Največji pustolovski dosežki 2015 po izboru Outside Online

Največji pustolovski dosežki 2015 po izboru Outside Online
02.01.2016 AVTOR: Matej Luzar
Na portalu Outside Online so nas spomnili na 10 drznih pustolovščin, ki so najbolj zaznamovale preteklo leto.

V minulem letu so nas pustolovci širom sveta večkrat pustili brez besed, ko so s svojimi dosežki premaknili meje mogočega. O nekaterih dosežkih smo na naši strani že poročali, drugi pa naj vas osupnejo na novo!

Prvi prosti vzpon po Dawn Wall

uploaded


Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson sta januarja kot prva na svetu prosto preplezala Dawn Wall, eno najtežjih sten na svetu. V steni sta bila neprekinjeno kar 18 dni. Skoraj 900 metrov visoka stena granitne formacije El Capitan v ameriškem narodnem parku Yosemite je skoraj povsem brez oprimkov, plezalca pa sta jo zmogla kljub vmesnim poškodbam zaradi padcev.

Prvi poskus smučanja z Makaluja

uploaded


Skupina petih vrhunskih alpinistov in smučarjev je septembra poskusila smučati z 8481 metrov visokega Makaluja, pete najvišje gore na svetu. Prišli so skoraj do vrha, a jih je več nevarnih snežnih plazov prisililo, da so se obrnili. Kot je pozneje zapisal vodja odprave Adrian Ballinger, je bila prekinitev podviga izjemno težka odločitev. Vsakdo, ki se odpravi na takšno pustolovščino, ve, da bo moral sprejeti določeno tveganje. Koliko tveganja je zanj preveč, pa je odvisno od vsakega posameznika, je še dodal.

Denali prvič osvojen pozimi

uploaded


Arktični raziskovalec Lonnie Dupre je januarja kot prvi na svetu sam osvojil najvišji vrh Severne Amerike. Uspelo mu je v četrtem poskusu v petih letih. Vzpon na Denali je v zimskih razmerah izjemno zahteven, saj se temperature spustijo več kot 60 stopinj pod ledišče, veter pa doseže izjemno moč. 53-letnik je moral med drugim na pol poti proti vrhu štiri dni bivakirati v izjemno močnem snežnem metežu. Gorski vodnik in velik poznavalec Denalija Tucker Chenoweth je Lonniev podvig primerjal s samostojnim poletom na Luno.

Brez podpore po Appalachian Trailu

uploaded


Heather Anderson, 34-letna osebna trenerka iz Michigana, je letošnjo jesen brez kakršne koli podporne ekipe v 54 dneh pretekla 3490 kilometrov dolgo pohodniško pot Appalachian Trail. S tem je postavila nov absolutni hitrostni rekord v samostojnem teku po tej poti, hkrati pa postala še prva ženska, ki je pot pretekla samostojno. Heather si hitrostni rekord v samostojnem teku lasti tudi na slovitem Pacific Crest Trailu.

Prvič po zaledenelih Niagarskih slapovih

uploaded


Kanadčan Will Gadd je ob pomoči partnerke Sarah Hueniken preplezal zaledenele Niagarske slapove, natančneje slap Horseshoe, največjega od treh glavnih slapov. Glavna težava je bila birokracija, saj sta na dovoljenje za takšen podvig zaradi stroge naravovarstvene zaščite območja čakala več let.

Šerpe opravijo tri prvenstvene vzpone v treh dneh

uploaded


Nepalske oblasti so leta 2014 za vzpone odprle več kot sto še neosvojenih vrhov v Himalaji. Konec letošnjega oktobra je to izkoristila trojica šerp, ki je v treh dneh osvojila kat tri šesttisočake. S tem so postali prva povsem nepalska ekipa, ki je opravila prvenstveni vzpon v tej državi. Dosežek pa bi po mnenju poznavalcev lahko pomenil tudi pomemben mejnik v razvoju komercialnih vzponov. To tržišče so namreč doslej vodili predvsem Evropejci in Američani, v zadnjih letih pa posel vse bolj prevzemajo mlade šerpe.

Zahteven plavalni podvig od San Francisca do Faralonskih otokov

uploaded


38-letna Kim Chambers je avgusta preplavala 43,5 kilometra dolgo pot med San Franciscom in Faralonskimi otoki. Večina bi se temu plavanju izognila že zaradi ledeno mrzle vode, morskih psov in močnih tokov, Kim pa je to le še dodatno podžgalo. Razdaljo je preplavala v 17 urah in s tem postavila ženski svetovni hitrostni rekord v plavanju na takšni razdalji.

Letalo Solar Impulse 2 postavi tri rekorde

uploaded


Pilot Andre Borschberg je z letalom Solar Impulse 2 izključno s pomočjo sončne energije opravil polet med japonsko Nagojo in Havaji. Letalo je v zraku preživelo nekaj manj kot 118 ur, s čimer je Andre dosegel nov rekord v najdaljšem solo poletu. Hkrati je šlo za najdaljši polet letala, ki ga je poganjala izključno sončna energija, Solar Impulse 2 pa je letel tudi najdlje v zgodovini brez vmesnega dopolnjevanja zalog goriva.

S katamarani s Floride na Kubo

uploaded


Pisana druščina jadralcev je v maju pripravila tekmovanje v jadranju s Floride na Kubo, ki so ga ameriške oblasti sicer že vnaprej prepovedale. 177 kilometrov dolga pot je minila vse prej kot mirno, saj so jadralci doživeli številne nesreče, ki jih je povzročilo razburkano morje. »Vse skupaj temelji na adrenalinu in optimizmu, « je po dirki dejal njen koordinator.

V enem poletju na vse štiritisočake Alp

uploaded


Švicarski alpinist Ueli Steck je sredi avgusta uspešno zaključil zelo odmeven projekt 82Summits, v katerem je v dobrih dveh mesecih izključno na lastni pogon osvojil vseh 82 vrhov v Alpah, višjih od 4000 metrov.

Značke: Alpinizem, Plezanje, Smučanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ