Najpogostejše napake pri zimski rekreaciji

Najpogostejše napake pri zimski rekreaciji
09.01.2023 AVTOR: Maja Vojska
Ste tudi vi med tistimi, ki zimske dneve radi preživljate aktivno? Preverite, čemu se je pri zimski rekreaciji potrebno izogniti.

Vadba je ključnega pomena za dobro počutje. In če mislite, da vam pozimi ni treba vaditi in se rekreirati, se motite. V tem času je vadba morda še pomembnejša kot poleti, saj pozimi več časa preždimo v stanovanju in jemo bolj kalorično hrano.

Vsekakor pa moramo biti pri mrzlih temperaturah bolj previdni, saj lahko hitro staknemo prehlad.

Nikar ne pozabite na ogrevanje

Ogrevanje pred tekom oziroma katerokoli drugo rekreacijo na prostem je pozimi prav tako pomembna kot poleti. Ko telo ogrejemo na pravo delovno površino lahko preprečimo marsikatero poškodbo.

Ogrevanje naj bo še bolj intenzivno kot poleti. Nanj pa ne pozabite niti, ko se odpravite na smučišče.

Obleka naj ne bo pretopla

Seveda ni prijetno, če se oblečete premalo, a si lahko s pretoplimi oblačili narediti več škode kot koristi. Če se boste začeli v mrazu preveč potiti vam bo hitro postalo neprijetno ali še huje- zazeblo vas bo in staknili boste prehlad. Strokovnjaki priporočajo, da se že pred zimsko telesno aktivnostjo oblecite tako, da vam ne bo toplo. Predvsem pa priporočajo, da se oblecite večplastno, saj lahko v primeru, da vam postane prevroče hitro odstranite kos oblačila, ki ga kasneje lahko ponovno oblečete, če vam postane hladno.

Več informacij za vse tekače, ki ste aktivni tudi pozimi pa najdete na naši strani Tekac.si.

Poskrbite za vaša stopala

Če je vreme suho in ni dežja ter snega lahko za tek ali drugo obliko rekreacije uporabite iste čevlje, seveda pa morate obuti tople in debele nogavice, ki bodo primerno grele vaša stopala. V snegu pa raje izberite nepremočljive čevlje. Veliko ljudi kupi prevelike čevlje v katere obuje tudi do tri pare nogavic ali več. Tega nikar ne počnite. Če kupujete nove čevlje, naj bodo ti nepremočljivi, topli in prave velikosti. Seveda pa je pomembno, da imajo ustrezne grobe podplate, za hojo po ledu in snegu (Če je potrebno uporabite dereze, predvsem, če se pozimi odpravite v hribe)

Tudi, če je hladno, ne pozabite na tekočino

Pozimi ne občutimo tako intenzivne žeje kot poleti, a nas občutek največkrat vara. Telo namreč prav tako potrebuje tekočino kot v toplejših mesecih. Tudi v mrzlem vremenu namreč s fizično aktivnostjo izgubljamo vodo, vsekakor pa jo boste potrebovali manj. Če se odpravite na pohod, priporočamo, da si s seboj vzamete topel čaj v termovki, ki si ga privoščite med odmorom. Čaj vas bo ogrel in odžejal (priporočamo nesladkan čaj).

Uporabljate sočno kremo tudi pozimi? Pa bi jo morali!

Pomembno je, da predvem na sončne dneve, pravilno zaščitite svojo kožo. Predvsem, ko sončne dneve preživljate na snegu, saj lahko ta odbije kar do 80% UV žarkov. Zaščitne krema in očala naj bodo tako nujna oprema za sončne dni na snegu.

Predvsem pa ne pozabite uživati in čim več časa preživeti v dobri družbi!

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ