Na razširjenem seznamu za zlati cepin 2016 pet slovenskih vzponov

Na razširjenem seznamu za zlati cepin 2016 pet slovenskih vzponov
28.02.2016 AVTOR: Matej Luzar
Na razširjenem seznamu 52 najpomembnejših alpinističnih vzponov minulega leta za prestižno alpinistično odlikovanje zlati cepin je tudi pet vzponov slovenskih alpinistov. Podelitev bo potekala med 14. in 17. aprilom v francoskem La Graveu.

Zlati cepin, ki ga bodo letos podelili 24. zapored, velja za najvišje mednarodno alpinistično priznanje. Letos bo podelitev potekala v francoskem kraju La Grave ob vznožju gore Meije, je na svoji spletni strani poročala Planinska zveza Slovenije. Razširjeni seznam najvidnejših vzponov sta sestavila Lindsay Griffin (American Alpine Journal) in Claude Gardien (nekdanji direktor Vertical Magazine), končno odločitev pa bo sprejela mednarodna komisija v sestavi devetih vrhunskih alpinistov z vsega sveta.

To so Valerij Babanov (Rusija), Herv é Barmasse (Italija), Seb Bohin (Francija), Simon Elias (Španija), Yasuhiro Hanatani (Japonska), Silvo Karo (Slovenija), Michael Kennedy (ZDA), Victor Saunders (Velika Britanija) in Raphael Slawinsky (Kanada).

Zlati cepin za življenjsko delo Voyteku Kurtyki

Komisija bo, kot je že navada, odločitev sporočila marca, torej že pred uradno podelitvijo. Že sedaj pa je znan prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo. Letos je to poljski alpinist Voytek Kurtyka, pri čemer velja poudariti, da te nagrade ne podelijo vsako leto, ampak le takrat, ko si jo je po mnenju komisije nekdo zares zaslužil. Kurtyko so podeljevalci zlatega cepina opisali kot skrivnostnega in navdušujočega alpinista, znanega po impresivnih vzponih. Njegov prvi vzpon v zahodni steni Gašerbruma IV leta 1985 velja za najvidnejši vzpon v alpskem slogu v 20. stoletju.

Nepal, Indija in Kirgizija

Med slovenskimi nominiranci so Luka Stražar in Matej Mučič z vzponom po zahodni steni 6258 metrov visokega Chugimaga v Nepalu, Anastasija Davidova in Matic Jošt z vzponom po vzhodni steni in jugozahodnem grebenu 6210-metrskega Ri Pok Te-ja v Indiji ter Urban Novak in Marko Prezelj (v navezi s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem) z vzponom po vzhodni steni 6173 metrov visokega Cerro Kishtwarja v Indiji. Nominirani so tudi Miha Hauptman in Uroš Stanonik za vzpon po severozahodni steni Pik Panfilovski Division v Kirgiziji ter Anže Jerše, Miha Hauptman in Uroš Stanonik za vzpon po zahodni steni Pik Carnovsky v Kirgiziji.

Seznam vseh nominiranih vzponov najdete tukaj.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ