Plezalni film Free Solo osvojil prestižno filmsko nagrado - Oskarja

Plezalni film Free Solo osvojil prestižno filmsko nagrado - Oskarja
26.02.2019 AVTOR: M.V.

Film Free Solo, ki razkriva zakulisje izjemnega plezalnega dosežka Američana Alexa Honnolda, je letošnji prejemnik oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film.

Dokumentarni film Free Solo govori o Američanu Alexu Honnoldu, ki je junija 2017 v centralnem delu stene El Capitana v Yosemiteju opravil izjemno dejanje - prosto in solo je v manj kot štirih urah (3 ure in 56 minut) preplezal znamenito smer Freerider.  S tem podvigom je Alex izpolnil svoj največji plezalni/življenjski cilj.

Film je posnet v režiji v Jimmyja China in Elizabeth Chai Vasarhelyi, osvojil najbolj prestižno nagrado za najboljši celovečerni dokumentarni film. Lahko si ga ogledate v Cankarjevemu domu v torek 5.2. >>>

99 minut dolg film se osredotoča na priprave Alexa Honnolda, ki si je zadal, da bo 900-metrsko steno El Capitan po smeri Freerider preplezal brez vrvi. Podvig mu je uspel junija 2017, steno je preplezal v manj kot štirih urah. Chin je v enem od intervjujev izjemnost dosežka primerjal z maratonom. "To je tako, kot če bi v maratonu, kjer mnogi sanjajo o tem, da bi ga pretekli v manj kot dveh urah, nekdo to zmogel v eni sami uri. Tako neverjetno je."

Snemalno in fotografsko ekipo so sestavljali izključno profesionalni plezalci, ki so morali biti povsem nevtralni glede Honnoldovih odločitev. Prav z ničimer niso smeli pritiskati nanj in vplivati na njegove odločitve glede termina začetka plezanja in glede tega, ali bo podvig, na katerega se je pripravljal dve leti, sploh izpeljal.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ