete, da se ne bo zažgal). Kostanji so pečeni, ko olupek postane temnejše barve.

  • V pečici: Verjetno najbolj priljubljen način priprave kostanjev. Preden date kostanje v pečico jih malo poškropite z vodo. Pecite jih na 180 stopinjah in večkrat premšajte
  • Na žaru: Na topel žar položite aluminijasto folijo, v katero ste naredili nekaj luknjic. Kostanje položite na folijo in jih pecite, dokler ne dobijo lepe barve.
  • V mikrovalovki: Prerezane kostanje položite v mikrovalovko in jih pri najvišji temperaturi pecite eno minuto.
  • Kuhanje v loncu: V rahlo osoljeno in hladno vodo položite cele kostanje. Debelejši kostanji naj vrejo eno uro, drobni pa pol.
Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ