Optimistični Kruder, Peharc in Lukanova odhajajo v Moskvo

Optimistični Kruder, Peharc in Lukanova odhajajo v Moskvo
16.11.2020 AVTOR: M.V.
Novembrskega evropskega prvenstva v športnem plezanju v Moskvi se bodo udeležili Vita Lukan, Jernej Kruder in Anže Peharc. Slednja se bosta potegovala za olimpijsko vozovnico.
Ženska kvota za olimpijsko vozovnico pa je že zasedena.

Evropsko prvenstvo v olimpijski kombinaciji ter hitrosti, težavnosti in balvanih kljub epidemiji novega koronavirusa še ostaja na tekmovalnem koledarju. Tekmovanje ni posebno le zaradi ukrepov epidemije, temveč tudi zato, ker se bodo moški predstavniki potegovali še za eno olimpijsko vozovnico, ki jo bo dobil najboljši Evropejec. Ženski slovenski olimpijski kvoti sta že uspešno zapolnjeni. Janja Garnbret jo je kot prva osvojila na lanskem svetovnem prvenstvu v Hačiojiju na Japonskem, kot svetovna prvakinja v kombinaciji. Drugo kvoto je osvojila Mia Krampl na lanskih dodatnih kvalifikacijah v Toulousu.


Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju in trener Gorazd Hren je imel težko odločitev, koga bo izbral za tekmovanje v Moskvi, saj se letošnje evropsko prvenstvo v marsičem razlikuje od prejšnjih. »Logično je bilo, da gresta v Moskvo Jernej Kruder in Anže Peharc, kot naša borca za zadnjo olimpijsko vozovnico. V vodstvu smo bili enotni, da bi bilo dobro, da na evropsko prvenstvo vzamemo tudi žensko predstavnico. Najprej bi to ponudili Janji Garnbret in Mii Krampl, kar bi lahko izkoristili za dober trening za olimpijske igre. A glede na epidemiološke razmere sta se odločili, da bi ostali doma, zato je bila naslednja izbira Vita Lukan, ki je bila na vseh treningih takoj druga najboljša, za Janjo.« Poleg treh tekmovalcev in selektorja so na seznamu potnikov še njegova pomočnika Luka Fonda in Domen Švab. Na seznamu prijav je vsega skupaj 16 reprezentanc, vključno z gostiteljico Rusijo. Reprezentanca se je poskušala držati načrtovanih treningov, četudi je morala dvakrat odpovedati priprave v Innsbrucku v Avstriji, kot tudi nekaj domačih priprav.

Jernej Kruder se pred Moskvo sooča z zelo mešanimi občutki. »Trenutne razmere niso ravno prijetne, poleg tega imamo tekmovalci različnih držav zelo različne pogoje za treninge. Trudim se po najboljših močeh in v Moskvo grem, kot da se nič drugače ni zgodilo.« Na letošnjem državnem prvenstvu v balvanih je Kruder osvojil srebrno medaljo, na tekmovanju v hitrosti pa tretje mesto.

Anže Peharc se tekme v zelo drugačnih razmerah veseli. »Prej nisem bil tako navdušen nad tekmo, saj sem vedel, da veliko tekmovalcev ne bo prišlo v Moskvo, tam bo zelo okrnjena zasedba ter bodo tekmovalni pogoji na trenutno situacijo precej drugačni. A soočanje s temi razmerami je zame izziv. Imel sem odlične priprave za tekmo in sem zelo dobro pripravljen, tako da komaj čakam, da pokažem svojo formo tudi v tekmovalnih razmerah.«

Začetno nelagodje glede varnosti je premostil. »Trenutno se počutim precej bolje in je zame vse to velik izziv. Še najbolj neprijetni mi bodo vsi dodatni testi in skrb, kakšen bo naš odhod domov, saj se lahko zgodi, da bi o morebitnem pozitivnem testu ostal v Moskvi še 14 dni dlje. A za vse ostalo se bomo spotoma spopadli,« je optimističen Anže Peharc, ki je bil tretji na letošnjem državnem prvenstvu v balvanih.

Vita Lukan ima prav tako mešane občutke glede tekme v Moskvi, saj je veliko drugih reprezentanc odpovedalo udeležbo. A zdi se ji prav, da se je za sodelovanje odločila Slovenija. »Organizator se je odločil, da bo tekmo izpeljal, zato sem prepričana, da se bo potrudil za vse varnostne ukrepe glede našega zdravja. Vsak posameznik se bo pa moral sam potruditi, da bo upošteval omejitve in skrbel za svoje zdravje. Moskve se veselim, saj sem v dobri formi.« Viti je všeč , da ima skupne treninge z ostalimi reprezentanti, med njimi je prisoten tekmovalni naboj, saj ga zaradi pomanjkanja tekem že malce pogreša. »Letos imam predavanja daljavo, tako da tudi med tekmovanjem v Moskvi ne bom zamudila veliko predavanj. Razmere le niso tako slabe, kot bi bilo lahko videti na prvi pogled.« Vita je letos na edini tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v Brianconu v Franciji osvojila peto mesto, druga je bila na državnem prvenstvu v balvanih.

Tekmovanje v ruski prestolnici bo od 21. do 29. novembra, slovenski reprezentanti letijo z brniškega letališča 19. novembra. Prva tekma bo v hitrostnem plezanju, vse tekme bo mogoče v živo spremljati preko IFSC YouTube kanala.
Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ