Paraplezanje: Tanja Glušič zmagala v Salt Lake Cityju

Paraplezanje: Tanja Glušič zmagala v Salt Lake Cityju
26.05.2022 AVTOR: M.V.; foto Slobodan Mišković

V Salt Lake Cityju se je 24. in 25. maja začela tekmovalna sezona za paraplezalce, kjer je na letošnji prvi tekmi svetovnega pokala navdušila tudi slovenska paraplezalna reprezentanca. 

Tanja Glušič je suvereno zmagala z odličnim nastopom tako v kvalifikacijah kot v finalu, Manca Smrekar pa je v finalu osvojila 5. mesto, medtem ko si je Matej Arh v kvalifikacijah priplezal 7. mesto.
Gluhoslepa plezalka z Aspergerjevim sindromom Tanja Glušič (AK Ravne) je odlično odplezala obe kvalifikacijski smeri in v finale vstopila kot vodilna. Osvojila je tudi vrh finalne smeri in se tako veselila zmage v kategoriji omejitve vida B1. Druga je bila Italijanka Nadia Bredice, tretja pa Američanka Raveena Alli. "Zelo sem vesela, da sem že na prvi tekmi letošnje sezone priplezala do zlata. Zadovoljna sem z nastopi v kvalifikacijah, kjer sem v prvi smeri priplezala do vrha, v drugi pa mi je zmanjkalo nekaj sekund, tako da sem jo zaključila gib pod vrhom. Kljub temu sem ob koncu kvalifikacij suvereno zasedala prvo mesto. Finalno smer sem plezala kot zadnja, upoštevala vsa trenerjeva navodila in jo uspešno preplezala ter si s tem zagotovila zmago. Ob prvem nastopu z novim selektorjem Gregorjem sva pred tekmovanjem naredila načrt, ga dobro izvedla in pometla s konkurenco," je ob uvodni letošnji zmagi povedala Glušičeva.

Parašportnica leta 2021 Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor), ki ima dismelijo, zaradi česar ji manjka nekaj prstov na roki, si je v najštevilčnejši kategoriji omejitve gibanja Rp3 v kvalifikacijah delila tretje mesto, v finalu pa ji je višina 27+ prinesla končno peto mesto, zmagala pa je Brazilka Marina Dias. "Finalna tekma se je zame odvijala iz trenutka v trenutek. Zjutraj me je bilo strah, da nisem dovolj pripravljena. Ko smo imeli ogled smeri in ogrevanje, se je samozavest dvignila in mislila sem, da imam dobre pogoje za stopničke. Presenetil me je gib, ki me je vrgel iz smeri, saj se mi med ogledom ni zdelo, da bi mi lahko povzročil prezgodnji konec. Veselim se naslednjih tekem, in upam, da bo pred nastopom manj treme in več osredotočenosti na plezanje," je vtise strnila Smrekarjeva.

"Ko ob koncu tekmovanja potegnem črto, sem s prikaznimi nastopi naših reprezentantov zadovoljen. Tanja je svojo naloga opravila z odliko. Pokazala je odlično pripravljenost s svojo vzdržljivostjo in hitrostjo plezanja. Tudi najina komunikacija je bila odlična - v mikrofon ji govorim, kam prestavi levo nogo, levo roko ... Manca je odlično odplezala v kvalifikacijah, kjer je zasedla tretje mesto. Njen finalni nastop je bil dober do trenutka, ko je prišla v težave in nastop končala na petem mestu. Matej je kot edini izmed članov imel pred tekmo zdravstveni pregled in bil kvalificiran v kategorijo Rp2; padel je na spodnjo mejo za to kategorijo, drugače bi bil v Rp1. To pomeni, da je tekmoval s tekmovalci, ki imajo neprimerljivo boljše zdravstveno stanje. Vseeno je pokazal dobre nastope in sem tudi z njegovim nastopom zadovoljen. Ko se vrnemo v Sloveniji bo sledila še videoanaliza in priprave na naslednjo tekmo, ki bo konec junija v Innsbrucku," je bil zadovoljen selektor Gregor Selak.


Paraplezalce naslednja tekma svetovnega pokala čaka 21. in 22. junija v Innsbrucku, 2. in 3. julija sledi master v Imstu, 8. in 9. julija pa še tretja tekma svetovnega pokala v Villarsu.
Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ