Neverjeten zaključek plezalne sezone

Neverjeten zaključek plezalne sezone
29.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: IFSC

Domen Škofic po dveletnem premoru znova stopil na najvišjo stopničko, Janja Garnbret je bila druga.

Kitajski Xiamen je bil 28. oktobra kraj srečnega imena za slovensko športno plezanje, saj je na zadnji tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti Domen Škofic po dveletnem premoru znova stopil na najvišjo stopničko, Janja Garnbret je bila druga, ekipni uspeh pa so dopolnile še Mia Krampl s četrtim mestom, uspehom kariere, ter Mina Markovič in Tjaša Kalan, ki sta bili šesta oz. sedma.

Domen ponovno zmagal po dvoletnem premoru

Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je vodil že po kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa je dolgo pričakovano zmago potrdil z najboljšim plezanjem. Drugo mesto je osvojil Italijan Stefano Ghisolfi, tretje pa Južni Korejec Hyunbin Min. "Kot da bi prvič zmagal. Več kot dve leti sem čakal, vmes nisem bil več prepričan, ali mi bo še kdaj uspelo to narediti. Letos sem bil v zelo dobri formi, ampak se mi v sezoni ni sestavilo, kot bi si želel. Sem res zadovoljen, da sem znova na vrhu," je kar žarel 24-letni Radovljičan, ki si je z odličnim zadnjim nastopom v sezoni zagotovil tudi tretje mesto v skupnem seštevku SP v težavnosti. Razdelil si ga je s Francozom Romainom Desgrangesom (oba sta imela 356 točk), skupno drugi je Ghisolfi (466 točk), zmagovalec SP 2018 pa Avstrijec Jakob Schubert (495 točk), tudi aktualni svetovni prvak.

Z zmago na zadnji tekmi SP 2018 v težavnosti si je Domen Škofic zagotovil tudi tretje mesto v skupnem seštevku sezone, ki si ga deli z Romainom Desgrangesom (FRA). Skupni zmagovalec je Jakob Schubert (AVS), drugi Stefano Ghisolfi (ITA). (foto Eddie Fowke - IFSC)

Janja je bila na zadnji tekmi druga 

Z vrhom finalne smeri, a brez polfinalnega vrha, se je na drugo stopničko povzpela Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je morala premoč priznati le Avstrijki Jessici Pilz, tretja je bila Japonka Akiyo Noguchi. 19-letna Korošica, ki je letos prav na vsaki tekmi osvojila prvo ali drugo mesto, si je že pred preizkušnjo v Xiamenu zagotovila tretjo zaporedno skupno zmago SP v težavnosti, letos pa osvojila 550 točk. V skupnem seštevku je bila druga Pilzeva (505 točk), tretja pa Južna Korejka Jain Kim (354 točk). "V težavnosti sem dosegla tisto, kar sem si želela. V prihodnji sezoni si zelo želim prvič zmagati v seštevku svetovnega pokala v balvanih. Naslednja sezona bo kar naporna s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre. Pripravljala se bom tako kot vsako leto, mogoče bom dodala več treninga hitrosti," zadovoljna Garnbretova že pogleduje proti naslednji sezoni, ki bo odpirala vrata na olimpijske igre Tokio 2020.

Janja Garnbret je že tretjič zapored skupna zmagovalka SP v težavnosti, družbo ji letos delata drugouvrščena Jessica Pilz (AVS) in Jain Kim (KOR) na tretjem mestu. (foto Eddie Fowke - IFSC)

V finalu kar 4 slovenske 

V ženskem finalu so - tako kot že julija v Brianconu - nastopile kar štiri Slovenke. Uspeh kariere si je s četrtim mestom priplezala 18-letna Mia Krampl (AO PD Kranj), izkušena Mina Markovič (ŠPK Plus) je osvojila šesto mesto, Tjaša Kalan (AO PD Kranj) pa sedmo, tako da je bil slovenski ekipni uspeh popoln. Vse tri so tudi v prvi deseterici skupnega seštevka SP 2018 v težavnosti - Kalanova na šestem, Markovičeva na osmem in Kramplova na desetem mestu. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju pa je v pokalu narodov v težavnosti sezono končala na tretjem mestu z osvojenimi 1.428 točkami. Druga je Japonska (1.468 točk), prva Avstrija (1.528 točk).

Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone - poleg Janje Garnbret, ki je že tretje leto zapored številka ena v težavnosti, si je Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) svojo premierno zmago v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ