Na prosto po navdih - Revija NaProstem

Na prosto po navdih - Revija NaProstem
22.06.2015 AVTOR: Urednik Bicikel
Jasno je, da so veliki pionirski dosežki gonilo razvoja človeštva: odkriti Ameriko, splezati na Mt. Everest, osvojiti južni tečaj, poleteti na Luno.

Kar se je včasih zdelo nemogoče, je danes postalo skoraj običajno in za to imajo zasluge tudi avanturisti, ki jih ciniki označujejo za norce. Nekoč za Ameriko sploh niso vedeli, danes tja ljudje veslajo za zabavo, z letalom pa z ene celine na drugo pripotujemo že v nekaj urah.
Temelje za to so postavili tisti, ki so si upali premikati meje in tvegati življenje. Zato so vprašanja o smiselnosti avanturističnih podvigov popolnoma nesmiselna, izrekajo pa jih večinoma ljudje brez navdiha. Ko jim boste to razložili, vas bodo vprašali, kaj imamo navadni smrtniki od tega, da nekdo preseže samega sebe in prevesla Atlantski ocean, ali od tega, da nekdo drug uresniči dolgoletno željo in s študija v Kanadi v domačo brazilsko vas odjezdi na konjskem hrbtu?

Odgovor je preprost: njihovi podvigi so pomembni zato, ker nas navdihujejo.

Marin Medak je preveslal Atlantski ocean in južno Sredozemlje, Felipe Masetti Leite pa je dve leti jezdil čez Severno, Srednjo in Južno Ameriko. Nista postavljala rekordov, ampak sta preprosto sledila svojim željam in ciljem. Intervjuja z njima vas bosta prav gotovo navdihnila in zaželeli si boste na prosto.

Ob navdihu vam prinašamo tudi predloge za tri pohodniške izlete različnih zahtevnosti, kolesarska izleta, primerna za vso družino, ob tem pa še barvito reportažo z Madagaskarja, kamor se je očitno najbolje odpraviti z nahrbtnikom na ramenih.

Idej imamo veliko, zato pa je danes včasih težava najti navdih. Ne prepustite se malodušju ali lenobi, ampak odkrijte svet in poiščite navdih tako, da se odpravite na prosto. Tam se lepše bere tudi revija NaProstem.si, ki bo v podobnem formatu spet izšla jeseni.
Kazalo


Fotolov


Zbrali in predstavili smo nahrbtnike za enodnevne izlete


Ura za aktivne


Ležeča kolesa


Januarja 2012 je Marin Medak vodil šti ričlansko slovensko-britansko veslaško odpravo čez Atlantski ocean. V 45 dneh so premagali več kot 4700 kilometrov med Kanarskimi otoki in Barbadosom.


Po državnem udaru, ki je za Madagaskar med letoma 2009 in 2013 prinesel obdobje, polno negotovosti, se turizem v državo v Indijskem oceanu na zahodni strani Afrike vrača po kapljicah. Če po čem, poznajo Slovenci deželo po misijonarju Pedru Opeki, a ni jih veliko, ki bi vedeli, da Opeka na Madagaskarju ne skrbi samo za ljudi, ampak tudi za naravo. Nekoliko mlajši so si gotovo zapomnili tudi serijo risanih filmov o pingvinih, levih in žirafah.


AtransTrek je športni dogodek, katerega cilj je zadovoljiti apetite vseh vrst športnikov oziroma ljubiteljev narave, obenem pa ne pozabi niti na vse tiste vmes.


Ljubljančani, ki jih moti šmarnogorska gneča, se najraje umaknejo v Polhograjsko hribovje. Izlet na Grmado je nekoliko daljši, do Polhograjske gore, ki se dviga tik nad Polhovim Gradcem, pa najhitrejši pridejo že prej kot v pol ure.


Razgled na vršace okoli Triglava ni z Dovške babe prav nič slabši kot s sosednje Kepe, zato je priljubljen cilj tako poleti kot tudi pozimi, saj ne velja za pretirano zahteven vzpon. A gore vseeno ne smemo podcenjevati, kajti iz Zgornjesavske doline nas čaka skoraj 1200 metrov vzpona.


Poletni gneči planincev v Dolini Triglavskih jezer – ne pa tudi razgledu na jezera – se elegantno izognemo, če se mimo Fužinskih planin vzpnemo na malo obljudene dvatisočake vzhodno od doline. Razen dostopa na Veliko Tičarico je pot nezahtevna, vendar dolga, a jo lahko tudi skrajšamo in si več časa vzamemo za počitek na planinah. 


Regije in destinacije, ki želijo privabiti kolesarske turiste, se pogosto okličejo kot raj za kolesarje. Pojmovanje paradiža je subjektivno, vendar Pomurje zaradi terena in spremljevalne ponudbe za praktično vse kolesarske okuse tudi objektivno zasluži takšen naziv.


Na Bledu smo kalorije kremnih rezin porabili med kolesarjenjem po dolini reke Radovne in vzdolž lepo urejene kolesarske steze od Mojstrane do Jesenic, ob tem pa peš obiskali še mogočni slap Peričnik.

Značke: Literatura
Ključne besede:
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano