Na prostem je svet lepši - Revija NaProstem

Na prostem je svet lepši - Revija NaProstem
30.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Za slovenski nacionalni šport je od nekdaj veljalo smučanje. Kasneje je postalo med rekreativci popularno kolesarjenje in v zadnjih letih tudi tek.

Le redko pa se govori o pohodništvu in planinstvu, čeprav to ni le eden izmed najbolj priljubljenih načinov aktivnega preživljanja prostega časa na prostem, temveč že kar način življenja. Ob lepih koncih tedna so parkirišča na izhodiščih planinskih poti nabito polna in enako velja za planinske koče. Zdi se, da obstajata dve vrsti Slovencev: tisti, ki se raje odpeljejo na morje, in tisti, ki raje hodijo v hribe.

Ko je bil slovenski internetni prostor še v povojih, je kolesarje že navduševal forum www.bicikel.com, ki je v naslednjih letih prerasel v portal, po nekaj letih pa se je rodila revija Bicikel. Sledil je portal za Tekače www.tekac.si in kasneje prav tako doživel uspešno papirnato različico. Kaj pa turizem in pohodništvo?

Odgovor na to vprašanje je založba Aktivni mediji ponudila leta 2012, ko je počasi zaživel portal www.naprostem.si. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo izšla tudi papirnata izdaja, in zdaj je pred vami. Prva, posebna številka je namenjena pohodnikom začetnikom, saj se mnogi še danes srečujejo z na videz preprostimi vprašanji: kakšna je primerna obutev, zakaj potrebujemo pohodniške palice, kako izbrati pravi nahrbtnik, kaj vzeti s seboj v visokogorje.

Na terenu sicer srečujem čedalje bolje opremljene planince, a sem ter tja se še najde kakšen optimist, ki se med krušljive visokogorske stene odpravi brez čelade, nahrbtnik pa mu z ramen visi, kot da se je znašel na poteh soške fronte leta 1916.

Nekaj odgovorov na ta vprašanja dobite na naslednjih straneh, še več pa na spletni strani www.naprostem.si, kjer ob turističnih novičkah, predstavitvah gostiln in planinskih koč ter zanimivih zgodbah o avanturističnih podvigih v naravi vsak teden objavimo tudi nov predlog za izlet – z vsemi podrobnostmi, ki jih morate vedeti.

Prijetno branje želim, predvsem pa, da dobro izkoristite lepe dni, ki kličejo na prosto. Tja, kjer je svet najlepši.Kazalo


Anatomija pohodniškega čevlja


Ne samo pohodniška obutev, pomembne so tudi nogavice.


Kako izbrati ustrezen nahrbtnik?


Nezahtevni družinski izleti


Pleterje - raj pod Gorjanci.


Poldnevni izleti


Janče


Celodnevni izleti


Velika planina


Nagradna križanka


Naročilnica za izdaje v letu 2015.
 

Značke: Literatura, Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ