Maja Šuštar Habjan in Marko Guna državna prvaka 2022 v lednem plezanju

Maja Šuštar Habjan in Marko Guna državna prvaka 2022 v lednem plezanju
31.03.2022 AVTOR: M.V., FOTO: Matic Japič

Odprto državno prvenstvo v lednem plezanju je 26. marca 2022 v Domžalah okronalo nova državna prvaka. 

Majo Šuštar Habjan v ženski in Marka Guno v moški konkurenci, sicer pa poskrbelo za odlično vzdušje in dober tekmovalni utrip s skupno 32 tekmovalkami in tekmovalci, ki so se na umetni plezalni steni pomerili v orodnem plezanju.
Ledno oz. orodno plezanje se je vrnilo v Domžale, ki so v letih 2017 in 2018 že gostile evropsko prvenstvo v lednem plezanju, 26. marca 2022 pa je bilo po dveletnem koronskem premoru na sporedu odprto državno prvenstvo v lednem plezanju v disciplini težavnost. V kvalifikacijskih smereh se je pomerilo osem tekmovalk in 24 tekmovalcev, večinoma iz Slovenije, posamezniki tudi iz Srbije in Hrvaške, v finalu pa četverica najboljših žensk in osmerica najboljših moških.

Ekipa pod vodstvom Marka Gune je s pomočjo kopice prostovoljcev organizirala odlično tekmovanje, z atraktivnimi smermi sta se izkazala postavljavca Mario Musulin in Jaka Hrast, sodniška ekipa Jasna Pečjak, Andrej Pečjak, Branko Ivanek in Breda Ivanek pa je poskrbela za pravično sojenje nastopov številčne tekmovalne zasedbe.

V ženski konkurenci je suvereno slavila najuspešnejša slovenska ledna plezalka zadnjih let Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), ki je v zadnjih sekundah vpela vrh razgibane finalne smeri. Na drugo mesto se je uvrstila Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) in na tretje Katja Brunec (AO PD Kranj), Marta Krejan Čokl (AK Ravne) pa je bila četrta. "Najprej sem vesela, da se je tekma sploh zgodila po dvoletnem premoru zaradi korone, lepo se je bilo spet zbrati in srečati vse prijatelje, kot drugo pa sem vesela, da sem prišla do vrha, saj mi je bilo težko, ker v zadnjem času nisem dovolj trenirala, pa tudi v steni čas poteka povsem drugače," je vtise strnila zmagovalka in dodala: "Stena v Domžalah je edina v Sloveniji, primerna za ledno plezanje, za kar smo hvaležni, v svetovnem merilu pa je to premalo, zato si ledni plezalci želimo, da bi se infrastruktura povečala - bodisi tukaj bodisi kje drugje.

V moški konkurenci si je zmago z zanesljivim vrhom - čeprav je gledalcem vmes večkrat zastal dih - priplezal Marko Guna (AO PD Rašica), ki je po tekmi dejal, da je bila "zanimiva tekma, z nogami je bilo malo težje kot z rokami, na koncu pa sta mirna kri in dovolj moči pripomogli do zmage". Vrh, a v nekoliko daljšem času, je dosegel tudi drugouvrščeni Milan Makojević (KES Armadillo) iz Srbije, na tretje mesto pa se je zavihtel Tine Cuder (AO PD Nova Gorica). Od četrtega do osmega mesta so se zvrstili Nace Grgorinič (AO PD Kranj), Vili Guček (AO Špaltna), Sebastjan Leskovšek (AO Špaltna), Bor Levičnik (AO PD Ljubljana Matica) in Nejc Anžlovar (AO PD Kranj).

Značke: Plezanje
Ključne besede:
Ledno plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ