Na ogled narcis letos z avtobusom

Na ogled narcis letos z avtobusom
06.05.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Turistino društvo Golica

Travniki cvetočih narcis vsako leto v vasi pod Golico privabijo številne obiskovalce. Po lanskih slabih izkušnjah z množico avtomobilov...

... so se letos na Jesenicah odločili, da med majskimi vikendi cesti na Planino pod Golico in Javorniški Rovt zaprejo za osebna vozila ter za obiskovalce organizirajo brezplačen javni prevoz.

Lani zaradi epidemije ni bilo javnega prevoza, zato se je mnogo obiskovalcev do rožnatih prizorov odpravilo z osebnimi vozili, je povedal predsednik Krajevne skupnosti Planina pod Golico Mitja Branc. Prišlo je celo do tega, da je bilo v enem trenutku na kratki razdalji več kot 500 avtomobilov, zaradi česar je bila cesta povsem neprevozna. Tako je bil onemogočen dostop tudi domačinom.

"Skupaj z občino, ki je imela posluh za nas, smo se odločili, da tako ne gre naprej in da je treba nekaj ukreniti," je izpostavil Branc. Za letošnji maj so sklenili, da bodo za obiskovalce pobočij pod Golico naslednje tri konce tedna, ko je moč pričakovati največ obiska, organizirali brezplačen avtobusni prevoz, medtem ko bosta cesti na Planino pod Golico in Javorniški Rovt razen za domačine zaprti.

Narcise občudovalce narave vabijo že ta konec tedna 

Zaenkrat se sicer narcise odpirajo šele v najnižjih in prisojnih legah. Letos namreč cvetenje zaradi obilice snega in nizkih aprilskih temperatur kasni za približno dva tedna v primerjavi s prejšnjimi leti. Kmalu pričakujejo začetek cvetenja v srednjih nadmorskih višinah, višek cvetenja na Golici pa bo šele konec maja ali v začetku junija, je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (Ragor).

"Obiskovalce spodbujamo, da pridejo v naravo na trajnosten način," je poudaril jeseniški župan Blaž Račič. Z zmanjšanjem pritiska motoriziranega prometa bodo ščitili naravo in olajšali bivanje domačinov. Hkrati bo tudi doživetje za same obiskovalce boljše. "Njihova izkušnja bo lepša. Ne bo se jim treba jeziti ob iskanju parkirišča ali celo plačevati kazni zaradi nepravilnega parkiranja," je dejal župan.

Parkiranje na voljo za občinsko stavbo, od koder bo vozil avtobus

Pojasnil je, da bo parkiranje zagotovljeno v središču Jesenic za občinsko stavbo, od koder bo vozil brezplačni avtobus in kjer bo informacijska točka, na kateri bodo obiskovalci prejeli letake z voznim redom in gostinsko ponudbo.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ