Močna slovenska zasedba z zlato Janjo Garnbret v Kranj po nove medalje

Močna slovenska zasedba z zlato Janjo Garnbret v Kranj po nove medalje
01.09.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Grega Valančič Sportida

Po letu dni premora bo dvorana Zlato polje v Kranju ponovno gostila tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju.

Ta konec tedna, 3. in 4. septembra, bo v gorenjski prestolnici zadnja tekma v stari dvorani in zadnja tekma v težavnosti letošnjega mednarodnega tekmovanja. Med 117 tekmovalci iz 28 držav bo tudi močna 18-članska slovenska reprezentanca z zlato olimpijko Janjo Garnbret čelu.

Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju 2021, ki jo Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), bo spet v dvorani Zlato polje v Kranju. Kranj ima najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju, je tudi prizorišče, ki sodi med najbolj priljubljene tekme.

V uvodnem pozdravu je udeležence novinarske konference, ki je bila v Domu na Joštu, nagovoril predsednik PZS Jože Rovan. Izpostavil je 25-letno tradicijo kranjske tekme, pomen tovrstne tekme za slovensko plezanje in sploh za prepoznavnost slovenskega športa ter izrazil upanje, da kaj kmalu dobimo primerno dvorano za mednarodne tekme. Plezalke in plezalce je pozdravil tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in razkril načrte, da občina razvija načrte o gradnji plezalnega centra z večnamensko športno dvorano za vrhunske in rekreativne športnike ter šole. Na občini pripravljajo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Zlato Polje za boljšo izrabo prostora in umestitev. Narejen je tudi idejni koncept prostorske umestitve. Ob sta plezalcem zaželela dobro tekmo in še boljše vzdušje v dvorani.

»Če se je prve tekme v kranjski dvorani leta 1996 udeležilo 152 plezalcev iz 24 držav, je tudi letos številka še vedno primerljiva. Na tekmovanje se je prijavilo 117 tekmovalcev iz 28 držav, kar je rekord prijavljenih držav. Letošnji urnik se je zaradi za gledalce primernejšega termina za dan prestavil. V petek, 3. septembra, bodo od jutra do večera kvalifikacije. V soboto, 4. septembra, se ob 9.00 začne polfinale. Finalni dogodek, ki se bo pričel ob 17.30, bo prenašala Televizija Slovenija. Letos je bilo za nami odlično olimpijsko leto, imamo zlato medaljo, imamo medalje z ostalih tekem in vem, da so dekleta in fantje zmožni seči po medaljah, zato bo v dvorani kljub vsem omejitvam zmagoslavno vzdušje,« je povedal vodja tekme SP Kranj 2021 Tomo Česen.

»Letošnjo sezono v težavnosti bi do danes ocenil z dobro, imeli smo popolne rezultate, ki jih je prinesla Janja, 3.mesto Vite Lukan, veliko uvrstitev v finale in spodbudnih rezultatov tudi od ostalih v ekipi. Res pa je, da je večkrat zmanjkala še tista pika na i ali »češnja na vrhu torte«. V odločilnih nastopih smo naredili kar nekaj nepotrebnih napak in bili s tem prikrajšani za še kakšno zmagoslavje, ki mislim, da bi si ga zaslužili. Ti rezultati so za nami, ves fokus je usmerjen na tekmo v Kranju in svetovno prvenstvo v Moskvi,« napoveduje selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki je za domačo tekmo izbral 18-člansko zasedbo.

V Kranju bo tako nastopilo deset deklet in osem fantov. Poleg Janje Garnbret bodo v Kranju tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni leta 2019 dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na IFSC lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi se bodo na kranjski steni borili letos odličen Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Kaj o tekmi pravi naša olimpijska kraljica?

Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret, ki je na kranjski tekmi leta 2017 prvič zmagala, letos prihaja na tekmo kot olimpijska prvakinja. »Res je bilo letos vse usmerjeno na olimpijske igre. Po resnici povedano po Tokiu ni bilo nobene motivacije. Ravnokar sem tekmovala na tekmi najvišjega nivoja, uresničila sem svoj cilj, za katerega sem delala dve leti. Dva tedna sploh nisem plezala, niti si nisem mogla predstavljati, da bi se napela na steni. Zdaj sem naredila tri resne treninge in moram reči, da se motivacija počasi vrača, ravno prav za tekmo v Kranju,« je motivirana 22-letna Korošica. »Slast te tekme je zagotovo domače občinstvo, ki me lahko dvigne in mi da še dodatno spodbudo, lahko pa mi tudi povzroči še dodaten pritisk, ker tudi pred domačimi hočem pokazati, kaj zmorem. Ampak ne glede na vse, je užitek plezati na domačem terenu

Če je Janja mladim plezalkam pred tremi leti svetovala, naj se ne obremenjujejo preveč z rezultatom, naj ne razmišljajo preveč, naj samo uživajo med plezanjem, letos to samo še močneje pritrjuje. »To, kar sem povedala pred tremi leti, še zmeraj drži, to je v osnova vsega
Uživati med plezanjem si želijo tudi vsi ostali tekmovalci, ki bodo plezali po kranjski steni. V Kranju bo tekmovala tudi olimpijka Mia Krampl, ki je letos najboljši rezultat zabeležila v Villarsu, 8. mesto. Pred njo sta še dve pomembni tekmi, na kateri se pripravljala po olimpijskih Igrah. Poleg kranjske tekme še svetovno prvenstvo v Rusiji. »Že nekaj časa nisem tekmovala težavnosti, zato težko rečem, kaj pričakujem. Zagotovo pa si želim ponovno nastopiti v finalu pred domačim občinstvom

Letos si je prav vse finalne tekme v težavnosti priplezala Vita Lukan, 20-letna Radovljičanka, ki je na IFSC lestvici težavnosti tretja v skupni uvrstitvi. Na zadnji tekmi v Brianconu je osvojila tretje mesto. »Prevelika pričakovanja v skupnem seštevku bom dala na stran in se bom raje osredotočila le na svoje plezanje, saj je vsaka tekma poglavje zase. Glede na treninge, ki smo jih opravili doma in v tujini, imam občutek, da je moja forma na visokem nivoju in komaj čakam, da se tekme spet nadaljujejo. Za mano je že sedaj najuspešnejša sezona, kateri bi rada dodala še dober rezultat z domače tekme, ki je zagotovo nekaj posebnega. Zares sem vesela, da bomo v dvorani imeli tudi prave navijače, saj dajo celotni tekmi tisto pravo energijo, ki jo začutimo tudi tekmovalci. Popularnost plezanja je v Sloveniji večje kot kadarkoli do sedaj, zato mislim, da bo vzdušje enkratno. Upam, da bomo Slovenci znali to izkoristiti in nagradili občinstvo z odličnimi predstavami

Vstopnice za kranjsko tekmo so na voljo na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na njihovi spletni strani in sedežu Planinske zveze Slovenije.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ