Paraplezalni bron za Selaka na svetovnem prvenstvu

Paraplezalni bron za Selaka na svetovnem prvenstvu
18.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Sytse van Slooten

Slovenski paraplezalec Gregor Selak si je na svetovnem prvenstvu v paraplezanju že tretjič zapored priplezal bronasto odličje.

V Brianconu pa sta po svojih najboljših močeh nastopila tudi peta Tanja Glušič, ki se ji je finale izmuznil za pol giba, in Matej Arh, deseti v neprimerljivo zahtevnejši kategoriji. Včasih sreča, tokrat pa športna smola je zaznamovala letos najpomembnejšo preizkušnjo za slovensko reprezentanco v paraplezanju, ki si želi reforme tekmovalne panoge.

Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture) se je na svetovnem prvenstvu v paraplezanju, ki je bilo 16. in 17. julija v Franciji, zlahka uvrstil v finale, saj si je v kvalifikacijah delil prvo mesto, v najpomembnejši smeri pa padel na delikatnem gibu malo pod vrhom, tako da se že tretjič zapored s svetovnega prvenstva vrača z bronom, ki ga je v kategoriji omejitve gibanja RP3 osvojil že lani v Innsbrucku in leta 2016 v Parizu.

"Kvalifikacije sem dobro odplezal, za finale pa smo vedeli, da bo odločala hitrost in sem na vrhu pač naredil napako. Medalja je v redu, moram pa reči, da sem želel in pričakoval tudi kaj več. Sem malo razočaran," je vtise strnil 30-letni Škofjeločan, nekdanji član mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so mu leta 2014 diagnosticirali multiplo sklerozo, od leta 2016 pa športno pot uspešno nadaljuje kot paraplezalec.

Selak je za uvod v sezono konec junija že zmagal na mastersu v Imstu, v Brianconu pa moral premoč priznati domačinoma, trikratnemu svetovnemu prvaku Romainu Pagnouxu in drugouvrščenemu Mathieuju Besnardu.

Gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne) z Aspergerjevim sindromom, vrsto avtistične motnje, je kvalifikacije končala na petem mestu med desetimi tekmovalkami, za četrto mesto in napredovanje v finale pa ji je zmanjkalo le pol giba.

"Prvo smer sem odplezala malo v krču in mi je za finale zmanjkal en plus. Druga smer pa je bila na žalost prelahka za to raven in se ni več dalo popraviti uvrstitve, ker smo vse boljše plezalke splezale do vrha. Seveda sem žalostna, sploh ker sem bila letos dobro pripravljena," je dejala Glušičeva, ki je nastopila v kategoriji omejitve vida B2, kjer je slavila Britanka Abigail Robinson, tekmovalka z daleč najboljšim vidom v tej kategoriji.

23-letna Prevaljčanka, slovenska športnica leta 2018 med invalidi, je leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Gijónu - takrat še pod maminim vodstvom - osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, na svetovnem prvenstvu lani v Innsbrucku pa si pod vodstvom trenerja Jurija Ravnika priplezala bron. Letošnjo sezono je prav tako začela z bronastim odličjem na paraplezalnem mastersu v Imstu.

Hladen tuš je na svojem prvem svetovnem prvenstvu doživel tudi Matej Arh (AO PD Kranj), nekdaj perspektiven alpinist, ki ima po nesreči v zaledenelem slapu leta 2017 paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače. Od popka navzdol uporablja le 30 odstotkov mišic, delno lahko premika noge, ne more pa uporabljati bokov, gležnjev, zadnjice in večine mišic. Po kratkem medicinskem pregledu so ga v zadnjem trenutku prestavili v zahtevnejšo kategorijo omejitve gibanja RP2, čeprav že dve sezoni tekmuje v RP1, na odločitev pa se ni bilo mogoče pritožiti, ker so jo zdravniki sporočili šele zvečer, ko so že odšli. Vseeno je v neprimerno težji kategoriji, kjer je zmagal Iranec Behnam Khalaji, plezal dobro in bil deseti od 16 tekmovalcev. "Bil sem šokiran, ko so me na kratkem zdravniškem pregledu postavili v višjo kategorijo. Vseeno sem poskusil odplezati najbolje in s plezanjem sem tudi zadovoljen. Uvrstitve pa ne bi komentiral," je povedal 25-letnik iz Preddvora, ki je za uvod v sezono v svoji kategoriji v Imstu stopil na drugo stopničko.

Značke: Plezanje
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ