Nazaj k naravi: Smučarsko pohodništvo

Nazaj k naravi: Smučarsko pohodništvo
31.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: adventuresportsjournal.com

Sprehajanje po zasneženi pokrajini je lahko izjemno doživetje, še posebej če imate na nogah smuči.

Smučarsko pohodništvo ( NORDIC BACKCOUNTRY SKIING) je disciplina, ki se po karakteristikah nahaja med smučarskim tekom in telemark smučanjem. Pri smučarskem pohodništvu se vračamo k prvinam smučanja in njegova glavna značilnost je umik v naravo stran od natrpanih smučišč, kjer lahko uživamo v brezpotju.

Komu je disciplina namenjena?

Vsem tistim, ki se jim zdi turno smučanje naporno, drago, nevarno ali mislijo, da mu ne bodo kos zaradi pomanjkanja smučarskega znanja in izkušenj. Prav tako vsem tistim, ki se jim smučarski tek zdi tehnično in fizično naporen, ter omejen zgolj na urejene tekaške smučine.

Kako pa je z opremo?
Smuči za nordijsko pohodno smučanje so hibrid med alpskimi smučmi in smučmi za tek na smučeh. Ponudba je pestra in odločitev o tem, kakšne smuči izberemo, je odvisna od tega, kakšno 'backcountry' smučanje nas veseli. Tisti, ki želijo s smučmi predvsem hodili in se spuščati samo takrat, ko je to res nujno, izberejo ožje smuči. Tisti, ki pa 'backcountry' smučanje razumejo kot preplet gorkega smučarskega teka in poleg tega želijo tudi smučati po strmejših pobočjih, se odločajo za širše, tudi do 8 cm široke smuči z robniki po celotni dolžini smuči.
Na pohod vzemimo trpežnejše kovinske palice z večjimi krpljicami, saj lahko v spustih včasih nadzorujemo hitrost tako, da se naslonimo nanje. Med obvezno opremo sodi nahrbtnik, a ne prevelik, da ne opleta. Vanj sodijo rezervna oblačila, hrana in pijača

Kje lahko izvajamo smučarsko pohodništvo?
Z nordijsko pohodno smučarsko opremo se na snežna doživetja lahko odpravimo povsod, kjer je sneg. Pobeljena polja, prečenja in spusti po zasneženih pašnikih, gozdne ceste… vse to je lahko odličen smuški teren, kadar je sneg tudi v dolinah in ko imamo malo časa. Če se pa odpravimo na celodnevno turo, potem je najbolje, da zaidemo na alpske planote. V Sloveniji je kar nekaj odličnih območij za nordijsko smučarsko pohodništvo. Na štajerskem koncu je Pohorje s katerim je primerljiva Pokljuka. V obeh primerih lahko izbiramo med brezpotji, tekaškimi in smuškimi tereni. Doživetja zimske divjosti ponuja Snežnik v okolici Sviščakov. Na ljubljanskem območju je za nordijsko smuško pohajkovanje obetajoča Rakitna. Posebej pa je potrebno izpostaviti Veliko planino nad Kamnikom, ki je s svojimi odprtimi in v lepem vremenu orientacijsko nezahtevnimi tereni ena od najprivlačnejših in lahko dostopnih možnosti za nordijsko 'backcountry' smučanje.

Gibanje na čistem in svežem zimskem zraku v obliki hoje in teka na smučeh po idilično zasneženi pokrajini ponuja obilo užitkov in sprostitve, kar deluje na človeka pomirjujoče in s tem zmanjšuje psihično preutrujenost, ki je tako značilna za čas, v katerem živimo.

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ