Neustavljiva Janja Garnbret: Po naslovu balvanske svetovne prvakinje je bila okronana še za prvakinjo v olimpijski kombinaciji

Neustavljiva Janja Garnbret: Po naslovu balvanske svetovne prvakinje je bila okronana še za prvakinjo v olimpijski kombinaciji
16.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Luka Fonda

Janja Garnbret je najuspešnejša posameznica svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Devetnajstletna Korošica je za slovo v svojem slogu osvojila še kombinacijo, premierni plezalni triatlon v novem olimpijskem formatu. Po balvanskem zlatu in težavnostnem srebru je priplezala še tretjo kolajno v Innsbrucku, četrto za Slovenijo na tem tekmovanju.

Slovenska plezalka Janja Garnbret je v petkovem finalu balvanskega plezanja zanesljivo opravila s konkurenco in še pred zadnjim balvanom postala svetovna prvakinja.


Zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju je bil v Innsbrucku znamenju finala kombinacije, v katerem se je v hitrosti, balvanih in težavnosti premierno pomerilo šest najbolj vsestranskih plezalk in plezalcev, med njimi tudi slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret, ki je po naslovu svetovne prvakinje v balvanih in podprvakinje v težavnosti osvojila še plezalni triatlon jeklenih. Devetnajstletna Korošica si je v Avstriji priplezala še tretjo kolajno in skupno bero slovenskih odličij na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst.

Finale kombinacije je bil kot nekakšen plezalni triatlon hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja v Avstriji prvič izpeljan v olimpijskem formatu. Za piko na i letošnjega svetovnega prvenstva se je pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev na prvenstvu v vseh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu - uvodni preizkušnji v hitrosti so sledili balvani, zadnja je bila na vrsti težavnost.

Janja je Postavila nov mejnik

Garnbretova je Sloveniji priborila še štirinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih, četrto zlato, tri od teh ima v lasti prav sama. Kot druga najmlajša v zgodovini je pred dvema letoma na SP v Parizu osvojila prvo zlato v težavnosti. Takrat se je zaradi svoje mladosti osredotočila le na težavnost. V Innsbrucku dve leti starejša je pripotovala kot glavna favoritinja ter upravičila najvišja pričakovanja in svoj uspeh nadgradila z novim zgodovinskim mejnikom v tem športu.

Kot prva in edina na svetu ima namreč v lasti tri naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je poskrbela za dva mejnika. Najprej je postala prva plezalka v zgodovini z zlatima medaljama v težavnostnem in balvanskem plezanju, s čimer se je izenačila s slovitim Adamom Ondro, ki je za ta dvojček, takrat je bil star 21 let, poskrbel leta 2014. Nato pa je v Innsbrucku presegla tudi legendarnega Čeha, saj je kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim "hattrickom", trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Trenutno najbolj vsestranska plezalka na svetu, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ženska z osvojenim tako balvanskim kot težavnostnim naslovom, ki ga je kot druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini dosegla pred dvema letoma v Parizu, je dodala še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini - olimpijski kombinaciji: "Glede na odziv po balvanih, ko sem se zjokala, mi trenutno malce več pomenijo balvani, ker v tej disciplini še nisem bila svetovna prvakinja, kombinacija pa je tudi res velik dosežek. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka, kar zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za Tokio. Res sem vesela, da mi je to uspelo in da sem prva zmagovalka v kombinaciji."

Neverjeten uspeh dosegel tudi Gregor Vezonik


Gregor Vezonik si je v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva priplezal bronasto medaljo v balvanih, kar je še en izjemen dosežek v njegovi karieri, ki je v letošnji sezoni prav eksplodirala. Triindvajsetletni Ravenčan je letos že končal kot peti balvanist svetovnega pokala, tokrat pa dopolnil koroški športnoplezalni uspeh, ki sta ga začeli Janja Garnbret z zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti ter bronasta paraplezalka Tanja Glušič.
Gregor Vezonik (AK Ravne) si je s tremi vrhovi in eno cono finala v Innsbrucku priplezal bronasto medaljo svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju, drugo slovensko moško balvansko kolajno v tej disciplini in tretjo slovensko nasploh v balvanih od skupno trinajstih.

"Res je kar neverjetno. To, kar se v letošnji sezoni dogaja, je bilo v prejšnjih sezonah nepredstavljivo, tako da sem res vesel. Na koncu je bil težek boj za medaljo in mi je uspelo. Super," se je veselil 23-letni Ravenčan, ki je z bronom v Innrbsucku pristavil češnjo na vrhu imenitne sezone: "Na takšnih velikih tekmah je treba v finalu uživati in sem si vzel finalno rundo na tak način, da sem čim bolj užival. Vsak balvan posebej sem poskusil na novo začeti, ga vzeti kot novo zgodbo. Mislim, da mi je uspelo super, ker sem užival, ob tem pa sem bil zbran in mislim, da se je res poklopilo." Svetovni prvak je postal z 19 leti najmlajši finalist, Japonec Kai Harada, za katerega je to zlato prva medalja na velikih tekmovanjih, srebra se je veselil razigrani Južni Korejec Jongwon Chon, tudi zmagovalec azijskih iger.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ