Na kaj morate paziti, ko kupujete vetrovko

Na kaj morate paziti, ko kupujete vetrovko
24.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Mammut

Vetrovka oziroma športna jakna mora biti trpežna in nas mora obvarovati pred najrazličnejšimi zunanjimi vplivi. Preverite na kaj morate paziti, ko jo kupujete. 

Pred nakupom si moramo postaviti nekaj vprašanj:

  • Za kakšne aktivnosti bomo jakno uporabljali?
  • Kako pogosto jo bomo uporabljali?
  • V kakšnem vremenu?
  • Za kako dolge ture?
  • Kako pomemben dejavnik je teža?

Kriteriji pri nakupu:

Nepremočljivost

Nepremočljiva dežna jakna bi vas morala ohraniti suhe tudi v nalivu. Proizvajalci uporabljajo različne tehnike in tehnologije s katerimi dosegajo ta standard. Ni pa vse v materialu in lepljenih šivih, veliko je tudi v obliki kapuce, načinu zapenjanja rokavov in zapenjanja žepov. Voda bo namreč vedno iskala način, kako vdreti pod nepremočljivo zaščito. Izberite jakno, katere rokavi se bodo tesno zapenjali (priporočamo tiste v Vecro načinom zapenjanja) in katere kapuca bo dovolj dobro zaščitila vaš obraz. 

Zračnost in pretočnost zraka

Zračnost nepremočljive jakne bi lahko opisali kot tisti element, ki vas bo ohranjal suhe tudi navznoter. Ta faktor je izredno pomemben tudi kadar močno dežuje, seveda pa je poudarek na zračnosti predvsem pri bolj intenzivnih športih. Zračne zadrge pod rokami so pomembne ko se vzpenjate v toplejšem vremenu, enako pomembna je mrežica v žepih, s katero se vaše telo zrači, ko so žepi odprti ter sistem zapenjanja rokavov. 

Udobje in zmožnost gibanja

Kakršnakoli že je vaša primarna aktivnost, je dejstvo, da se jakna giblje z vami, izredno pomembno. K udobju bodo veliko dodali majhne stvari, kot je morda s flisom podložen del pri bradi. Marmot nepremočljive jakne so vse opremljene z Angel-Wing Movement tehnologija za neovirano gibanje rok v ramenih, kar dodatno pripomore k lahkotnosti gibanja. Če vam je večja dolžina jakne zelo pomembna, svetujemo nepremočljivo jakno Berghuas Cornice III.

Teža

Če se odpravljate na večdnevni pohod ali kolesarjenje je teža izrednega pomena. 

Trpežnost

Nepremočljive dežne jakne so ponavadi iz najlona, ki se načeloma lahko raztrga, bolj trpežne jakne uporabljajo najlon ripstop, ki je bolj odporen material, seveda pa tudi dražji. Nekatere jakne so iz poliester shell materiala, ki je bolj elastičen in bolj trpežen material kot najlon.

Zlaganje jakne

Ker se vreme hitro spreminja, je dobro imeti jakno, ki jo hitro in preprosto lahko zložite. Jakna se mora zložiti na majhno, super je, če se zloži v lasten žep.

Kakorkoli se boste že odločili, je lahka, nepremočljiva jakna eden pomembnejših kosov športne opreme, mi pa vam bomo vedno svetovali, tako da bo vaša odločitev kar najboljša.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ