Odličen start Janje Garnbret, sezono odprla z zmago v Švici

Odličen start Janje Garnbret, sezono odprla z zmago v Švici
07.04.2019 AVTOR: M.V.

Številka ena svetovnega športnega plezanja JanjaGarnbret je sezono svetovnega pokala začela na najboljši možni način, z zmago.

Drugače pa je to njena že dvajseta zmaga v svetovnem pokalu.

Dvajsetletnica, ki je septembra v Innsbrucku osvojila naslov svetovne prvakinje na balvanih, je vodila že v kvalifikacijah in po polfinalu, v finalu pa le na prvem balvanu ni osvojila vrha smeri. V ostalih treh pa osvojila vrh za prepričljivo zmago.

Japonka Akiyo Noguchi je bila druga, s prav tako tremi vrhovi, a v več poskusih od Slovenke. Tretja je bila Britanka Shauna Coxsey. Šestnajstletna avstralska senzacija Oceania Mackenzie je v svojem debiju v svetovnem pokalu osvojila četrto mesto.

Pri moških je slavil vsestranski češki plezalec Adam Ondra, ki je edini v finalu in polfinalu osvojil vse štiri vrhove. Po Ondri je sledil japonski paket Tomoa Narasaki, Rei Sugimoto in Kokoro Fujii.

"V prvem balvanu sem bila zelo frustrirana, potem pa sem si dejala, da naj v naslednjih treh le še uživam in se je tekma čudovito razpletla," je bila izjava prve zmagovalke sezone, ki poteka v luči kvalifikacij za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo svojo olimpijsko premiero, Slovenija pa bo z Garnbretovo lahko pogledovala proti Olimpu.

Garnbretova je lani zaradi mature nastopila na le treh balvanskih tekmah svetovnega pokala. Tokrat pa šolskih obveznosti nima, zato namerava v celoti sledili koledarju in tekmovati na vseh tekmah svetovnega pokala tako na balvanih kot v težavnosti, preizkusila pa se bo tudi na kakšni tekmi v hitrosti. Naslovu skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti si želi dodati še naslov skupne zmagovalke na balvanih, ki ga še nima.

Tekmovalno sezono je začela s prepričljivo predstavo v kvalifikacijah, v katerih je kot edina preplezala vseh pet balvanskih smeri do vrha. Enako prepričljiva je bila tudi v polfinalu, v katerem je na mah, v prvo, osvojila tri vrhove od štirih, le na tretjem balvanu je za vrh potrebovala dva poskusa. Po polfinalu si je Garnbretova prvo mesto delila z devet let starejšo Noguchijevo, ki pa na prvi tekmi sezone ni premagala Garnbretove in je tako kot lani na SP v Innsbrucku osvojila drugo mesto.

Garnbretova si je od šestih slovenskih polfinalistov edina priborila finale. Katja Kadić je z dvema vrhovoma in cono v polfinalu pristala na 12. mestu, Lučka Rakovec pa je bila z enim vrhom in dvema conama 16.

V polfinalu je imel težave tudi prvi slovenski favorit, branilec skupne zmage Jernej Kruder, ki je ostal pri dveh vrhovih in eni coni na 11. mestu. Celjan je lansko sezono, ki jo je kot prvi Slovenec v zgodovini kronal z dobljenim balvanskim seštevkom sezone odprl veliko bolje, z zmago na uvodni tekmi v Meiringenu. Anže Peharc je z enim vrhom osvojil 15. mesto, Gregor Vezonik, ki je lani na SP v Innsbrucku osvojil bron, pa je brez preplezanega vrha osvojil 20. mesto od dvajsetih nastopajočih v polfinalu.

V Švico je odpotovalo vsega skupaj 14 Slovencev, sedem moških in sedem žensk.

Balvanska sezona se nadaljuje že konec prihodnjega tedna, ko se bo karavana ustavila v Moskvi, kjer je najuspešnejša slovenska športna plezalka lani zmagala, Kruder in Vezonik pa sta za popoln slovenski aprilski večer v glavnem mestu Rusije uspeh Garnbretove dopolnila z drugim in tretjim mestom.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ